Slavné krásky v originálních modelech britské módní královny Vivienne Westwood, kterou oplakává celý svět

Slavné krásky v originálních modelech britské módní královny Vivienne Westwood, kterou oplakává celý svět
Zdroj: Profimedia/Koláž Lifee
Vivienne Westwood byla britskou módní královnou. Její modely nesly prvky rebelství, ale hlavně korzety vždy podpořily ženskost svých nositelek. Zemřela ve věku 81 let.Herečka Anne Hathaway ve flitry posetých midišatech od Vivienne na premiéře Alenky v říši divů v roce 2010.Herečka Christina Hendricks vtěsnala do saténového korzetu své vnady jen tak tak. Na premiéře snímku Nevím, jak to dokáže v roce 2011.Zpěvačka Rihanna při vystoupení na přehlídce VS v elegantním modelu od Vivienne v roce 2012. + 11 fotek+ 12 fotek

Vivienne Westwood byla odjakživa rebelka a její modely měly vždy co říct. Ač vytvářela i nádherné couture šaty, známé jsou především její výstřední kousky, které sama ráda nosila. Její jméno je v módním světě pojem, který ji posunul k označení britské královny módy. Zemřela 29. prosince 2022 ve věku 81 let.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 30. 12. 2022 11:07

Vivienne Westwood nebyla jen módní návrhářka, ale také environmentální aktivistka, provokatérka a žena, jejíž ikonický styl stál u zrodu punku.

Zrození Vivienne Westwood

Příjmení Westwood si vyvdala. Narodila se jako Vivienne Isabel Swire v britském městě Tintwistle. Nepocházela z bohaté rodiny a po gymnáziu odešla v sedmnácti letech do Londýna studovat umění. Školu ovšem opustila už po prvním semestru, protože měla pocit, že dítě z dělnické rodiny nemá šanci se v uměleckém světě uchytit. Vystudovala tak pedagogiku a začala s výrobou vlastních šperků, které prodávala u stánku. U toho se věnovala učitelství.

Prvního manžela Dereka Westwooda si vzala v roce 1962 a mají spolu syna Benjamina. Pravou lásku ale potkala až o čtyři roky později a jejím druhým manželem se velice rychle stal umělec Malcolm Edwards. Ten jí ukázal svět bez omezování se zajetými pravidly a nařízeními, život svobodnější a divočejší. Dokonce si musel změnit příjmení na McLaren, protože jeho rodné začínalo mít nechvalnou pověst. Malcolma si Vivienne vzala v roce 1967 a mají spolu syna Josepha Corrého.

Punková éra v Londýně a první butik

V sedmdesátých letech vznikala v Británii punková kultura, u jejíhož zrodu Vivienne Westwood stála. McLaren byl manažerem skupiny Sex Pistols a společně vlastnili butik SEX, který se stal symbolem punkových značek. Navrhovali vlastní oblečení s řetězy, cvočky, zátkami od lahví, bylo zdobené graffiti, protirežimovými nápisy i nevhodnými symboly. Punk byl hlavně o anarchii, která brojila proti politice, honbě za penězi a mainstreamu. O Vivienne se tak často mluví jako o matce nebo babičce punku.

Láska Vivienne a Malcolma pomalu dospěla ke konci, když se oba vydali jinými směry. Rozvedli se v roce 1980, a i když je ještě chvíli pojily některé pracovní povinnosti, Vivienne se začala naplno věnovat návrhářství i mimo punkové modely a stala se vlivnou módní ikonou.

Třetí manželství s módním návrhářem

V roce 1992, když jí bylo 51 jet, se vdala potřetí za návrháře Andrease Kronthalera, který byl o 25 let mladší. Do konce života tvořili tvůrčí tým a je víc než jasné, že Andreas bude v jejím odkazu pokračovat a značka Vivienne Westwood z módního světa neodejde. "Budu pokračovat s Vivienne v srdci. Pracovali jsme spolu až do konce a ona mi dala spoustu podnětů, s nimiž jsem mohl tvořit. Děkuji, miláčku," řekl Andreas pro deník METRO.co.uk.

Být sama sebou je odkazem Vivienne Westwood

Na Vivienne vzpomínají i slavné osobnosti, které se s ní setkaly, nebo byly ovlivněny jejím přínosem světu módy. "Byla naprostým originálem," napsal například zpěvák Bryan Adams na sociální sítě. A podobně ji definovala i herečka Demi Moore: "Opravdová ikona."

Herečka Jamie Lee Curtis napsala Vivienne téměř vyznání: "Byla brilantní tvůrkyní - odvážná, drzá, jedinečná. Tolik nás ovlivnila a dala nám všem svolení s tím být sami sebou i mimo sebe. Její odkaz v kreativitě s námi zůstane navždy."

Slavné ženy v modelech britské módní královny

"V tomto formátu není dostatek času ani prostoru na to, abych vhodně popsala, jak jsi ovlivnila hudbu, módu, kulturu a další sféry života. Tvůj odkaz je nesmrtelný a věčný, budu si vážit všech našich rozhovorů," napsala zpěvačka Halsey na Instagram k fotkám s Vivienne a také v modelech, které za svou kariéru vynesla.

Halsey, Rihannu, Gwen Stefani, Sarah Jessiku Parker a mnoho dalších známých osobností v modelech britské ikony najdete v naší fotogalerii. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články