Módní trend babího léta: Měkoučký mušelín na šatech, kalhotách, halence i kraťasech. Takové pohodlí jste nezažily

Módní trend babího léta 2023: Měkoučký mušelín na šatech, kalhotách, halence i kraťasech. Takové pohodlí jste nezažily
Zdroj: Oficiální materiály prodejců/ koláž: Lifee
Mušelínové šaty jsou ideálním parťákem pro letní parna. Snad se jich ještě dočkáme. (H&M)Mušelínové šaty se zavinovací optikou. (H&M, 999 Kč)Detail mušelínového materiálu, typický svým prolamovaným, mačkaným, keprovým vzhledem.Kaftanové šaty Ophelia české značky Anamé nabízí hned v několika krásých zemitých odstínech. (7 990 Kč)+ 21 fotek+ 22 fotek

Jemně tkaný, lehký, prodyšný. Zkrátka typický letní materiál - to je mušelín. Známe jej sice především pokud máme děti, jeho invazi do dámského šatníku ale letos nelze přehlédnout.

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 09. 08. 2023 08:00

Pochází se Středního východu a Evropa kouzlo této volně tkané bavlněné textilie okusila až v 17. století. Od té doby se ale událo mnohé a z mušelínu, jakožto materiálu typického pro dětské oděvy, plenky a další potřeby nejen pro miminka, se stal letošní hit v podobě šatů, blůz, plédů či letních kompletů.

Lehký, vzdušný, perfektně savý, zkrátka letní ideál

Prolamovaný efekt, tzv. krepová či mačkaná struktura, kterou se bavlněný mušelín se specifickou plasticitou odlišuje od ostatních lehkých bavlněných tkanin, není jeho naprostou samozřejmostí, patří ale k nejtypičtějším rysům nejpoužívanějšího typu mušelínu posledních let. A dámskému šatníku tolik sluší. 

Tlumená barevnost, nadčasový charakter

Kouzlo klasického bavlněného mušelínu tkví právě v jeho nenápadné dokonalosti. Obvyklé lomené pastelové tóny rozšířily původní, tradiční bílý mušelín o mnoho dalších variant, přesto si ponechává něžný vzhled i hebkost, kterou si nemůžeme vynachválit, ať už se jedná o zavinovací a kaftanové šaty, dlouhé blůzy s propínací lištou, kraťásky či kalhoty s širokými nohavicemi nebo rozevláté sukně s volány a mušelínové komplety s kimonem či košilí.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený LINEN ZOYA (@linenzoya)

A jeho příjemný dotyk si můžeme užívat i v podobě povlečení a dalších bytových textilií. Momentálně totiž mušelín obsazuje přední příčky také mezi trendy vybavením do domácnosti. Boho styl a další módní směry oslavující přírodní look jsou tomuto materiálu příznivě nakloněny, stejně tak sluší i šatníku inspirovaném touto vlnou. Maxi šaty z perfektně savého jednovrstvého či dvojitého mušelínu patří k nejpohodlnějším a nejtrendovějším kouskům, které stojí za to si letos pořídit, je totiž víc než jisté, že si je zamilujete natolik, že váš šatník jen tak neopustí.

Správná péče zajistí jeho dokonalý vzhled

Víte, jak o bavlněný mušelín správně pečovat, aby si zachoval nejen své vyhledávané vlastnosti, ale i typický vzhled? Věnujte mu citlivou péči a potěší vás nesmírně dlouhou životností. Mušelín v pračce vždy perte jen při nízkých teplotách s programem na citlivé materiály. Používejte jemné prací prostředky a vyhýbejte se avivážím. Při sušení preferuje mušelín vodorovnou polohu, zavěšením totiž může ztrácet svou požadovanou strukturu. Pokud sušíte mušelín v sušičce, zajistěte mu co nejjemnější program s nízkou teplotou a vyjměte jej dřív, než je zcela suchý. Jedině tak si zachová svůj typický, nezaměnitelný vzhled.

Jaké kousky z mušelínu by neměly chybět ve vaší stálé módní výbavě? Podívejte se do naší fotogalerie.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články