Nejoblíbenější vůně pro ženy všech dob: Vévodí jasmín s vanilkou, ale objevuje se i lanýžové a rumové aroma

Nejoblíbenější vůně pro ženy všech dob: Vévodí jasmín s vanilkou, ale objevuje se i lanýžové a rumové aroma
Zdroj: Freepik
Parfém Audrey Hepburn L’Interdit od Givenchy dnes existuje už v několika verzích. Hubert de Givenchy pro slavnou herečku navrhoval šaty a zároveň pro ni nechal vytvořit i tuto originální vůni. Světu byla představena v roce 1957, ale veřejnost si ji mohla koupit až v 60. letech. V jemné květinové vůni se mísí jasmín, růže, fialka a také dřeviny a trávy. Cena od 1 900 KčFlakonek značky Byredo možná vypadá velice nenápadně, ale skrývá v sobě vůni, která je oslavou romského stylu života a fascinací nad jejich mýtem. Dřevitá vůně obsahuje tóny bergamotu, citronu, kadidla, vanilky, kosatce ale i jehličí a santalového dřeva. Je z ní cítit kočovný styl života, a navíc je unisexová. Cena od 3 600 KčZnačka Victor&Rolf uvedla parfém FlowerBomb v roce 2005 a například v roce 2021 se jeden její flakónek v Americe prodal každou minutu. I když by se zdálo, že jde jen o klasickou květinovou vůni, jak název napovídá, najdete v ní mnohem více. Kromě růže stolisté, jasmínu sambac, frézie a orchideje z ní line hřejivá vanilka a pačuli, které parfému dodávají hloubku. Aktuálně je tváří FlowerBomb Emily Ratajkowski. Cena od 2 000 KčIkona mezi parfémy, Chanel no. 5, byl světu představen v roce 1921. Na svědomí jej má parfumér Ernest Beaux, který se narodil v Rusku, ale působil v Cannes. Ernest představil Gabrielle Chanel, zakladatelce stejnojmenné značky, své nejlepší kombinace, z nichž právě číslo 5 vyhrálo. V parfému se snoubí růže i jasmín a je světovým trhákem už přes sto let. Cena od 2 tisíc výše+ 16 fotek+ 17 fotek

Parfém je pro ženu určitou korunkou krásy, která dotváří celkový dojem. Oblečení i make-up denně měníme, ale když nám sedne parfém, je to věc, podle které nás ostatní poznají, ani nás nemusí vidět. Podívejme se společně na ty světově nejoblíbenější.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 18. 02. 2023 18:00

Žebříčky oblíbených parfémů dávají dohromady jak parfumerie podle prodejnosti, tak módní magazíny podle hodnocení uživatelů odborníků. U parfémů je zásadní jejich výdrž a to, jaký vám přivodí pocit, když se jím ráno navoníte. Ten správný vám dodá kuráž na velké činy. 

Nejčastější ingredience ženských parfémů

Co se týká ženských parfémů, nejčastěji se v nich setkáme s jasmínem a vanilkou. A nejinak je tomu u těch nejoblíbenějších. Vůni uvedených ingrediencí v nich ale pokaždé neucítíte, protože jejich koncentrace je různá a výsledné aroma ovlivňují další složky parfému. Všimněte si ale u popisu parfémů v galerii, že tyto dvě složky uvidíte téměř vždy. 

Tradiční parfémy pro ženy bývají sladší, květinové a ovocné. Najdete v nich celou zahrádku, a to i tu okrasnou. Tyto typické složky jsou poté kombinované s těmi, které každý parfém dělají jedinečným, ať už je to karamel, čokoláda, dřevité tóny či různé orientální koření. Vůně musí sednout vaší osobnosti a například citrusové tóny navozují dobrou náladu. 

Nekupujte parfémy zbrkle 

Kolikrát se mi stalo, že jsem si v parfumerii vybrala vůni, aplikovala ji na ruku, odchodila s ní nákupy a hned se pro ni vrátila a koupila ji. Osobně vám takto zbrklé nákupy nedoporučuji a mnohem lepší je dát si na rozmyšlenou několik dní, nebo i týdnů. Dnes je jednoduché dojít si vůni vyzkoušet i několikrát za sebou, a navíc si můžete na požádání nechat připravit odstřik pár mililitrů, který můžete zkoušet několik dní za sebou. 

Pokud i v dlouhodobějším hledisku budete vůni cítit stejně a sedne vám, určitě se neváhejte pro ni vrátit. Vůně často za pár dní omrzí, nebo se v ní objeví tóny, které nejsou nositelce příjemné. Utratit bez většího rozmyslu 2 tisíce za parfém by vás tak mohlo mrzet.

Zápěstí neotírejte o sebe

Pokud si zkoušíme nový parfém, většinou ho nanášíme na zápěstí, kde máme tenčí kůži a pulzuje zde krev, takže je pokožka teplejší a vůně se krásně rozvine. Mnoho lidí ovšem dělá chybu v tom, že o sebe zápěstí otírá, aby vůni „pomohlo“ vyniknout. Tímto pohybem ovšem narušíte parfém tak, že se jeho aroma vytrácí a mění svoji podstatu. Nechte proto vůni přirozeně vyniknout bez jakéhokoliv tření. 

Místa pro nanášení parfému

Zápěstí, krční tepny, loketní jamky, podkolenní jamky i dekolt jsou nejvíce prokrvená a teplá místa s neustálým pulsováním krve, proto jsou pro aplikaci parfému nejvhodnější. Kvalitní parfém zde bude vonět dlouhé hodiny, aniž byste jej museli použít znovu.

Klasický parfém postačí aplikovat na pár bodů, protože jeho vůně je silně koncentrovaná. Pokud použijete toaletní vodu, ta snese bodů více, protože její intenzita se rychleji vytrácí. 

Skladování parfémů

Zásadním bodem pro výdrž a kvalitu vašeho oblíbeného parfému je také místo skladování. Vůně by neměly být vystaveny světlu a teplu, tudíž koupelna není tím správným místem. Snažte se vůni položit na někam, kde nebývá moc světla a pokud možno ani tepla, aby parfém nezačal měnit vůni a barvu. 

Nejlepší vůně všech dob

Vybrali jsme pro vás do galerie vůně, které vedou žebříčky po celém světě, patří mezi nejoblíbenější a zároveň jsou těmi, které obstojí v konkurenci stále nových a nových parfémů a krátkodobých trendů. Pokud ještě nejste připraveny používat Chanel no. 5, je tu například YSL Black Opium s kávovými akordy, Maison Margiela Replica Jazz Club s tabákovými listy či Black Orchid od Toma Forda s lanýžovým a rumovým aroma. 

Nejlepší parfémy podle žebříčků zahraničních médií najdete v galerii.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články