Stop nepříjemnému vypadávání vlasů. Použijte potraviny, které máte ukryté v lednici či spižírně

žena, vlasy
Zdroj: Freepik.com

Vlasy už dávnou nejsou pouze chloubou všech žen, ale také řady mužů. Proto kdekoho trápí jejich vypadávání, které je však v určité míře vlastně přirozeným procesem. Uvádí se dokonce, že každý den člověku vypadne okolo stovky vlasů. Pokud vám však přijde, že se množství vašich vypadaných vlasů zvýšilo, zkuste celou situaci zachránit. Pomoci by vám mohly dobroty z vaší lednice či spíže.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 27. 05. 2020 13:13

Občas nastane období, kdy vám vlasy začnou vypadávat více, než je zdrávo. Může za to mnoho faktorů – například stres, porod, hormonální nerovnováha, diety nebo třeba alergická reakce. V té době se spousta lidí ponoří do světa internetu, v němž začnou hledat kouzelné přípravky, které vypadávání vlasů okamžitě zastaví. Zkuste místo nich ale využít potraviny, které máte schované ve vlastní lednici nebo spíži.

Kokosové mléko či olej

Koukněte se doma, jestli náhodou nemáte k dispozici kokos. A pokud ho najdete, tak z něj zkuste vytlačit mléko a nanést na pokožku hlavy rukama nebo štětečkem na barvení vlasů. Poté si vezměte ručník, kterým vlasy minimálně na dvacet minut zakryjete. Pak si je osprchujte studenou vodou, umyjte jemným šamponem a je hotovo. Mléko je totiž bohaté na bílkoviny, esenciální tuky a další minerály, jako je třeba draslík.

Velmi dobrou variantou je i kokosový olej, který má vysoké antimikrobiální a antioxidační vlastnosti. Dokonce je výborným pomocníkem v boji proti infekcím pokožky hlavy. Aplikujte ho tak, že ho trochu zahřejete a pak už ho jen kruhovými pohyby vmasírujete do pokožky hlavy.

Cibulová šťáva

Pokud doma nemáte výše uvedené suroviny, tak nezoufejte. Cibuli, která se používá už od pradávna v různých medicínských postupech, ve spíži určitě najdete. Šťáva z cibule je skvělým přírodním kondicionérem, pomáhá proti vypadávání vlasů a zároveň napomáhá jejich růstu. Má v sobě totiž velký obsah síry, která podporuje krevní oběh vlasových folikulů a rovněž bojuje s infekcemi hlavy. Masku z cibulové šťávy si dopřejte alespoň jedenkrát týdně po dobu 20 až 30 minut, poté vlasy opláchněte a umyjte je jemný šamponem.

Vaječná maska

Další skvělou volbou v boji proti vypadávání vlasů jsou vejce, která mají dobrou hladinu bílkovin. Maska z vajec je navíc velmi snadná na výrobu, protože stačí smíchat jedno vejce s jednou lžíci olivového oleje. Před nanesením masky si vlasy umyjte jemným šamponem a následně do vlhkých kadeří aplikujte vaječnou směs, kterou nechte působit minimálně deset minut. Poté je opláchněte znovu šamponem a následně i kondicionérem.

Pozor na stravu

U vypadávání vlasů hraje důležitou roli také strava. Zásadní jsou potraviny, které obsahují beta karoten, čímž vás chrání před suchými a mastnými vlasy. Takže do svého jídelníčku zařaďte mrkev, dýni, batáty, ale i ostatní oranžovou a žlutou zeleninu či ovoce. To všechno je zároveň i velkým zdrojem vitamínu A, který je dobrý i pro váš zrak. Jeho nedostatek se projevuje suchou a svědivou pokožkou hlavy.

Další užitečné tipy

Během umývání vlasů si dejte pozor i na to, aby voda nebyla příliš horká. Ta totiž z pokožky hlavy a vlasů odstraňuje přírodní éterické oleje. Teplá sprcha je sice v pořádku, myslete ale na to, že si vlasy čas od času můžete umýt i studenou vodou. Také používejte prostředky, které jsou k vašim vlasům šetrné. Vlasy zároveň nerozčesávejte dříve, než uschnou, a pokud je chcete mít zdravé a krásné, tak se vyhněte i účesům, které je poškozují. Takže pozor třeba na hodně těsné culíky.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články