Houby všech tvarů jako trendy dekorace roku 2023: Designéři hlásí návrat k přírodě, frčí i lampy z pařezů

Design hub.
Zdroj: oficiální materiály prodejců/koláž Lifee
Dekorační mochomůrka. Sofiest Designs, 3 327 KčDesignová lampa ve tvaru houby. Karl Johan, 5 740 kčBavlněný košík Lorena Canals, 1 497 kčFruugo váza ve tvaru houby, 339 Kč+ 8 fotek+ 9 fotek

Pokud jste milovníky minimalistického designu, který neobsahuje mnoho barev, pravděpodobně nebude tento trend nic pro vás. Nicméně v případě, že máte po krk nudy a chcete svůj domov nebo třeba jen pokoj probudit k životu, pak si moderní houbičkový design doslova zamilujete.

Kristýna Nováčková
Kristýna Nováčková 17. 01. 2023 09:00

Na vlnu lesní a houbové inspirace nás přivedl Pinterest, jehož predikce, co se týče trendů, jsou téměř neomylné a mnohdy nás upozorní na téma, které bude zásadní v dalších měsících. V době lockdownu, na niž už jsme samou radostí ze svobody skoro zapomněli, lidé trávili spoustu času doma, a měli tak prostor na vyjádření sebe sama. Experimentovali s výzdobou a díky sociálním sítím inspirovali ostatní. Ti teď vyhledávají houbové umění, výzdobu, ale také nápady, jak si dekorace vytvořit sami.

Nový trend v dekoracích vás přenese do lesa

Zpočátku jsme i my byli trošku rozpačití, co trend podivných dekorativních hub vlastně představuje, ale něco na něm opravdu je. Podobně jako při výběru barvy roku, kterou každoročně volí společnost Pantone, inspirovaly i tento styl příroda a svět fantasy. Vznikl tak design, který nás přenáší do lesa, i když jsme právě doma. Připomíná nám, odkud pocházíme a dopřává nám klid v prostředí, které je nám blízké.

I když na to v dnešní uspěchané době často zapomínáme, jsme součástí přírody, která nám dříve či později začne vždy scházet. Proč si ji tedy nedonést až domů? Třeba v podobě barevných světýlek ve fialových a zelených barvách, duchů lesa či halucinogenního houbového dekoru.

Návrat k přírodě předznamenal úspěch filmu Avatar

Že nám chybí kouzla přírody, dokazuje i úspěch druhého dílu filmu Avatar. Ač příběhově nepřinesl nic nového, připomněl nám člověkem nedotčený svět, ale také to, jak se vše může rychle změnit, když se pozemšťané rozhodnou osídlit novou planetu. Lidská rasa a její touha podmanit si vše živé bez ohledu na následky má bez výjimek katastrofální výsledek. Avatar byl nejvýdělečnějším filmem roku 2022 a desátým nejvýdělečnějším filmem všech dob. To už něco znamená, a pokud jste ho ještě neviděli, doporučujeme zajít na něj do kina. Dojemný příběh nenechá jediné oko suché.

Designovou lampu z pařezu můžete mít i vy

Vraťme se ale zpět k dekoracím. Objevili jsme designérku, vytvářející neskutečné a zcela jedinečné umění, které udělá z vašeho domova unikátní místo. Marjorie Meinesz pochází z Francie a na zakázku vám z pařezu, stabilizovaného mechu a malých figurek vyrobí zcela unikátní lampu. Taková lampa vás během jediného rozsvícení přenese z bdělého světa do snu. Každý z kousků je navíc díky rostlinným materiálům zcela jedinečný a žádný další už nebude vypadat stejně.

Disko houby světelně rozpohybují váš pokoj

Naším druhým favoritem, co se týká houbových dekorací, je malý rodinný obchod ze San Franciska s názvem Sofiest Designs. Zabývá se především dekoračními disco ozdobami, které na slunném místě odrážejí světlo do všech stran. Houby i jiné tvary vyrábějí v několika velikostech z pěnového polystyrenu, skla a recyklované tkaniny. Ač jejich zpracování zabere 3-4 týdny, postavit si je na noční stolek musí být zážitek a potěšení pro oči. Jak takové houbičky vypadají, se můžete podívat v naší fotogalerii.

Jedinečné dekorační muchomůrky nechala vyrobit i firma Swarovski. Figurky jsou opravdu maličké, a musíte si tak dát pozor na děti, které by je ve chvilce nepozornosti mohly spolknout. Houbičky jsou totiž velké pouhé tři až čtyři centimetry.

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články