Očkování dětí proti covidu-19: Jak se k němu staví slavní rodiče?

Očkování dětí proti covidu-19: Jak se k němu staví slavní rodiče?
Zdroj: Unsplash
Vendula Pizingerová, prezidentka NF Kapka naděje, má očkovaného staršího syna Jakuba. Zpěvačka Monika Absolonová má zatím děti malé, ale hodně si o očkování a covidu studuje, aby se mohla rozhodnout.Zpěvačka Ivana Jirešová je za očkování a odsuzuje různé konspirace.Herec Roman Vojtek si myslí, že se to dětí z 99,9 % netýká. Nerozumí proto tomu, proč by se měly očkovat.+ 1 fotka+ 2 fotky

Na tom, jestli by se proti viru covid-19 měly očkovat i děti, se často neshodnou ani sami odborníci. Jak se potom má rozhodovat běžný člověk? Zeptali jsme se několika známých osobností, jaký mají názor na očkování dětí.

Jana Jánská
Jana Jánská 21. 12. 2021 15:36

Podle informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) doporučila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) očkování vakcínou od BioNTech a Pfizer také u dětí ve věku 5 až 11 let. Nejčastější nežádoucí účinky u dětí jsou podobné jako všech starších - bolest v místě vpichu, únava, bolest hlavy, zarudnutí a otok v místě vpichu, bolest svalů a zimnice. Obvykle jsou mírné nebo středně závažné a zlepší se během několika dnů po očkování. Podle EMA převyšují přínosy očkování dětí jeho rizika. Zvláště u těch, které mají doprovodná onemocnění představující rizikový faktor pro závažnější průběh onemocnění covid-19.

Očkování dětí - ano nebo ne?

Vendula Pizingerová, prezidentka NF Kapka naděje

„Kuba je očkovaný, chodí na střední školu, tak si myslím, že je to mezi dětmi určitá ochrana. Pepíček má ještě čas a jak to bude s očkováním u takto malých dětí, zatím nevím. Je to ale boj. Očkování vlastně rozdělilo lidi, doslova i od stolu. Tam může očkovaný, tam neočkovaný nemůže, nebo si uděláte testy. Je to taková strašně zvláštní doba."

Monika Absolonová, zpěvačka

„Já očkovaná jsem, ale pokud jde o děti, zatím to řeším. Bojím se postcovidového syndromu, obzvlášť u dětí, protože jsem si o tom něco načetla. Ale samozřejmě se nás to týká, Matoušek je sice ještě malý, toho tolik ne, ale chodíme na kroužky a Táda půjde příští rok do školy. Radím se proto s lékaři a opravdu to poměrně aktivně řeším."

Ivana Jirešová, herečka

„Aby se děti mohly nechat očkovat, musí být zdravé a silné. Děti, které rostou a nejsou na tom s imunitou dobře, bych neočkovala. Mojí Sofii je 17 let a samozřejmě jsem se jí zeptala, jestli se chce nechat očkovat a řekla, že chce. Já jsem samozřejmě pro očkování, žijeme všichni v jedné společnosti a někam se vyvíjíme, není to záležitost naší země, nebo že nás chce někdo "shora" do něčeho naočkovat nebo nás manipulovat. Podobné konspirace mi přijdou na hlavu, to by museli být nějací mimozemšťani."

Roman Vojtek, herec

„Já vůbec nerozumím tomu, proč budeme očkovat naše děti, kterých se to z 99,9 procent netýká. Mám pocit, že je to jen díky tomu, abychom chránili sebe, aby děti nenakazily nás. Jíme cukry, kouříme, můžeme si koupit alkohol, trpíme cukrovkou… A nemám pocit, že by se to zakazovalo. Snažím se být klidný, ale vnitřně mi to nejde, je to, jak to slušně říct... prasárna!"

Michaela Badinková, herečka

„Mým dcerkám je osm a deset let a je to v řešení. Já sama to mám hodně otevřené. Především je to každého věc. Jestli někdo věří, že mu očkování pomůže, nebo mu přinese klid, nebo má takový zdravotní stav, že mu ho doporučí lékař, ať se očkovat nechá. Ale lidé, kteří se starají o svoji psychiku a zdraví, by měli být respektovaní a měla by v jejich případě být nějaká vůle, a ne diktát."

Zdroje informací:

Sukl.cz: EMA doporučila rozšíření registrace vakcíny Comirnaty pro děti ve věku 5 až 11 let

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články