Dámský smoking: Jeho pověst skandálního oděvu rozcupovaly největší hvězdy Hollywoodu i módních ranvejí

úvodní foto
Zdroj: Profimedia/koláž Lifee
Když se Angelina Jolie objevila roku 2014 na červeném koberci v dámském smokingu od Saint Laurent, všechny objektivy mířily jen na ni. A my se nedivíme, vypadala prostě božsky.Také nezpochybnitelná módní ikona Kate Moss miluje dámský smoking, přizpůsobila ho svému nenucenému sexy stylu a všichni odborníci tleskali.Jedna z nejslavnějších zrzek, herečka Julianne Moore, vynesla dámský smoking v kombinaci se stříbrným topem a výraznými náušnicemi. I to byla trefa do černého.Takto vypadá aktuální dámský smoking Saint Laurent. Maximálně nadčasový, lichotivý a s dokonalou fazónou. 55 529 Kč+ 8 fotek+ 9 fotek

Mezi ikonické módní kousky patří bezpochyby dámský smoking. V roce 1966 ho do světa módy uvedl návrhář Yves Saint Laurent, a přestože se okamžitě nesetkal s úspěchem, nikdy už pak nezmizel z výsluní. A to hned z několika důvodů.

Radka Franc
Radka Franc 29. 12. 2022 18:00

Konec prosince se nese ve znamení vánočních a silvestrovských oslav a nejste-li příznivkyní šatů, dámský smoking, který letos oslavil 56. narozeniny, bude pro tyto příležitosti tím pravým.

Trocha kalhotové historie

Těžko uvěřit, že ještě před třiceti lety by nás, dámy, za nošení kalhot vyloučili z amerického kongresu a ve 20. letech minulého století jsme za ně dokonce mohly být kriminalizované. Mnoho pro osvobození žen v módě, a konkrétně kalhoty, udělala Coco Chanel a na filmovém plátně především Marlene Dietrich a Katherine Hepburn. A samozřejmě Yves Saint Laurent, jehož „le smoking“ byl v době svého vzniku tak skandální, že v něm ženy odmítali vpustit do některých restaurací a barů!

"Le smoking" neboli oblek do kuřárny

Smoking se měl nosit v kuřárně, aby chránil oděv před pachem doutníků, a byl původně vyhrazen pouze pro muže. Saténové klopy chytře zajišťovaly snadné čištění obleku od padajícího popela. Saint Laurentův dámský smoking však nikdy nebyl přesnou kopií pánského modelu, vycházel z něj, ale zároveň měl specifika, která ho přizpůsobila ženskému tělu.

Dámský smoking uvedl na přehlídce haute couture podzim/zima 1966-1967 s názvem Pop Art. A právě tento kus, složený z rovných kalhot, bílé nařasené organzové košile, motýlka a saténového opasku ovázaného kolem dlouhého saka, obrátil svou éru naruby. Návrhář poté smoking zařazoval do každé kolekce až do roku 2002.

Smoking ikonou díky mladé generaci a hvězdám

Není tajemstvím, že dámský smoking nebyl na konci šedesátých let dobře přijat. Klientela jeho haute couture kolekcí ho zpočátku utlačovala a paradoxně byla úspěšnější verze SAINT LAURENT rive gauche. Mladší klientela labelu si ho ale rychle oblíbila a smoking se stal novým standardem pro večerní oblečení. A nejen pro večerní. Roku 1971 se Bianca Pérez-Mora Macías provdala za Micka Jaggera v bílém modelu smokingu od Laurenta a ten se díky ní navždy zapsal do historie svatebních oděvů.

Mezi další hvězdy, které si ho oblíbily a vynesly v těch nejúžasnějších stylinzích, patří například herečky Julianne Moore, Anne Hathaway, Jessica Chastain, modelky Kate Moss, Cara Delevigne, Amber Valetta či Stella Tennant. Francouzská diva Catherine Deneuve byla na začátku jeho velkou průkopnicí a Angelina Jolie si v dámském smokingu na červeném koberci cen BAFTA v roce 2014 podmanila všechna média.

Později dámský smoking dostal další podoby, které se staly podobně úspěšné pro formálnější příležitosti. Jsou to především smokingové šaty, či dlouhé smokingové vesty bez rukávů.

Pokud váháte nad koupí dámského smokingu, toto jsou slova jeho slavného tvůrce: "Smoking je pro ženu nepostradatelným oděvem, ve kterém se bude vždy cítit stylově, protože je to oděv stylový, nikoliv módní. Móda se mění, styl je věčný."

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články