Škola etikety s Julií: Jak zacházet s látkovým ubrouskem v restauraci? Patří výhradně na klín a nevkládá se do talíře

V prvních dílech Školy etikety s Julií Balobanovou se věnujeme stolování v restauraci. Pravidla elegantního chování ve společnosti vám ve videu nejprve ukážeme špatně a posléze správně. V dalším díle se podíváme na používání látkového ubrousku.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 23. 04. 2023 18:00

V předešlých dílech jsme se už naučili podle pravidel etikety odkládat v restauraci kabát, správně položit kabelku tam, kam patří, a podívali jsme se i na držení sklenice na víno. Ve čtvrtém díle přichází na řadu látkový ubrousek, který mnozí nepoužívají správně. Ve videu se na nejčastější chyby můžete do detailu podívat a expertka na etiketu Julie Balobanova vás naučí, jak je to správně. 

Látkový ubrousek patří na klín

Látkový ubrousek máme k dispozici v lepších restauracích nebo během slavnostního stolování například na banketu. "Látkový ubrousek vždy patří na klín," radí Julie Balobanova s tím, že jej nejprve přeložíme napůl a poté pokládáme na klín. Co se týče otírání rtů, to přichází, pro někoho možná překvapivě, před nápoji: "Používáme jej pokaždé předtím, než se napijeme."

Látkový ubrousek nevkládáme do talíře po dojedení

Látkový ubrousek zůstává v klíně i mezi chody, pokud tedy neodcházíme od stolu. Pokud se od něj vzdalujeme, ubrousek přehneme tak, aby nebyly vidět stopy jídla, a položíme ho na pravou stranu od talíře, stejně jako po dokončení stolování.

"Po dojedení patří látkový ubrousek na stůl, nedáváme ho do talíře. Pokládá se vpravo od talíře složený tak, aby nebyly znatelné stopy po jídle," tlumočí pravidla etikety mistryně na elegantní chování ve společnosti Julie.


Etiketa s Julií/Lifee

Mgr. Julie Balobanova 

lektorka etikety pro elegantní ženu a spisovatelka

Propagátorka elegantního a vybraného chování. Absolventka Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů, obor diplomacie, se již více než pět let věnuje tématu etikety a elegantního chování ve společnosti. Ve svých kurzech učí ženy základům etikety a jak být nezapomenutelnou. „Lidé s námi zacházejí tak, jak jim to dovolujeme. Začněte více přemýšlet o svém chování vůči okolí a uvidíte, jak se svět kolem vás mění,“ uvádí na svém profilu na Instagramu, kde ji sleduje bezmála třicet tisíc lidí, kteří se díky jejím radám nedopustí ve společnosti faux pas.


Spolupráce na videu:

Námět a scénář: Kristina Vodičková

Režie a scénář: Jakub Patera

Styling J. Balobanové: Alina Sedina

Prostory: Mandarin Oriental Hotel

Související články

Další články