Dress code black tie si žádá dlouhé šaty, malou kabelku a barevně se můžete odvázat ve špercích

úvodní foto
Zdroj: Freepik
Úžasné zelené šaty připomínají barvou vánoční čas, ale budou se hodit kdykoliv. Numoco, 1 485 KčRubínová volba pro majitelky štíhlého pasu. Pokud nechcete příliš ukazovat paže, krajkové rukávy je rafinovaně schovají. eWomen.cz, 2 899 KčŠaty poseté stříbrnými flitry už nepotřebují mnoho doplňků, jsou šperkem samy o sobě. Zara, 1 399 KčTmavomodré šaty s detailem krajkových rukávů mají lichotivou siluetu a nadčasový střih. Wal G, 1 320 Kč+ 13 fotek+ 14 fotek

Black tie dress code je zpravidla spojený s velmi formálními večerními akcemi, jako jsou plesy, opery či galavečery. Pokud si nejste jistá, jaké šaty zvolit, které boty a kabelka budou vhodné, po kterých špercích sáhnout, pak náš článek patří právě vám.

Radka Franc
Radka Franc 08. 12. 2022 08:00

Ačkoliv se v názvu tohoto dress codu objevuje slovo černá, nenechte se zmást. Šaty pro tento typ událostí rozhodně být černé nemusí. Jaké parametry musí splňovat? Délka by měla sahat nejlépe až na zem, ale může se pohybovat od midi níže. Střih volte podle svých preferencí a typu postavy, mohou to být jak šaty na tělo, tak v zavinovací verzi, s živůtkem a širokou sukní, v dramatickém řasení, inspirované antickými řízami, korzetové i asymetrické.

Černou nic nezkazíte, ale osvěžte ji výraznými šperky

I když jsme zmínili, že vaše oblečení nemusí být černé, určitě má svůj důvod, že ho tolik žen volí. Šaty vypadají šik a elegantně, snadno se kombinují s dalšími doplňky. Černou můžete dát dohromady s prakticky jakoukoliv barvou, nemusíte být tak opatrná ve střihu, protože černá hodně odpustí.

Pokud ovšem sáhnete po černé, nezapomeňte ji rozzářit větším počtem šperků, zajímavou kabelkou a obutím. Myslete na to, že událost black tie není prostředím pro nic bláznivého, nebo výstředního.

Syté odstíny drahokamů jsou nová černá

Vhodnými barvami pro black tie šaty jsou syté odstíny drahých kamenů, například rubínová, safírově modrá, smaragdová či jantarová. Látka by měla být v první řadě luxusní, saténově lesklá, hedvábná, posetá flitry či elegantními výšivkami. Šperky by měly konvenovat jak šatům, tak vaší osobnosti. Je to ideální příležitost vynést vintage náhrdelník, velké naušnice nebo koktejlový prsten. Pokud nevlastníte šperky, zvolte třpytivější doplňky, jako jsou lodičky nebo ozdobná spona s blýskavým kamenem.

Ano pro dámský smoking

Nejste-li příznivkyní dlouhých šatů či šatů jako takových a nebojíte se odlišit, oblékněte si dámský smoking. Jen máloco vypadá tak svůdně, jako tento ryze pánský oblek v kombinaci s lodičkami, rudou rtěnkou a případně záplavou dlouhých vlasů. Budete se cítit sebevědomě, pohodlně a zároveň nečekaně žensky.

Elegantní boty s podpatky podle typu události

Pokud jde o boty, měly by to ideálně být subtilní lodičky s jehlovým podpatkem, případně sandály, ale vždy s plnou špičkou. Jehly jsou velmi náchylné na oděr, proto si zjistěte, zda vás nečeká trasa přes trávu či štěrk, a případně nechte podpatky opatřit ochrannou fólií. Za tento preventivní krok si budete děkovat, zvláště patří-li vybrané boty k oblíbeným designerským pokladům, co vás stály polovinu výplaty. Čeká-li vás noc plná tance, obujte raději střevíčky se silnějšími nižšími podpatky.

Kabelka je malé dilema

A nesmíme zapomenout na vhodnou kabelku. Na tu obvykle pomyslíte jako na poslední věc outfitu, přitom je jednou z jeho nejdůležitějších součástí. Bohužel je třeba říct, že u kabelky na večerní akce jasně vyhrává vzhled na praktičností. Těmto kabelkám se dokonce říká „black-tie dilema“, protože do jejich malého prostoru je velmi složité vměstnat všechny věci, bez kterých se neobejdeme. Správnou volbou bude jak psaníčko do ruky, tak malá kabelka na řetízku.

Ne každá událost s tímto dress codem je stejná, platí různá pravidla. Pokud máte i po přečtení našeho článku stále pochybnosti, zeptejte se hostitele – ten bude znát odpověď s jistotou. Prokažte mu úctu a dodržte, co stanovil pro tento večer. V naší fotogalerii vám jako vždy dáme konkrétní tipy.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články