Trendy oblečení na běžky i sjezdovky: Jak být v suchu a teple a k tomu vypadat skvěle

úvodní foto
Zdroj: Freepik/koláž Lifee
Komplet termo trička a legín v černé barvě s tyrkysovými detaily. Arcore, 499 KčFunkční, a přesto krásný rychleschnoucí termo top s aktivním stříbrem proti pocení. Nanosilver, 1 890 KčRůžovo vínový top s praktickým zipem v přední části a stojáčkem chránícím krk. Nordblanc, 895 KčK topu náležící termo legíny v jahodové barvě. Nordblanc, 795 Kč+ 11 fotek+ 12 fotek

Možná mezi vyznavači sjezdovek a běžek panuje jistá rivalita, obojí jsou ale mezi Čechy oblíbené sporty, ke kterým jsme byli vedeni už jako ratolesti. Pojďme se nyní podívat na oblečení pro oba sporty, které by mělo být hlavně funkční, ale při troše pátrání může být i hezké a stylové.

Radka Franc
Radka Franc 27. 12. 2022 10:30

Při provozování obou sportů je důležité, abyste byli v teple, ale zároveň bylo prádlo dostatečně prodyšné, odvádělo pot a nepromokalo, protože zimní počasí na horách může být proměnlivé. Mělo by vám také umožnit dostatečný pohyb, který každý ze sportů vyžaduje.

Před nákupem je důležité si uvědomit, jak náročná sportovní činnost vás čeká. Trochu jinou výbavu si bude pořizovat někdo, kdo se na lyžích bude více kochat krajinou a dělat časté zastávky na svařák, a jinou závodník, který bude vykazovat vysokou intenzitu pohybu. Ve druhém případě si vystačí s tenčím a míň zatepleným oblečením napříč všemi vrstvami.

Tři vrstvy oblečení jsou zásadní pro oba sporty

První vrstvu tvoří spodní funkční prádlo, které odváží pot z kůže. Druhou vrstvu pak mikiny, které se starají o dostatečné teplo a zároveň prodyšnost. Třetí vrstva jsou bundy a kalhoty, které chrání před sněhem, deštěm a také větrem. A samozřejmě k výbavě patří i vhodné rukavice a čepice, případně kukly.

Teplé prádlo odvádějící pot je základ

Jak na sjezdovky, tak běžky využijete stejné funkční prádlo z prodyšného rychleschnoucího materiálu, který dokáže odvádět pot z těla. Vyrábí se v dlouhém či kratším provedení rukávů, se stojáčkem či rozepínací, dlouhém i tříčtvrtečním provedení u spodního dílu. Můžete si vybrat ze syntetiky, nebo přírodní vlny či bambusu. Přírodní látky lépe hřejí a působí antibakteriálně, takže po zapocení prádlo nezapáchá. Při výběru velikosti se rozhodujte pro prádlo, které dobře přilne k tělu, jen tak je zaručena jeho funkčnost.

Mikina, druhá slupka do stopy i na svah

Další vrstvou je mikina, která by stejně jako prádlo měla odvádět vlhkost a zároveň dostatečně hřát. Tyto sportovní mikiny se vyrábějí z flísu, polyesteru, který rychle schne a je lehký, nebo z vlny – ideálně merino – skvělé pro vlastnosti zmíněné výše. Některé mikiny jsou vybavené přídavnými funkcemi, jako je komprese vybraných svalových skupin, nebo vatové vycpávky pro citlivá místa.

Pro žádnou z vrstev nedoporučujeme používat oblečení z bavlny. Když navlhne, velmi dlouho schne, vlhkost nelze odvést a vy prochladnete. Pokud se budete hodně hýbat, stačí vám mikina, která je méně hřejivá, abyste se nepotili zbytečně moc.

Třetí vrstva se pro běžkaře a sjezdaře trochu liší

Třetí vrstva složená z bundy a kalhot vás má chránit před sněhem, deštěm a větrem, a proto musí být nepromokavá a také větru odolná. A stejně jako předchozí vrstvy by měla umožnit odvod potu. Tyto požadavky naplňují tzv. membránové bundy a kalhoty, případně softshellové či zátěrové. Zátěr je nažehlená ochranná vrstva, která se ale ztrácí. Jednoduše ji můžete obnovit impregnací.

Důležité je sledovat i vodní sloupec membrány. Jedná se voděodolnost materiálu, např. 3000 mm znamená, že oblečení promokne cca po 2-4 hodinách intenzivního sněžení. Zatímco kalhoty na běžky mají střih na tělo, jsou to takové skinny nebo případně slimky, na sjezdovky je střih velkorysejší. Protože se nohy o sebe netřou, široké nohavice nepřekáží, zato dávají více prostoru při pohybu v kolenou a také bývají teplejší.

Také bundy pro sjezd a běžky se liší. Na běžkách máte více pohybu a nepotřebujete zahřát při pasivních jízdách na lanovce či vleku. Bundy jsou tedy tenčí, mají více přiléhavý střih a jsou pružné, aby neomezovaly intenzivní pohyb rukou. Bundy na sjezd jsou teplejší a širší ze stejných důvodů jako sjezdové kalhoty.

Lyžařské doplňky, jako jsou rukavice, ponožky, čepice či kukly, probereme příště. V naší fotogalerii se můžete inspirovat výběrem kalhot, bund a prádla na lyže, které vám zpříjemní oblíbené zimní sporty funkčností i krásou.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články