Monika Barešová z Trash Hero: Sbíráme odpadky po republice, je to podobné, jako houbaření

Monika Barešová z Trash Hero: Sbíráme odpadky po republice, je to podobné, jako houbaření
Zdroj: Se souhlasem Mattoni Life Bar
Monika Barešová začala odpadky sbírat spontánně. Dnes je tváří celé organizace, která jich zbavuje města, vesnice i pole.Organizace se schází díky sociálním sítím.Monika Barešová o potřebnosti neziskové organizace nedávno promluvila na filmovém festivalu v Karlových Varech.Říká, že ne každé město je jejich iniciativou nadšené.+ 4 fotky+ 5 fotek

Uklízíte ve svém městě odpadky? A věděli jste, že existují organizace, které to dělají dobrovolně a pouze za odvoz? Monika Barešová v rozhovoru pro Lifee.cz vysvětluje, jak to celé funguje a zda takto organizovaný sběr odpadků města podporují.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 01. 08. 2022 14:30

„Pro nás ze zákona vyplývá, že tuto akci musíme oznámit předem. Když takový úklid domluvíme, je to v souladu s městskou částí, kterou zároveň prosíme o odvoz. My to sebereme, máme to napytlované a roztříděné, ale potřebujeme, aby někdo přijel a odvezl to. To zajišťují města," vypráví Monika z organizace Trash Hero v rozhovoru, který vznikal na půdě Mattoni Life Baru v Karlových Varech. Ano, občas se stane, že s tím některá města nejsou v pohodě," přiznává aktivistka.

Co znamená Trash Hero?

Teď už je to neziskovka, dříve to byla parta lidí, kteří sbírali odpadky na plážích. Díky tomu, že šlo o lidi z různých kontinentů, každý si tento trend přivezl domů, to znamená, že dorazil také k nám do Česka. Máme zde asi dvanáct aktivních základen. Snažíme se uklízet co měsíc nebo každý týden, pokud se zadaří takhle v létě. Pointa je, že se uklízí opravdu pravidelně, není to jednorázová akce, kdy jdou Češi jednou do roka uklízet. Balí se k tomu velká komunita lidí, kde společně sdílíme triky a tipy, jak zabraňovat vzniku odpadu - zejména toho jednorázového.

Zmínila jste tipy a triky. Jaké to jsou?

Je to velmi jednoduché. Bez igelitového pytlíku můžete velmi jednoduše nakoupit. I kdybyste měla jeden igelitový pytlík, můžete do něj umístit více věcí najednou. Kdyby to stejně dělali všichni, jsme někde jinde. Základem je začínat u malých věcí. Nebolí mě to a zároveň se to nasčítá. Je nám jasné, že se dnes všechno točí kolem peněz a pokud spotřebitelé nebudou chtít věci bez obalu, firmy je nebudou vytvářet. Nejde o to, že uklízíme to, co už je, ale také nechceme uklízet donekonečna.

Máte pocit, že ženy vyprodukují více odpadu než muži?

Neviděla jsem k tomu žádná data. Možná, že ano. Záleží na vaší sociální skupině. Ano, pokud se podíváme na naše kosmetické poličky, máme tam mnohem víc odpadu my ženy. Stejně bych ale mohla říct, že muži vypijí mnohem více alkoholu. Tohle asi není možné srovnávat.

Možná osobnější otázka, ale jak jste se k tématu odpadu vlastně dostala?

Poznala jsem svého muže. On byl jedním z těch, kdo myšlenku Trash Heroe přivezl domů a společně jsme chodili uklízet. Žil v Indonésii a na jihu Thajska, kde to celé začalo, a později jsme začali jezdit k nám, kde jsme také viděli potenciál - tedy spoustu nepořádku. A začalo se nabalovat mnohem více lidí.

Je to vaše víkendové hobby?

Vlastně ano. Na Facebooku se vyhlásí událost a jdeme uklízet. Tohle děláme třeba jednou do týdne. Ale občas jdu jen na procházku a vidím, že se někde moc neuklízí, vezmu to a hodím do koše. Je to velmi banální.

Máte takový tik? Vidíte odpadek a musíte ho zvednout?

Ano, ale není to pokaždé. Dokážu s tím žít, ale když už člověk vidí odpadky, chce je automaticky uklidit. Když jsme začínali v Česku, měla jsem pocit, že zde není co uklízet v porovnání s Indonésií nebo Thajskem. Ale je to podobné, jako s houbami. Jednou tu houbu vidíte a potom už ji vidíte všude.

Můžete být konkrétní?

Například já nerada běhám, ale když už běhám, řeknu si, že seberu třeba jen jeden odpadek. Končím s tím, že jich seberu celou igelitku. Je to o tom se jednou za čas sehnout. Přijde mi, že už zmizela i taková nálepka toho, že je to celé za trest. Naopak - lidé za námi chodí a ptají se, kam to mají házet. Z toho máme hezký pocit.

Jak se na vaše aktivity tváří městské části nebo starostové?

To je dobrá otázka. My s odpadem nakládáme jako organizovaná skupina. Z toho ze zákona vyplývá povinnost, že to musíme oznámit předem. Když takový úklid domluvíme, je to v souladu s městskou částí, kterou zároveň prosíme o odvoz. My to sebereme, máme to napytlované a roztříděné, ale potřebujeme, aby někdo přijel a odvezl to. To zajišťují města. A ano, občas se stane, že s tím některá nejsou v pohodě.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články