Kosmetika za socialismu: Barva na boty místo oční linky a průlomový lak na vlasy, který nešel smýt

Kosmetika za socialismu: Barva na boty místo oční linky a průlomový lak na vlasy, který nešel smýt
Zdroj: Se souhlasem Retro Muzeum Praha/Eva Brunclíková
V koupelně 70. a 80. let je k vidění mnoho výrobků nejrůznějších značek.Nechybí pochopitelně Indulona, Nivea ani klasický vaječný šampon.Vlasová kosmetika má v československé koupelně také své zastoupení. Vlnité vlasy například vykouzlila Studená vlna.Součástí ústní hygieny dam i pánů byl ústní sprej Dezodor.+ 25 fotek+ 26 fotek

V 70. a 80. letech se ženy v Československu staraly o svůj vzhled podobně intenzivně jako dámy dnes. Kosmetické produkty ovšem nebyly zdaleka tak kvalitní a nezřídka byly nedostupným zbožím. Vzpomínáte na zubní pastu pro děti Perličku, mýdlo Elidu, porcovaný toaletní papír nebo krém na ruce Isoldu?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 20. 03. 2023 08:00

Na líčení za socialismu ostatně nedávno pro Lifee.cz zavzpomínala také herečka Sabina Laurinová. Podle ní si tehdy maskérky vypomáhaly vším, co bylo po ruce. „Dnešní produkty už jsou tak kvalitní, že vám tolik neublíží. Vzpomínám si, že když jsme v divadle začínali, používali jsme snad i barvu na boty – třeba na oční linky. V maskérně mívali různé triky," vzpomíná Laurinová.

Mastix se používá dodnes, prozradila Laurinová

Když bylo nejhůř, oči se malovaly vypálenými zápalkami, linky tvořily již zmiňovaným krémem na boty a účes zpevňoval cukerným roztokem nebo pivem. Pro zdraví pleti a vlasů pochopitelně nic vhodného pro dlouhodobé užívání.

„Dodnes se například používá mastix, což je lepidlo pro pány, když potřebují vousy, nebo na paruky. A to člověku určitě dobře nedělá. Jsem potom šťastná v běžném životě, kdy se moc nelíčím. Když jsem doma, šetřím čas, pleť i líčidla," dodává herečka, která v dubnu oslaví 51. narozeniny.

Průlomový lak na vlasy a mýdlo jako dárek

Výběr kosmetiky, a především té dekorativní, byl v té době značně omezený. Fenoménem se stal například aerosol čili sprej, který původně vůbec nebyl určený pro kosmetický průmysl. Během 70. let také vznikl první lak na vlasy Lybar, který odolával vodě tak skvěle, že prakticky nešel smýt.

Výběrová mýdla se prodávala ve velmi zdobených papírových kazetách, plechových dózách nebo kožených pouzdrech. Už z toho je zřejmé, že mýdla hrála často roli dárku. Dávala se například učitelkám na konci roku, na Vánoce babičkám nebo maminkám k MDŽ, popisuje tehdejší dobu Robert Vůjtek, ředitel Retro muzea Praha, kde aktuálně můžete většinu nostalgických artefaktů zhlédnout a nasát atmosféru starých časů.

Mimo prémiová mýdla patřila mezi poptávané a nedostatkové produkty také Indulona, živoucí legenda mezi kosmetickými přípravky, krémy Nivea nebo produkty od značky Dermacol, které se v té době podařilo prodat licenci až do Hollywoodu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články