Povinná kosmetická výbava na hory: Popraskání rtů či kůže zabrání správné krémy, balzám i make-up s SPF

Krém na ruce a balzám na rty. Výbava na hory, která vám v kufru nesmí chybět
Zdroj: unsplash
Hydratační pleťový krém s SPF 25. CeraVe, 359 KčHydratační péče na den a noc. Yves Rocher, 339 KčRegenerační krém na ruce. Garnier, 84 KčLabello Blackberry tyčinka na rty. 94 Kč+ 9 fotek+ 10 fotek

Brát si na letní dovolenou u moře produkty z SPF faktorem je samozřejmost. Přibalit bychom si je ovšem měli i v případě, že vyrážíme v zimě na hory. Nejen na pláži, ale také na sjezdovce nás můžou intenzivní sluneční paprsky v kombinaci s extrémními teplotními podmínkami pěkně potrápit. Aby se z dovolené nestal nepříjemný zážitek, je dobré myslet na ochranu pokožky.

Kristýna Nováčková
Kristýna Nováčková 26. 01. 2023 18:00

Cestujeme-li do chladnější destinace, než na jakou jsme zvyklí, měli bychom alespoň dvacet minut před vystoupením z auta či odchodem z hotelu potřít všechna citlivá místa olejem či krémem. To samozřejmě platí i v případě, že jste doma a venku se prudce ochladilo.

Kůži chvilku trvá, než si na teplotní změnu zvykne, a vystavíme-li ji bez předchozí přípravy mrazu a slunci, může popraskat. Každý, kdo má takovou zkušenost za sebou, by mohl vyprávět. Rozpraskané rty, lokty či klouby na rukou krvácejí a pálí jako čert. To člověku zkazí i tu nejlepší dovolenou. Proto jsme si pro vás připravili pár tipů, jak tomu předejít.

Jak chránit pokožku před mrazem

„Pozor bychom si měli dát na mytí rukou či obličeje a následný rychlý přechod do chladu a větru. Kůže totiž může zareagovat podrážděním až dermatitidou,“ říká dermatoložka Katarína Třísková z kliniky plastické chirurgie Medicom Clinic. "Vhodné je rovněž vyhnout se přípravkům, které obsahují špatně snášenlivé látky, jako jsou parabeny (konzervanty v kosmetice) či parfemace. Naopak vyhledávat bychom měli produkty se zinkem a vitaminem E. Ty totiž mají zklidňující, hojivý a antioxidační účinek. Rovněž doporučuji vyhnout se častému mytí či koupání, nadměrnému používání mýdel, pěn do koupele a nošení drsného oděvu,“ doplňuje Třísková.

Jak předejít popraskaným rtům

"Kůže na rtech je ještě jemnější než na krku, nebo víčkách. Proto velmi citlivě reaguje na změny vnějšího prostředí a odrážejí se na ní i procesy v organismu. Popraskané rty v zimních měsících mohou tedy znamenat, že reagují na změnu počasí, ale mohou signalizovat i vážnější vnitřní problém," tvrdí dermatoložka Svetlana Šefčiková z centra estetické medicíny Bellesa v Piešťanech.

„Nejjednodušší způsob ochrany rtů je prevence, neboli dostatečná hydratace v podobě tekutin, a také lokální hydratace v podobě balzámů, lékařské vazelíny nebo přípravků obohacených například o aloe vera, které mají navíc protizánětlivé účinky,“ doporučuje MUDr. Marek Štefánik z kliniky Chirkoz.

Jak na horách správně pečovat o ruce

V zimě byste měla mít stále při sobě také malé balení krému, který aplikujete po každém mytí na pokožku rukou. „Příliš mastné a hutné krémy nejsou vhodné, protože dlouho trvá, než je pokožka absorbuje. Ideální jsou přípravky s lehkou texturou, která se rychle vstřebá a nezanechá mastný film. Dobré jsou krémy s lipidy či přídavkem heřmánku. Lidé, kteří mají atopickou pokožku, by na ruce měli používat speciální oleje, které pomohou vytvořit ochranou vrstvu. Krémy vždy nanášejte i před tím, než jdete ven, i když nosíte rukavice,“ nabádá dermatoložka Lucie Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

Ochrana před horským sluníčkem

Přípravků, které vám při cestě na hory dobře poslouží, je celá řada. Nejdůležitějším z nich bude dobrý krém se silným ochranným faktorem proti slunci. Spálený nos není nic slušivého ani příjemného. Pokud ale nevycházíte z domu bez líčení, může vám dobře posloužit i make-up s SPF. Takový nabízejí například značky Clinique, Estée Lauder nebo cenově dostupnější Rimmel.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články