Legendární útěk z otroctví: Henry Box Brown strávil 27 hodin v poštovním balíku

Legendární útěk z otroctví: Henry Box Brown strávil 27 hodin v poštovním balíku
Zdroj: Wikimedia Commons/William Still, Public Domain

Henry Box Brown se po zásluze stal legendárním symbolem amerického hnutí proti otroctví. K uskutečnění odvážného útěku mu nepomohla jen jeho silná osobnost a charakter, ale také velký důvtip. Nechal se totiž poslat poštou. Po dlouhých 33 letech otroctví se konečně stal svobodným člověkem.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 09. 2021 14:00

O životě Henryho Boxe Browna v otroctví toho víme opravdu jen velmi málo. Avšak i to nám stačí k tomu, abychom došli k závěru, že to byl jeden velký neutuchající boj. Není divu, že se rozhodl zariskovat a utéct od těch, kteří jej jenom využívali a týrali. Přineslo mu to slávu a slušné zacházení.

Otrokem ve svobodné zemi

Podle historičky Marthy J. Cuttler se Henry Box Brown narodil v roce 1815, nebo 1816. Jakožto potomek zotročených lidí nepoznal nic jiného než úmornou dřinu. Celé dny trávil na plantáži ve Virginii. Později o svém nelehkém životním údělu pronesl památnou větu: „Narodil jsem se jako otrok v zemi, jejíž ústava prohlašuje, že všichni lidé mají právo na svobodu.”

V 15 letech se přestěhoval do Richmondu, jeho majitelé jej totiž prodali do továrny na tabák. Tam dřel dalších osmnáct let. Během té doby se oženil s dívkou, která pracovala na nedaleké plantáži. Zplodili spolu tři děti. V roce 1849 byl ale jejich svazek násilím přerušen. Henryho manželka, spolu s dětmi, musela odejít do Severní Karolíny. Opět došlo k obchodu mezi otrokáři. Ztráta milovaných lidí poznamenala Henryho po zbytek života.

Útěk Henryho Browna

Právě ona tragická ztráta rodiny přiměla Henryho k odvážnému rozhodnutí. Předtím ještě požádal o pomoc svého pána, který však zamítl. A tak se obrátil na kolegu z prvního afrického baptistického církevního sboru a svobodného černocha Jamese Caesara Anthonyho Smitha. Ten se pak spojil s jejich sympatizantem, bílým obuvníkem Samuelem Alexanderem Smithem, jenž měl kontakty na filadelfské abolicionisty. Ti se zasazovali o zrušení otroctví.

Brownova cesta ke svobodě započala 23. března 1849 v poštovním balíku o rozměrech 0,91 x 0,81 x 0,61 metru. Ve skrčené poloze musel vydržet cestu dlouhou 27 hodin a také neustálé házení, neboť si bednu mezi sebou předávali kurýři, kteří moc nedbali na nápisy "Touto stranou vzhůru" nebo "Pozor, křehká zásilka". Nakonec se víko přece jen nadzvedlo a Henry se ocitl ve Filadelfii. Konečně byl svobodným člověkem. Ba co víc, byl obklopen lidmi, kteří nenáviděli otroctví stejně jako on.

Nový život Henryho Browna

Ač je to neuvěřitelné, ani po dlouhé cestě plné útrap jej neopustila dobrá nálada. Nejprve přítomné pány pozdravil a poté je oblažil vlastní písní, v níž děkoval Bohu za bezpečné doručení a nově nabytou svobodu. Záhy se stal, hlavně díky ochotě vyprávět svůj příběh, hvězdou abolicionistického hnutí. V témže roce vyšla i jeho autobiografie. Výtěžek z jejího prodeje věnoval na vytvoření panoramatu zobrazujícího scény z jeho života.

O něco později se prosadil i jako jevištní umělec. Kouzlil a zpíval. V roce 1850 musel ovšem emigrovat do Velké Británie. V USA totiž vešel v platnost zákon o uprchlých otrocích. Měli se vrátit ke svým pánům. Henry Brown se na kontinent vrátil až po dvaceti pěti letech, spolu s anglickou manželkou a dcerou. Usadil se v kanadském Ontariu, kde začal znovu vystupovat. Zemřel 15. června 1897, bylo mu 81 nebo 82 let, přesně to nevěděl nikdo.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Henry Box Brown 

Grunge.com: How Henry Box Brown Escaped Slaverty And Became An Entertainer 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články