Jak si vybrat přírodní deodorant: Vyzkoušíte ten z obchodu, anebo recept na domácí produkt?

Jak si vybrat přírodní deodorant: Vyzkoušíte ten z obchodu, anebo recept na domácí produkt?
Zdroj: Freepik.com
Přírodní deodoranty se vyrábějí ve všech podobách - tuhé i ve sprejiJemný krémový deodorant bez alkoholu obsahuje zinek, Aloe vera či levandulový olej. Ochrání vaše podpaží před nevítaným zápachem, pokožku zklidní a udrží ji hebkou a hydratovanou.
Kamenec tlumí činnost bakterií, které mají na svědomí nepříjemný zápach vznikající při pocení. Nebrání pocení, které je přirozené a pro tělo důležité, jen zamezuje vzniku zápachu.Antiperspiranty jsou nejběžnějším produktem, po kterém sáhneme.+ 2 fotky+ 3 fotky

Přejít na používání čistě přírodních deodorantů může být tak trochu jako zkouška v autoškole. Jestli nejste plně připraveni, je velká šance, že neuspějete. Jde totiž o to, že se budete potit, hodně potit. Pokud ale vydržíte a zvyknete si, vše se ustálí. Vaše zdraví vám poděkuje, a vy přesto budete stále vonět. Jak to?

Petra Čermáková
Petra Čermáková 28. 01. 2021 09:00

Nejprve si pojďme říci, jaké jsou hlavní rozdíly mezi antiperspiranty a přírodními deodoranty. Antiperspiranty používají hliník k „ucpání“ potních žláz, což zabraňuje tělu produkovat pot. Přírodní deodoranty (také známé jako deodoranty neobsahující hliník) na druhé straně neobsahují žádný hliník, takže se stále potíte, ale produkt funguje k maskování nebo neutralizaci tělesného pachu. Pot ve skutečnosti totiž nemá žádný pach. Ten způsobují až bakterie, které se potem živí.

Tajemství přírodního deodorantu

Pokud se tedy jednou rozhodnete přejít na deodoranty (ať už přírodní, nebo ne), připravte se na to, že se budete potit. Hodně. Tento stav by se ale měl během pár týdnů upravit. Je potřeba vydržet.

Někdy bývá oříšek vybrat produkt, který vám bude vyhovovat. Ne každý přírodní deodorant funguje pro každého. Pokud se potíte hodně, hledejte deodoranty s jedlou sodou. Pokud byste řekli, že míra vašeho pocení je průměrná, hledejte produkty s kamencem. Pokud máte pokožku citlivou, najděte produkt na bázi zinku.

Anebo si jej můžete vyrobit. Výroba sice zabere více času než nákup v drogerii, budete mít ale jasnou představu o složení a všech látkách. Pokud vám nebude jedna ingredience vyhovovat, můžete ji zkusit nahradit.

Tuhý přírodní deodorant bez jedlé sody

  • 30 g kokosového oleje
  • 20 g bambuckého másla
  • 10 g olejového nosiče (skvělý je mandlový olej, ale můžete použít i jiný tekutý olej)
  • 10 g včelího vosku
  • 15 g tapioky nebo kvalitního kukuřičného škrobu (GMO free)
  • 15 g křemeliny
  • 5 kapek vitaminu E
  • 20–25 kapek esenciálního oleje

POSTUP: Máslo, olej a včelí vosk pomalu rozpusťte ve vodní lázni a občas promíchejte. Až se vše spojí, dejte pryč z varné desky a nechte chvíli vychladnout. Pak přidejte tapioku nebo škrob, křemelinu, vitamin E a esenciální oleje – oleje volte takové, aby vám voněly a třeba připomínaly váš oblíbený antiperspirant. Směsí pak naplňte starý obal od deodorantu a nechte ztuhnout.

TIP: Začnete používat přírodní deodorant nejprve 1–2 dny v týdnu, pak četnost pomalu zvyšujte.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články