Vánoční perníčky, které jsou hned měkké: Nezaměnitelné aroma i léčivé účinky jim dodá domácí koření

Recept na perníčky, které jsou hned měkké: Nezaměnitelné aroma i léčivé účinky jim dodá domácí koření
Zdroj: Pexels

Chystáte se péct perníčky? Je nejvyšší čas! Máme pro vás recept na jedny, které nepotřebují dlouho odležet, a navíc vám poradíme, jak si umíchat vlastní voňavé koření typické a nenapodobitelné vůně. Poděkuje vám nejen mlsný jazýček, ale i organismus. Jednotlivé komponenty totiž mají léčivé účinky.

Lucie Daniel
Lucie Daniel26. 11. 2023 14:00

Recepty na vánoční perníčky se dost různí. Zatímco tradiční receptura vyžaduje pečení s dostatečným předstihem, aby perníčky stihly změknout, u jiných postupů je tenhle symbol Vánoc měkký hned.

Ať si vyberete jakoukoli variantu, bez perníkového koření se voňavá laskomina, která se nejprve věšela na stromeček, neobejde. Co smíchat, aby perníčky chutnaly co možná nejlépe?

Domácí koření do perníčků

Na koření do perníčků budete potřebovat:

  • 1 lžičku kardamomu
  • 1 mletý badyán
  • 1,5 lžičky mleté skořice
  • 1 lžičku mletého nového koření
  • 1 lžičku mletého hřebíčku
  • 1 lžíci mletého zázvoru
  • 1 lžičku mletého muškátového oříšku

Vše pořádně promíchejte a máte hotovo. Kardamom se používá na zklidnění žaludku a celého trávicího ústrojí, působí však i jako afrodiziakum. Badyán zklidňuje střevní křeče, skořice dodává pozitivní energii a posiluje imunitní systém.

Hlavním léčebným benefitem nového koření jsou antimikrobiální účinky, hřebíček se v léčitelství využívá pro dezinfekční a lokálně znecitlivující účinky, zázvor zase podporuje přirozenou obranyschopnost, imunitní systém a dýchací cesty.

A co muškátový oříšek? Ten se doporučuje k domácí léčbě astmatu a nespavosti. Silná kombinace koření, šup s ní do perníkového těsta!

Perníčky, které nepotřebují dlouho odležet

Na perníčky, které nepotřebují dlouho odležet, budete potřebovat:

  • 750 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 230 g medu
  • 150 g Hery (nebo másla)
  • 3 vejce
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžíci perníkového koření
  • 1 lžičku skořice
  • 1,5 lžičky sody
  • bílek a cukrovou polevu na dokončení

Jak na to? Nejprve začněte hladkou moukou, přidejte moučkový cukr, pak med, tuk a všechny ostatní suroviny. Vypracujte těsto a nechte ho v lednici odležet do druhého dne. Tento krok je důležitý kvůli uvolnění lepku, díky čemuž se s těstem lépe pracuje, je vláčné, nelepivé, a navíc se do něj uvolnilo aroma z koření. Těsto vyválejte, vykrájejte z něj různé tvary a uložte je na plech vyložený papírem na pečení.

Následně perníčky vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte zhruba 8 minut. Delší doba pečení jim nesvědčí, jsou pak vysušené.

Po vytažení z trouby je potřete rozšlehaným bílkem, budou se krásně lesknout. Na polevu prošlehejte bílek s cukrem. Cukr dvakrát prosejte a postupně ho zašlehávejte do bílku se škrobem a citronovou šťávou. Lépe zdobit až několik dní po upečení, poleva se neloupe a nepraská. Že na to nemáte odvahu? Před pečením perníčky orazítkujte vánočními motivy.

Tip redakce: Vánoční perníčky, které jsou hned měkké, si můžete připravit i podle následujícího videoreceptu.


Související články

Další články