Buďte svůdná jako Šeherezáda: Barvení hennou zvládne každá, má to ale rizika

žena, zrzka
Zdroj: Pixabay.com

Která z nás by netoužila mít krásné, zářivé a hlavně zdravé vlasy. Přírodní hennou se barvily orientální krásky i královny, je šetrnější než chemická barviva, ale i ona může vlasům uškodit.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 12. 09. 2020 10:00

Henna neslouží jen pro barvení vlasů, ženy v Indii, Africe nebo v arabských zemích ji používají i k ornamentálnímu dekorování pokožky a nehtů, barví jí textil. Prášek získávaný z usušených a rozdrcených listů Henovníku bílého obsahuje mimo jiné velké množství červených pigmentů, které se snadno vážou s proteiny.

Pro koho je vhodná

Hennu můžou používat všechny ženy s přirozeně barevnými, nešedými vlasy. S oblibou ji používají i těhotné a kojící ženy, protože do svého těla nevstřebávají chemikálie, které by třeba ovlivnily vývoj plodu a dítěte.

Opatrné s barvením by měly být ženy s šedinami, protože některé typy henny mohou vlasy zbarvit do zelena anebo přejít do nepříjemně ostrého a nepřirozeného odstínu. A zvláštní pozor dejte, jestliže přecházíte na hennu po chemickém barvení. Vždy byste měly vyčkat alespoň měsíc, radši ještě déle.

Vlasy pevné a lesklé

Přírodní hennu můžete používat nejenom jako barvivo, ale i pro regenerační zábaly. Vlasy po nich jsou krásně pevné a získají neuvěřitelnou jiskru. Zdá se, že zábaly pomáhají také v boji proti otravným lupům.

Pamatujte ale, že jednou aplikovaná henna se nedá z vlasů odstranit a nejde přes ni použít chemická barva, musí se nechat odrůst.

Může i vysušit

Možná vás překvapí informace, že i hennou se vlasy se vysušují podobně jako při chemickém barvení. Výjimkou je takzvaná přírodní henna, tedy prášek získaný z chemicky neošetřených a nekonzervovaných listů, jež by měla být opravdu úplně neutrální. Někteří výrobci dodávají hennu v tuhých cihličkách a obohacují ji o kakaové máslo a různé oleje, čímž vysoušení předcházejí.

Jestliže používáte prášek, je vhodné vlasy hydratovat a používat speciální šampon a kondicionér určený právě pro vlasy barvené hennou. Anebo používat domácí kosmetiku – mouku k mytí a žloutky s olejem jako zábal. Nikdy ale, opravdu nikdy nepoužívejte přípravky se silikonem!

Nikdy nevíte, co udělá

Barvení hennou je obřad a alchymie. Nikdy nevíte, jak se barva zachová s vašimi vlasy. Jsou ženy, které mají vlasy vůči ní dokonce i úplně netečné. Měly byste si ale být vědomé toho, že většinou henna chytá už napoprvé, barví sytě a nemáte jistotu, jaký bude finální odstín.

Přírodní „dochucovadla“

Změnu barvy henny můžete ovlivnit tím, co máte doma. Například šťáva z citronu zintenzivní ohnivý lesk, ocet dodá mahagonový nádech a s ibiškovým čajem vlasy zčervenají. Siná káva, kterou prášek naředíte, vlasům propůjčí hluboký až černý odstín a brunetky můžou přidat černý čaj.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články