Odvážná Židovka: Neonacistu vzala po hlavě kabelkou, její socha dnes prý propaguje násilí

Odvážná Židovka: Danuta Danielsson vzala neonacistu po hlavě kabelkou, její socha dnes prý propaguje násilí
Zdroj: Wikimedia Commons/Blondinrikard Fröberg, CC BY-SA 2.0

V roce 1985 pořídil fotograf Hans Runesson ve švédském městě Växjö snímek, který vešel ve známost jako "Žena s kabelkou". Obletěl doslova celý svět. Co se ukrývá za jeho vznikem? Kým byla ona naštvaná žena mlátící neonacistu kabelkou?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 01. 2023 11:00

Byl to vskutku neobvyklý výjev. Osmatřicetiletá žena bila kabelkou pochodujícího neonacistu během demonstrace příznivců Severské národní strany. Další den se fotka objevila v deníku Danges Nyheter a poté v několika britských novinách. To ve Švédsku rozpoutalo vášnivou diskuzi "o násilí na nevinných účastnících pochodu".

Život Danuty Danielsson

Odvážná žena, která se nebála praštit kabelkou holohlavého výrostka, se jmenovala Danuta Danielsson. Narodila se v roce 1947 v polském Gorzówě Wielkopolskim. Původem byla Židovka. Její matka měla být za války v koncentračním táboře (Osvětim, nebo Majdanek), který přežila. Do Švédska se dostala díky svému manželovi Björnovi, s nímž se seznámila na polském jazzovém festivalu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Flashbak (@aflashbak)

Mladík, kterého Danuta zasáhla kabelkou, byl Seppo Seluska, člen Severské národní strany se silně militantními sklony. Později byl odsouzen za mučení a vraždu homosexuálního Žida. V den pochodu měl ale pořádně nahnáno. Po Danutině útoku začali na neonacisty házet vejce sympatizanti krajní levice a další obyvatelé městečka. Pochodující "hrdinové" nakonec skončili na nádraží, kde se zavřeli na záchodech a čekali, až je vysvobodí policie.

Strach z odvety neonacistů

Danuta se po tomto incidentu rozhodla stáhnout do ústraní, měla obavu z trestního stíhání a odvety neonacistů. Její jméno zůstalo veřejnosti utajeno po tři desetiletí. Během té doby se o ní a jejím životě napsalo mnoho mýtů a nepřesností. Přestože jí bylo tehdy jen osmatřicet, začala být vnímána jako zosobnění "tantu" - staré dámy, jenž ve Švédsku symbolizuje moudrost, morální smýšlení a občanskou odvahu.

Identita odvážné ženy byla oficiálně odhalena až v roce 2014, během instalace sochy na její počest. Ceremoniálu se účastnil i její syn, který řekl, že se matce fotka nikdy nelíbila, a dokonce litovala toho, že se stala tak slavnou. Vyvrátil také fámy o tom, že ona sama byla v koncentračním táboře. Skutečnost byla taková, že Danuta po třech letech od pořízení fotky spáchala sebevraždu. Kvůli psychickým problémům skočila z vodárenské věže.

Přehnaná korektnost?

Umělkyně Susanna Arwin postavila v městě Växjö Danutinu sochu v životní velikosti. V únoru roku 2015 ale zastupitelé nechali dílo odstranit. Prý se báli, že propaguje násilí. A co propagovali neonacisté? Celosvětový mír? Na protest proti tomuto rozhodnutí začali lidé k soše přidávat kabelky.

V září téhož roku koupil sochu podnikatel Lasse Diding, který ji chtěl darovat obci Varberg. Její představitelé ale následující rok dospěli k názoru, že ji nechtějí. Dílo nyní sídlí v zahradě podnikatelovy vily. Druhá podobná socha je ve městě Alingsås.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: The Woman with the handbag

Rarehistoricalphotos.com: A woman hitting a neo-nazi with her handbag, 1985

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články