Ikonické módní kousky: Trenčkot s kostkovanou podšívkou byl známkou luxusu už v zákopech a styl určuje dodnes

Ikonické módní kousky: Trenčkot s kostkovanou podšívkou byl známkou luxusu už v zákopech a styl určuje dodnes
Zdroj: Profimedia
Burberry, to je trenčkot. V kampani z roku 2014 se v něm představil jako model také prostřední syn Davida a Victorie Beckhamových Romeo.Trenčkot Burberry ve verzi "long", to je ztělesnění ikony mezi nadčasovými oděvy. Cena v přepočtu přibližně 69 tisíc korunPodobně krásný, o několik desítek tisíc korun levnější. Model značky Gant stojí 10 999 Kč.Trenčkot nesmí chybět ani v portfoliu nadčasových kousků značky Hugo Boss. Cena: 9 800 Kč+ 7 fotek+ 8 fotek

V módě existuje jediná jistota. Start kalendářního jara, bez ohledu na počasí, velí zařadit zpět do šatníku zásadní kousek: nesmrtelný trenčkot. Legendární „pršiplášť“ bez problémů seženete v každé sezóně, z módy určitě nikdy nevyjde. Jaký je jeho příběh? A toužíte po originálu, nebo si vystačíte s běžně dostupnými variantami?

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 30. 03. 2023 18:00

Historie trenčkotu se datuje k začátku minulého století. Tehdejší model univerzálního pláště do každého počasí, převzatý z ještě o téměř sto let staršího nepromokavého pláště, se stal praktickou součástí výbavy britských vojáků. A už tehdy reprezentoval jistou prestiž. I v zákopech totiž na první pohled rozděloval společnost na ty, kteří si tehdy luxusní model mohli dovolit, a ty ostatní.

Právě tam ale oblíbený nepromokavý plášť s dvouřadým zapínáním, jednostranným sedlem, límcem a vázačkou získal svůj název. Do ulic se pak rozšířil záhy po skončení první světové války. A dominuje jim dodnes.

Nestárnoucí motiv na podšívce trenčkotu určuje styl

Když se řekne trenčkot, všem alespoň letmým milovníkům stylu se okamžitě vybaví typický a nezaměnitelný kostkovaný motiv podšívky na modelu značky Burberry. Legendární, mistrovsky navržený gabardénový „pršiplášť“ s nepřehlédnutelným motivem na podšívce vznikl právě u této legendy – původně právě jako výbava movitějších vojáků britské armády. Jeho kouzlu ale velmi rychle podlehl celý svět.

Kostkovaná horečka trvá

Nepřehlédnutelný dezén kárované podšívky zdobil tedy už první modely stylových trenčkotů určených pro běžnou populaci a totožný vzhled si tento v podstatě základní stavební kámen značky udržuje dodnes. Tedy, pokud se dá říci "běžnou". Cena modelu byla vždy vysoká a ani ty současné nejsou nakloněny všem.

Základní kousek stojí okolo 55 tisíc korun. Rozhodně je ale trenčkot Burberry jasným příkladem nesmrtelné kvalitní módy, do které se investice jednoznačně vyplatí. Kvalita i styl bez ohledu na trendy, oba aspekty, které od kapsulového šatníku očekáváme, ty v sobě jedinečný trenčkot snoubí.

Kvalitní trenčkoty najdete i v běžných kolekcích

Vzhledem k univerzálnímu použití, elegantnímu proplouvání sezónami i unisexovému charakteru si trenčkot našel místo napříč módním světem. Ve své nabídce jej proto s železnou pravidelností představuje většina běžně dostupných značek. Zpracování, střih či kvalita materiálu sice může kolísat, pokud ale vyberete zlatou střední cestu, poslouží vám krásně zpracovaný svrchník bez známek obnošení po mnoho dalších sezón. Jisté je, že v něm nikdy nebudete "out".

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články