Ponurá historie MDŽ: Jeho začátky provázela velká tragédie, požár v továrně na oděvy si vyžádal 146 životů

Historie MDŽ: Boj žen za lepší práva provází demonstrace, policejní násilí i tragický požár
Zdroj: Wikimedia Commons/George Grantham Bain Collection, Public domain
V Rusku mnohdy vypuknou oslavy MDŽ již o den dříve. Nejprve se totiž pořádají večírky ve firmách. Až pak přijdou na řadu partneři. Obrovskou kyticí se nikdy nic nezkazí.V Itálii dostávají ženy žlutou květinu mimózu. Nechybí také každoroční překvapení. Třeba v roce 2017 měly ženy vstup zdarma do všech muzeí i kulturních památek.V Argentině vycházejí ženy do ulic. Bojují za rovnost, sociální změny a legalizaci potratů. U toho posledního uspěly.V Ugandě se diskutuje. Třeba o postavení žen v práci.+ 3 fotky+ 4 fotky

Mezinárodní den žen se u nás již dlouhou dobu nese v poněkud romantickém duchu s květinami a různými sladkostmi. Ve skutečnosti se ale tento svátek zrodil během stávky, které se zúčastnily vyčerpané ženy. Jakožto imigrantky musely pracovat za absurdně nízký plat a ve zdraví ohrožujících podmínkách. Nikdo se jich nezastal. Tak se do toho pustily samy.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 03. 2023 11:00

Psal se rok 1857, když 8. března vyrazily do ulic New Yorku dělnice z oděvního průmyslu. Již měly dost úděsných pracovních podmínek, nekonečné pracovní doby a výplaty, z které dokázaly vyžít jen velmi těžce. I když se je ten den snažila násilím rozehnat policie, neustoupily. A začaly zakládat první ženské odbory.

Mezinárodní den žen

Na počátku 20. století se protesty proti vykořisťování pořádaly v New Yorku poměrně pravidelně. Ženy požadovaly kratší pracovní dobu, lepší mzdu, ukončení dětské práce a volební právo. Na mezinárodní konferenci, která se v roce 1910 uskutečnila v Kodani, apelovala prominentní německá politička a bojovnice za ženská práva Clara Zetkin na zástupkyně odborů z více než 17 zemí, aby byl schválen návrh na Mezinárodní den pracujících žen. Návrh byl jednohlasně přijat, jen s malou úpravou, dalo se pryč slovo pracující.

Svátek měl oslavovat zejména ženy, které mnohdy pracovaly i bez nároku na plat a v příšerných podmínkách. Když pak přišly domů, začala jim druhá směna - úklid, vaření, výchova a vedení domácnosti. A právě to byl motor, který udržoval v chodu rodiny, komunity, společnosti a celé státy.

Velká tragédie na MDŽ

Jeden z prvních Mezinárodních dnů žen provázela tragédie. V březnu roku 1911 vypukl v newyorské továrně na oděvy požár, který si vyžádal až 146 životů. Většina dělnic byly židovské a italské imigrantky, které pracovaly za opravdu směšnou částku. Nevyhovující pracovní podmínky, které vedly k tragédii, přitáhly pozornost k legislativě a odstartovaly spoustu dalších aktivit souvisejících s Mezinárodním dnem žen.

Socialistka Rose Schneiderman o rok později ve svém v projevu "Chléb a růže" řekla, že ženy mají mít právo žít, ne jen existovat. „Bohatá žena má právo na život, slunce, hudbu i umění. Dělnice má právo jen na chleba, ale na růži, která symbolizuje výše uvedené, nikoli," řekla. Tím apelovala na ty bohaté s vlivnými muži, aby je přesvědčily o tom, že i ženy mají mít volební právo.

Nikdy nekončící boj za práva žen

Na Mezinárodní den žen se na mnoha místech protestuje i dnes. Ožehavými tématy jsou sexuální obtěžování, popírání transsexuality, násilné odebírání dětí samoživitelkám s nízkým příjmem, rasismus na osobní, zaměstnanecké a státní úrovni. Ale také výše mezd, snižování sociálních dávek a dekriminalizace práce v erotických službách. Podaří se i dnešním ženám něco změnit?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Mezinárodní den žen

Indenpendent.co.uk: Don't forget what International Women's Day is really about - strike

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články