Nezbytnosti do mrazivého počasí: Nejlepší krémy na ruce a balzámy na rozpraskané rty

Pokožka v zimě potřebuje opravdovou hydrataci. Zde najdete pár tipů, které vám s tím mohou pomoci.
Zdroj: Oficiální materiály prodejce, Unsplash/koláž Lifee
Balzám na rty od Keory Young zklidňuje a vyživuje namáhanou pokožku rtů díky jojobovému oleji, akáciovému vosku a omlazujícím výhonkům pískavice řecké seno. Cena 590 KčKombinaci na rty a ruce v jednom ocení ženy, které nosí miniaturní kabelky. Jelení lůj Originál, 109 KčBalzám na rty s višňovou příchutí od Carmexu je klasika. Zvládne zachránit i naprosto vysušené rty. 85 KčTónovací balzám na rty Caring Beauty. Labello, 100 Kč+ 6 fotek+ 7 fotek

Popraskané rty, vysušené ruce a podrážděná pokožka. Tyto problémy řešíme s nástupem mrazů snad všichni. Poradit si s tím není vždy jednoduché. Pokud ale sáhnete po účinném přípravku, nebo změníte přístup k péči o pokožku, brzy se dočkáte vytoužené úlevy. Své tipy vám prozradí naše redaktorky i dermatoložka Lucie Mansfeldová.

Kristýna Nováčková
Kristýna Nováčková 16. 12. 2022 08:00

Vysychání pokožky je obvykle zapříčiněno mnoha faktory. Hlavním z nich jsou ale neustálé teplotní změny, kterým je v mrazivém počasí vystavena. Ze zimy do tepla, z tepla do zimy. To jsou výkyvy, jimž se naše kůže musí stále přizpůsobovat a je nezbytné jí s tím pomoci.

Neblahý vliv na pokožku mají i horké koupele, které ač jsou v zimě velmi příjemné, na kůži zanechají stopu. Dalšími faktory mohou být špatný pitný režim, nedostatek vitamínů, chybná životospráva nebo stres. Pokud ale máte všechny zmíněné věci pod kontrolou, chyba bude nejspíš ve výběru kosmetické péče. Pojďme se společně podívat na pár tipů pro hydrataci konkrétních oblastí.

Ten správný balzám pro vaše rty

Rty jsou bohatě protkané nervy, a proto jsou velice citlivé. Když je máme popraskané a bolí, není to nic příjemného. Navíc je to první věc, které si na nás ostatní všimnou. V této oblasti pro vás máme tipy přímo z redakce. Editor Imrich používá balzám Classic Carmex, který si pořídil na doporučení své dentální hygienistky. Jde o balzám bez specifické příchuti nebo vůně, a je tak vhodný i pro muže.

Další tip pochází od zástupkyně šéfredaktorky Kristiny. Ta by doporučila balzám Keory Young. "Perfektně vyhlazuje rty, nemastí a nezanechává hutnou vrstvu, takže ho můžete použít klidně i jako hydratační podklad pod rtěnku," nabádá.

Vynechte příliš mastné a hutné krémy, radí lékařka

Hezké a pečlivě upravené ruce jsou naší vizitkou. Ale co dělat, když v mrazu vysychají a ztrácejí přirozenou schopnost hydratace? S tím vám poradí dermatoložka Lucie Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology. "Příliš mastné a hutné krémy nejsou vhodné, protože dlouho trvá, než je pokožka absorbuje. Ideální jsou přípravky s lehkou texturou, která se rychle vstřebá a nezanechá mastný film," vysvětluje lékařka.

"Vhodné jsou krémy s lipidy či přídavkem heřmánku. Lidé, kteří mají atopickou pokožku, by na ruce měli používat speciální oleje, jež pomohou vytvořit ochrannou vrstvu. Krémy vždy nanášejte, než jdete ven, i když nosíte rukavice," dodává Mansfeldová. Máte-li citlivou či suchou pleť, dejte si pozor na výběr mýdla. Mělo by mít nižší pH, které je k rukám šetrnější.

Náležitá hydratace se odvíjí zevnitř

Hydratací celého těla se zabývají především ženy. Po dlouhé sprše cítíte pnutí a přemýšlíte, jak se ho zbavit. V první řadě je důležité dodržovat pitný režim, od kterého se odvíjí patřičná hydratace. Denně bychom měli vypít alespoň 2 litry pramenité, nesycené a neslazené vody. Správná hydratace snižuje únavu, podporuje metabolismus a zvyšuje elasticitu kůže, čímž pomáhá oddalovat příznaky stárnutí. S hydratací pokožky si můžeme pomoci i správným výběrem tělového mléka nebo oleje.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články