Perlové trendy na jaro 2023: Nosí se megalomanské náhrdelníky i odnímatelné ozdoby špiček bot

Perlové trendy na jaro 2023: Nosí se megalomanské náhrdelníky i odnímatelné ozdoby špiček bot
Zdroj: Profimedia/koláž Lifee
Už na podzimní přehlídce Vivienne Westwood bylo zřejmé, že se můžeme těšit na záplavu perlových prvků.Obří perly byly k vidění také na přehlídce Saint Laurent.Pozadu rozhodně nestojí ani módní dům Chanel.Doplňky renomované značky ozdobily transparentní prvky doplněné o maxiperly.+ 14 fotek+ 15 fotek

Zbožňovaly a nosily je hollywoodské ikony Audrey Hepburn nebo Marilyn Monroe a stejně budou slušet nám, právě teď. Na scénu se vrací nejoblíbenější doplněk všech dob – perly! Když je milujete, není co řešit. Noste je klidně “do roztrhání”! 

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 19. 04. 2023 08:00

Perly jsou nadčasovou a tradiční ozdobou, kterou nezkazíte žádný outfit. S oblibou jejich jedinečnost a dynamiku využívala princezna Diana a v jejích šlépějích udržuje rodinnou tradici i její snacha Kate Middleton. A nejen ona – koneckonců, k britské královské rodině tento druh ozdoby neodmyslitelně patří. 

Oblečení s dokonalými imitacemi perel

Za ta léta, co jsou perly součástí nejsofistikovanějších šperků, však neztratily nic ze svého půvabu a změnou neprochází ani styl a zpracování perlových skvostů. Perlové šperky jako by nestárly. Není divu, že si nás v době právě vzedmuté vlny obliby zdobnosti opět doslova omotaly a kromě tradičních šperků je nyní najdeme i na mnoha jiných kouscích.

Pokud jde o perlové doplňky pro běžný den či aplikaci perel jako detailu oblečení, řeč je především o dokonalých imitacích. Ty dovedou luxusní přírodní (i uměle vypěstované) perly důstojně zastoupit, potřebujeme-li jejich půvabu využít při méně okázalých druzích zpracování, než je nepřehlédnutelný perlový šperk. I tam ale může zdobit přímo příroda. Velký boom potkal tzv. říční perly, které jsou dostupnější než jejich mořské souputnice, a stávají se tak často středobodem perlových doplňků s méně dramatickou cenovkou.

Konec starých časů: Perly sluší v každé době

Spojovaly jste si dosud perly s retro stylem a závanem starých časů? Omyl. Univerzálnější materiál aby člověk pohledal, současný trend navíc dokazuje, jak svěže a bez zaváhání se perly dovedou transformovat do podoby aktuálních moderních provedení, kterým s grácií propůjčují své kouzlo, a útokem obsazují veškerý prostor pro inovativní módní doplňky.

Aktuální design si v ničem nezadá s léty prověřenou klasikou. Výhodou současné perlové vlny je ale její masivní dopad. Nevystačí si s jedním směrem. Vedle klasického decentního perlového náhrdelníku nás zaplavují řady perlových korálků vrstvených v mnoha provedeních a sahajících hluboko pod dekolt, aby nikdo nezůstal na pochybách, že si nás jejich kouzlo dokonale podmanilo. Mix s dalšími šperky je pak jen další metou pro ty, kterým elegance perlového náhrdelníku přijde až příliš jednotvárná.

Ale zpět ke klasice. Ani ta není zapovězena, tím spíš, že rozhodnete-li se investovat do šperku s pravými perlami, je jisté, že s vámi stráví pěknou řádku let a potěší i příští generace. Jednoduché perlové náušnice nikdy nic nezkazí. Pokud zatím nehodláte investovat, pak se poohlédněte po špercích s říčními perlami nebo imitacích a začněte si hrát s jejich zapojením do aktuálního stylingu.

Megaperla jako jediný zdobný detail

Opravdovým hitem – dle přehlídkových kolekcí představených na podzim – jsou a budou náušnice s jedinou, megalomansky obrovskou perlou. Není to tak dlouho, kdy nás Dior přesvědčil nosit perlu z obou stran ušního boltce, aktuální kolekce z dílny Saint Laurent zase odprezentovaly tak přehnaně velké perly, až jsme se báli o uši dotčených modelek. Ale ta podívaná! Stejně masivně přistupují návrháři k tvorbě dalších kousků, megarozměry hlásají i náhrdelníky. Vlastně už nepotřebujete nic dalšího. Srdce milovnic minimalismu jistě právě plesá.

Jednoduchý jednořadý náhrdelník, který není ani příliš dlouhý, ale ani pevně neobjímá vaši šíji jako obojek, je dalším hitem a jedním z nejuniverzálnějších doplňků všech dob. Nebojte se jej nasadit ani ke sportovním outfitům. Uvidíte, jakou změnu způsobí. Stejně distingovaně zatočí s nudou klasického komba džín a trička. A klidně k němu nazujte kecky, šarm a elegance vás neopustí. 

Když se ale rozhodnete patřičně zazářit, opět je na místě sáhnout rovnou po perlách. A nešetřete. Tři, čtyři i pět řad náhrdelníků pěkně pohromadě, to už je pořádně nepřehlédnutelný detail. Každý z nich může mít odlišnou délku a pohrát si můžete i s uzly či dalšími štrasovými ozdobami, které na svou hruď přidáte, aby bylo okázalé dílo dokonáno. Velká večerní není potřeba, touhle parádou pozvednete i běžnou bílou košili a formální kalhoty a můžete rovnou vyrazit, klidně do opery.

Svetřík nebo čelenka: Perly obsazují veškeré volné pozice

Kam ještě perly právě usedly? Třeba rovnou do vlasů. Nosí se perlami obsypané spony nebo čelenky, kterým rozhodně nechybí nápad. Najít je můžete i na odnímatelných ozdobách špiček bot a zamířily i na povrch samotných oděvů. Perly jednoduše nezkazí žádnou legraci. A to by už, s takovou kariérou, mohly klidně odpočívat v luxusních šperkovnicích a užívat si zaslouženého odpočinku.

Naštěstí je móda letos opět nešetří a nám umožňuje užívat si jejich kouzlo plnými doušky. Ať už je do svého probouzejícího se jarního a letního šatníku zapojíte jakkoliv, jisté je, že se jim z něj po mnoho dalších sezón nebude chtít pryč.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články