Trenčkot jako symbol nadčasovosti: Jak vybrat ten správný, který budete milovat i za 20 let

Trenčkot jako symbol nadčasovosti: Jak vybrat ten správný, který budete milovat i za 20 let
Zdroj: Freepik
Nejikoničtějším trenčkotem je Burberry.A to jak klasický béžový, tak tento. Trenčkoty však najdete i v konfekci, a to v různých barvách i materiálech.
Dá se kombinovat zkrátka se vším.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Nadčasový a skvěle padnoucí trenčkot je klasickým „must have“ kouskem pro muže i ženy. Ve filmech bývá často z nějakého důvodu spojován s dramatem – jak v Casablance, tak ve Snídani u Tiffanyho či třeba Matrixu – a stává se tak symbolem pro intriky i romantiku. Díky těmto asociacím tak sedne každému, od tvrdého detektiva až po elegantní dámu.

Petra Čermáková
Petra Čermáková 10. 04. 2021 09:00

Trenčkot totiž rozhodně není jen pro muže. Ačkoli se jedná o opravdu populární pánský kousek, plynule přešel i do dámských šatníků. Trenčkot tak vypadá na ženách stejně úžasně jako na mužích. Navíc se jedná o opravdu nadčasový kousek. Nosily ho naše maminky i babičky.

Trenčkoty zpopularizovaly filmové hvězdy

Trenčkoty původně oblékali vojáci v armádě. Byly vyrobené z odolné bavlněné látky gabardin, a vzdorovaly tak všem nepříznivým povětrnostním vlivům. Byly dvouřadé, měly opasek a široké klopy.

Ženy pak začaly nosit trenčkoty po druhé světové válce, kdy byl přebytek vojenského oblečení. Postupně je zpopularizovaly filmové hvězdy jako Marlene Dietrich, Marilyn Monroe, Brigitte Bardot či Audrey Hepburn. Kdo by mohl zapomenout na závěrečnou scénu ze Snídaně u Tiffanyho, kde má hlavní hrdinka při polibku v dešti na sobě jen zmáčený trenčkot?

Jak a k čemu trenčkoty nosit

A od té doby jsou vlastně stále v módě. O sto let později patří mezi nejznámější výrobce kvalitních a krásných trenčkotů firmy Burberry a Aquascuntum. A právě jaro je skvělým obdobím pro jeho nošení. Díky svému materiálu se hodí jako lehká vrstva v teplejších dnech i ochrana před větrem a deštěm v těch studenějších.

Jeho nespornou výhodou je to, že se dá nosit téměř ke všemu. Pokud ale na sobě budete mít šaty nebo sukni, měly by být delší než kabát. V opačném případě to vypadá, že sukni na sobě vůbec nemáte, a nepůsobí to vůbec elegantně ani trendy.

Do trenčkotu se vyplatí investovat

Za ta léta se trenčkoty vyvinuly, takže si můžete vybrat různé typy – dlouhé, kratší, dvouřadé, jednořadé atd. Chce to jen najít pro sebe ten pravý, který budete milovat i za dvacet let. Nebojte se do něj investovat. Můžete si být jisté, že trenčkot jen tak z módy nevyjde. Může se z něj stát stejný kousek jako z designérské kabelky nebo bot. Tedy něco, co po vás jednou zdědí vaše dcera.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články