Generace sněhových vloček: Snowflakes jsou příliš emocionální a mají pocit vlastní jedinečnosti

Generace sněhových vloček: Snowflakes jsou příliš emocionální a mají pocit vlastní jedinečnosti
Zdroj: Pixabay

Generace sněhových vloček, anglicky snowflakes, se narodila kolem roku 2000. Podle odborníků se utápí ve vlastních depresích a zároveň si podle výzkumu ani nedokáže říct o pomoc. Je mladá generace skutečně tak zranitelná?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 30. 05. 2022 13:30

Představte si sněhovou vločku. Je krásná, křehká, jedinečná, ale tak zranitelná. Právě tímto termínem je dnes označovaná generace, která se narodila kolem roku 2000. Trápí je vlastní deprese, starost o ekologii, výška, váha, pohlaví, počty líbivosti na sociálních sítích, móda, rasismus a sexuální obtěžování. Je to dobře, nebo špatně? Kdo na to vlastně dokáže odpovědět?

Jsou dnes mladí zhýčkaní?

„Lidé se o mladé lidi zajímají již více než 2 000 let," shrnuje Amanda Ruggeri, dopisovatelka BBC. Jednoduše tak vysvětluje, proč máme neustále pocit, že je mladší generace horší než naše, nebo že má snadnější podmínky a mnohem horší výsledky.

Jedinci označovaní jako „snowflakes" mají být emocionálně přecitlivělí a mají mít (často zkreslené) pocity o vlastní výjimečnosti. „Problém je, že holčičky této generace jsou od dětství závislé na pochvalách a hodnocení svým okolím. Nejprve chtějí samé jedničky, později červený diplom... Mají tedy pocit, že by měly dostat jedničku i z osobního života,“ míní podle časopisu Reflex Simona Weidnerová, předsedkyně Institutu pro sociální a ekonomické analýzy.

Generace, která odvrací zrak

Podle akademiků dokonce jedinci označovaní za sněhové vločky začali na universitách požadovat po svých vyučujících takzvaná trigger warnings, tedy upozornění na citlivý obsah. Co na tom, že jde například o obor archeologie a studenti se budou dívat na kosti, nebo budoucí lékař spatří odhalený lidský mozek.

V roce 2016 definoval Collins dictionary mladé dospělé z roku 2010 jako skupinu méně odolnou a náchylnější k urážce než předchozí generace". Slovník mimo jiné také objasnil, že označení snowflake je považováno za neformální a hanlivé.

Termín proslavil Klub rváčů

Obecně se má za to, že termín snowflakes pochází z románu a následně také slavného filmu Klubu rváčů z roku 1996. „Nejsi výjimečný. Nejsi nádherná a jedinečná sněhová vločka. Jsi stejná organická tlející hmota jako všichni ostatní,“ píše se v knize. Jiní mají za to, že termín přišel do Ameriky už v roce 1860, kdy byl užíván pro občany bělošského původu, kteří se vyjadřovali proti zrušení otroctví.

Sami se bojí říct si o pomoc

Zajímavé také je, že ačkoli podle Epsom College 75 % mileniálů tvrdí, že jsou otevřeni diskusi o problémech duševního zdraví, výzkum také ukázal, že hovořit o vlastních duševních problémech už je pro ně trochu komplikovanější. Až 58 % zaměstnanců prý nehledá podporu u svých manažerů, ani si kvůli duševní nemoci nebere volno. Bojí se toho, že by je na pracovišti titulovali právě termínem snowflake.

Zdroj informací: 

Reflex.cz

Time.com

Epsomcollege.co.uk

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články