Středomoří, nebo venkovská zahrádka? Šmrnc oběma dodají trendy terakotové či betonové květináče a truhlíky

Středomoří, nebo venkovská zahrádka? Šmrnc oběma dodají trendy terakotové či betonové květináče a truhlíky
Zdroj: Oficiální materiály prodejce
Beton je jednoznačným hitem posledních let mezi designovými nádobami na květiny. V kombinaci s dřevěnou základnou nemusí vypadat ani tak industriálně. Obi, 1 849 KčTerakota podle nejnovějších trendů? Oblé tvary umístěné na dřevěné konstrukci. Kave Home, 1 790 KčŽe mohou samozavlažovací truhlíky vypadat krásně? Žádný problém!  Formadome, 4 429 KčBetonový obal na květináč, Bauhaus, 599 Kč+ 7 fotek+ 8 fotek

Počasí sice zahradničení stále příliš nepřeje, už brzy se ale, doufejme, dočkáme jarních teplot i prosluněných dnů. K těm patří i oblíbené jarní zvelebování našich domovů, které můžete zahájit rozkvetlými květinovými nádobami. Víme, jaké letos vybrat, aby to vašemu balkonu či zahradě patřičně slušelo!

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 14. 04. 2023 08:00

Truhlíky či květináče neplní jen estetickou funkci dokonalé dekorace, především musí splňovat podmínky pro své obyvatele. Aby se v nich rostlinám dařilo, je třeba myslet na několik aspektů, které nejen zútulní váš byt, ale také poskytnou vhodné prostředí pěstovaným rostlinám.

Na velikosti záleží

Nejdříve se rozhodněte, jakými rostlinami se letos obklopíte. I zde mohou váš výběr ovlivnit módní trendy. Vsadit na osvědčenou klasiku ale znamená zaručený úspěch s minimem úsilí při pěstování. Nádobu, kterou pro danou rostlinu vyberete, volte podle budoucích rozměrů sazeniček a pro jistotu počítejte s jejich maximální velikostí. Zamezíte tak přetížení nádoby a nebudete muset řešit ani přesazování v průběhu růstu. Pro nižší rostliny vedle sebe, případně pro převislé druhy, jsou ideální nádoby podélného tvaru či truhlíky. Rostliny šplhající do  výšek či vyšší druhy s kmínkem umístěte do bytelné nádoby vyšších rozměrů s dostatečně prostornou základnou.

Barevný plast, nebo stylový beton?

Jde-li o použitý materiál, nehleďte pouze na estetický dojem. Klasické terakotové květináče nebo moderní betonové typy nádob zaručují dostatečnou propustnost a odvod vlhkosti, který ocení rostliny milující spíše sušší prostředí. Jejich charakter zapojíte do tradičních i moderních interiérů. Plastové květináče či truhlíky oproti tomu udržují vlhkost spíše ve vyšších hodnotách, přestože tedy lákají nižšími pořizovacími náklady a širší paletou barev, vhodné jsou spíše pro vlhkomilné či bahenní druhy rostlin.

Pravidelná zálivka bez starostí

Zapomenete občas na zalévání? Zkuste samozavlažovací květináče a truhlíky, které svou spolehlivostí získávají na stále větší oblibě. Pomohou vám s pravidelnou zálivkou a dovedou za vás ohlídat i hladinu vody. Samozavlažovací květináč je tvořen dvěma částmi, z nichž jedna slouží k usazení rostliny a druhá jako zásobník na vodu. Chytrá konstrukce zajišťuje, že kořeny nejsou umístěny přímo ve vodě a nedochází k jejich uhnívání. Přesto si rostlina bere tolik vláhy, kolik právě potřebuje. Díky rysce navíc přesně víte, kolik vody se uvnitř skrývá,“ uvádí Alena Křižánková ze společnosti Bauhaus.

Ať už při tvorbě letní zahrady směřujete inspirací do Středomoří a obklopujete se teplomilnými rostlinami vyžadujícími maximum slunečních paprsků, nebo jste fanoušky české venkovské klasiky, vhodné prostředí pro rostlinu je základem úspěšného pěstování a její dokonalý vzhled pak tou nejlepší ozdobou vašeho balkonu či terasy.

Víte, jakým směrem se letos bude ubírat vaše květinové aranžmá? Vyberte si nádoby a truhlíky, které prospějí rostlinám, a navíc budou korespondovat s vaším domovem, a užijte si léto v obležení květin. Inspiraci najdete v naší fotogalerii.

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Související články

Další články