Jak správně vytáhnout klíště: Nemazejte ho sádlem, stačí desinfikované kleštičky

Jak správně vytáhnout klíště: Nemazejte ho sádlem, stačí desinfikované kleštičky
Zdroj: Pixabay

Sezóna klíšťat s příchodem teplého počasí udeřila naplno. Víte, jak klíště správně vytáhnout? Poznáte, který flíček už varuje před vážnou infekcí, a jak před klíšťaty preventivně ochránit své domácí mazlíčky? Máme pro vás užitečné tipy i recept na domácí repelent.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 26. 05. 2022 12:00

Klíšťata sledujte na internetu

Teplé letní dny jsou pro klíšťata jako stvořená. Jejich aktivitu monitoruje Český hydrometeorologický ústav, který také vydává praktickou předpověď, díky které je možné odhadnout riziko napadení. Obecně ale můžeme říct, že klíšťatům vyhovuje vysoká vlhkost vzduchu a teploty do 25 °C. V horkých a suchých dnech proto napadení tolik nehrozí.

Klíšťata podle magazínu Pozor klíště opravdu neskáčou ze stromů, naopak, drží se při zemi. Nejčastěji se zdržují ve vysoké a vlhké trávě nebo v okolí rybníků a řek. Suchá a teplá místa jim nevyhovují, takže kamenité prostředí nebo mýtiny v jehličnatých lesech pro ně nejsou ideálním prostředím.

Klíšťata odpuzují repelenty i obojky

Preventivně se vybavte repelentem, nebo náramkem proti klíšťatům, který se v podobném provedení vyrábí také pro naše čtyřnohé miláčky. Psy a kočky je dobré už na jaře vyzbrojit pipetou, která se nakape na kůži na krku, nebo tabletkou, která před klíšťaty chrání i několik měsíců. Neznamená to ovšem, že by se klíště na psa nepřisálo - přisát se může - ale samo odpadne a nepřenese žádnou chorobu. Domácí mazlíčky je také možné proti borelióze, kterou klíšťata přenáší, očkovat.

Když už se zakousne? Nepanikařte. Během prvních pár hodin si přisátého parazita zřejmě ani nevšimnete, ačkoli právě tahle doba je nejvhodnější pro jeho odstranění. Klíště vypouští látky, které brání imunitní reakci, proto ho nejčastěji objevíme mnohem později, kdy už začne svědět. V tu chvíli už bude přisáté velmi pevně, protože si kolem sebe stačilo vytvořit materiál, který ho v ráně drží.

Jak klíště správně vytáhnout

Nedávejte na rady svých babiček a klíště nemazejte sádlem ani jinou mastí. Hrozí, že do rány vyvrhne obsah svých střev a riziko infekce tak ještě zhorší. Netrhejte klíště z rány prsty, protože jej s největší pravděpodobností rozmáčknete, nebo přepůlíte a kus klíštěte v ráně zůstane.

Na malého parazita je možné použít vatovou tyčinku, nebo párátko navlhčené v desinfekci, a jeho pomocí ho z rány opatrně vyvikláme. Větší klíště podebereme a stejným viklavým pohybem odstraníme speciálními kleštičkami z lékárny, nebo pinzetou. Ránu potom důkladně vydesinfikujeme a potřeme mastičkou určenou na ošetření poraněné kůže. Kleštiček na klíšťata už existuje nepřeberné množství, proto je s příchodem letních měsíců neváhejte v lékárně nakoupit do zásoby na svoji chatu nebo zahradu.

Jak vypadá normální kousanec?

Napadení klíštětem by nebyla taková věda, kdyby zde nebylo riziko přenosu boreliózy nebo klíšťové encefalitidy, na kterou alespoň existuje očkování. Vždy proto po jeho vytažení kontrolujte flíček, který na kůži zůstane, a to po dobu jednoho měsíce. Běžný kousanec může vypadat jako červený flíček, který zmizí po pár hodinách nebo dnech.

Kdy u začervenání zpozornět

Skvrna se kolem místa kousnutí zvětšuje a tvoří se kolem něj pravidelný červený kruh? Jde nejspíš o první fázi boreliózy, na kterou ovšem dobře zabírají antibiotika, která vám předepíše lékař. Neléčená borelióza způsobuje otoky, brnění končetin nebo poruchy srdečního rytmu. Encefalitida se oproti tomu začíná projevovat i čtrnáct dní od kousnutí a svými příznaky připomíná virózu.

Máte zvýšenou teplotu, cítíte se malátně a bolí vás hlava nebo klouby? Dostavila se světloplachost, trpíte nevolnostmi a zvracením? Neotálejte a vyhledejte lékaře. Chcete-li mít jistotu, že vaše klíště nebylo infikované, můžete jej otestovat domácí sadou na borélie, nebo umístit do sáčku a odeslat do laboratoře, které jsou na to v letních měsících připravené.

TIP: Vyrobte si domácí repelent bez chemie

Účinný repelent proti klíšťatům si můžete vyrobit i doma - a bez chemie. Například můžete vylouhovat nadrcený hřebíček v lihu. Ten macerujete zhruba dva až tři týdny, pak jej scedíte a přelijete do rozprašovače, ze kterého nanášíte vzniklou esenci přímo na tělo.

Klíšťata také utíkají před silným aroma tea tree oleje a účinně také funguje odvar z rozmarýnu s vinným octem.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články