Lukáš (29): Strachu ze zubařů mě zbavila kráska v bílém plášti. Bylo mi úplně jedno, že něco vrtá a plombuje

Lukáš (29): Strachu ze zubařů mě zbavila kráska v bílém plášti. Bylo mi úplně jedno, že něco vrtá a plombuje
Zdroj: Freepik

Lukáš měl ze zubařů velký strach už od dětství. Před návštěvou ordinace pociťoval stres a bolesti břicha. Z dentální fobie ho vyléčila až krásná zubařka Romana, do které se zamiloval hned na první pohled.

Jan Švanda
Jan Švanda 25. 11. 2022 13:00

Ze zubařů jsem měl vítr odmala. Jakmile jsem usedl do křesla, polilo mě nepříjemné horko. Trápil mě hlavně dávivý reflex, což jsem pocítil už v pěti letech při plombování stoličky. A traumatem z dentálního zákroku jsem trpěl i v dospělosti. Když jsem věděl, že mě čeká byť jen preventivní prohlídka, měl jsem už od rána značnou úzkost, bolesti žaludku nebo průjem.

Po vstupu do ordinace přišel šok

K zubaři jsem sice chodil nerad, jenže když mě v pětadvaceti letech chytily silné bolesti šestky vlevo nahoře, neměl jsem zkrátka na vybranou. Objednal jsem se na druhý den ráno. Recepční mě zároveň upozornila, že lékař, k němuž léta chodím, nedávno odešel a místo něj nastoupila nová paní doktorka…

Moc jsem toho tu noc nenaspal. Ráno mě již tradičně postihly křeče v břiše a snad půl hodiny jsem proseděl na záchodě. Čím víc jsem se blížil k ordinaci, tím víc rostla moje nervozita. To jsem ovšem netušil, co přijde za pár minut. Když mě sestřička zavolala dovnitř, vykulil jsem oči dokořán. V bílém plášti na mě civěla nádherná bruneta s modrýma očima. „Dobrý den, tak co vás trápí?“ zeptala se a kouzelně se na mě podívala. Vykoktal jsem, že mě bolí šestka nahoře, na víc jsem se v tu chvíli fakt nezmohl. Byla to kost, která mi doslova učarovala.

Sedl jsem si do křesla a rázem zapomněl na svoje trable. Při vrtání jsem dokonce ani nezaregistroval dávivý reflex, měl jsem prostě otevřenou pusu a zblízka se kochal pohledem na atraktivní zubařku. Ta občas hodila oko i na mě a zeptala se, jestli je vše v pořádku. Pokyvoval jsem hlavou a snažil se usmát. Moc to nešlo. Zákrok netrval dlouho a já byl snad poprvé v životě na zubařském křesle úplně v pohodě. „Tak, hotovo, můžete vyrazit,“ mrkla na mě. „Ještě jsem si všimla, že máte problém na čtyřce. Objednám vás, ano?“ dodala. Bez váhání jsem souhlasil a vzal nejbližší možný termín, který mi nabídla. Za normálních okolností bych další návštěvu oddaloval, jenže já tuhle šťabajznu prostě musel co nejdříve zase vidět.

Pozval jsem zubařku na víno

Měl jsem přijít další týden ve středu a já se nemohl dočkat. Byl jsem nezadaný a přemýšlel, jak tuhle krásku sbalit. Zní to bláznivě, ale byl jsem obrovsky natěšený na to, až budu zase sedět u ní v křesle. Byl jsem pevně rozhodnutý, že ji oslovím a pozvu na kafe.

Na den D jsem se pečlivě připravoval a tentokrát jsem neměl ze zubařského zákroku absolutně žádné nervy. Na plombování jsem vůbec nemyslel, bylo mi to zkrátka jedno. Když mě sestra zavolala dovnitř, pohledná dentistka byla znovu velmi usměvavá a ohromně jí to slušelo. Začali jsme spolu malinko laškovat a bylo vidět, že ani já jí nejsem lhostejný. To mi hrálo do karet.

Po mém zákroku sestra odběhla s jiným pacientem na rentgen a já zůstal v ordinaci sám s mladou zubařkou. Dali jsme se ihned do řeči. Využil jsem situace a zeptal se jí, zda by si nešla po práci někam posedět, třeba na sklenku vína. „Jo, proč ne, ráda,“ odvětila a řekla, že je v práci do pěti. Byl jsem štěstím bez sebe a těšil se na odpoledne.

Rande dopadlo báječně

Zašli jsme do jednoho bistra naproti v ulici a příjemně si popovídali. Líbil jsem se jí. Řekla mi, že se jmenuje Romana. Bylo jí čerstvě 26 let a nedávno se prý s někým rozešla. Strávili jsme spolu asi dvě hodiny a bylo nám hrozně fajn. Poté se omluvila, že už musí jít, aby se vyspala na zítřejší službu. Vyměnili jsme si telefonní čísla a já navrhnul, že bychom to mohli zase brzy zopakovat. Souhlasila.

Napsali jsme si ještě v ten večer. Tvrdila mi, že to bylo super a domluvili se, že zajdeme o víkendu do kina. Rande dopadlo skvěle. „Romčo, chci ti poděkovat, že jsi mě vyléčila z dentální fobie,“ řekl jsem jí po první puse. „Není zač,“ zasmála se a vlepila mi další. Začali jsme spolu chodit a dnes už jako manželé vychováváme ročního syna.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články