Škola etikety s Julií: Papírový ubrousek v restauraci neslouží jako kapesník. Rty se jím otírají před nápojem

Šestidílný seriál o etiketě stolování zakončíme dílem o papírovém ubrousku. Expertka na etiketu Julie Balobanova vám zopakuje základní pravidla jeho používání a správného odkládání během jídla. I tak samozřejmý úkon totiž může být spojený s elegancí, ale i buranským chováním.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 07. 05. 2023 18:00

Školu etikety s Julií Balobanovou jsme načali správným odkládáním kabátu, který nepatří na opěradlo židle. Ve druhém díle jsme se zaměřili na držení sklenice na víno a ve třetím jsme se podívali na to, kam patří a nepatří dámská kabelka.

Zaměřili jsme se i na to, jak bychom neměli obtěžovat svou společnost používáním telefonu u stolu, pokud to není nezbytně nutné, a vzhledem k tomu, že jsme se věnovali látkovému ubrousku, který patří do klína, přejdeme i k tomu papírovému, který má podle etikety jiná pravidla užívání.

Papírový ubrousek neslouží jako kapesník

V našem videu demonstrujeme situace, které by nastat neměly. Jedním z pravidel etikety je, že prostřený papírový ubrousek nepoužíváme jako kapesník. "Papírový ubrousek, na rozdíl od látkového, nepatří ke slavnostnímu stolování. Papírový ubrousek nedáváme na klín, necháváme jej na stole," uvádí ve Škole etikety její průvodkyně Julie Balobanova.

"Po dojedení odložíme papírový ubrousek do talíře a nesmíme zapomenout na to, že na něj poté odložíme příbor," uvádí k umístění ubrousku po jídle expertka na etiketu.

Papírový ubrousek používáme vždy předtím, než se napijeme

Stejně jako látkový ubrousek i ten papírový slouží k tomu, abychom nenechávali otisky od jídla na sklenici. "Papírový ubrousek musíme použít pokaždé předtím, než se napijeme," říká Julie Balobanova, která také upozorňuje na situace, kdy si je vhodné říct personálu o nový ubrousek.

"Žvýkačku balíme jedině do papírového ubrousku a v tu chvíli je vhodné poprosit personál o nový. Stejně tak je tomu s ubrouskem na podšálku (nápoj, polévka). Než bychom jej vytahovali, řekneme si personálu o nový," dodává expertka na etiketu.


Etiketa s Julií/Lifee

Mgr. Julie Balobanova 

lektorka etikety pro elegantní ženu a spisovatelka

Propagátorka elegantního a vybraného chování. Absolventka Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů, obor diplomacie, se již více než pět let věnuje tématu etikety a elegantního chování ve společnosti. Ve svých kurzech učí ženy základům etikety a jak být nezapomenutelnou. „Lidé s námi zacházejí tak, jak jim to dovolujeme. Začněte více přemýšlet o svém chování vůči okolí a uvidíte, jak se svět kolem vás mění,“ uvádí na svém profilu na Instagramu, kde ji sleduje bezmála třicet tisíc lidí, kteří se díky jejím radám nedopustí ve společnosti faux pas.


Spolupráce na videu:

Námět a scénář: Kristina Vodičková

Režie a scénář: Jakub Patera

Styling J. Balobanové: Alina Sedina

Prostory: Mandarin Oriental Hotel

Související články

Další články