Trápí vás rychle se mastící vlasy? Vyzkoušejte tyto zaručené tipy a skoncujte s nimi

Trápí vás rychle se mastící vlasy? Vyzkoušejte tyto zaručené tipy a skoncujte s nimi
Zdroj: Freepik.com
Šamponování je docela věda, ale správná péče se vyplatí.
Pokud vás trápí mastné vlasy, hledejte produkty přímo pro mastné vlasy.Kondicionér nikdy nedávejte ke kořínkům, vždy na konečky.
Suchý šampon může být spasitelem.
+ 3 fotky+ 4 fotky

Krásné vlasy, které vypadají i třetí den po umytí svěže, jsou snem snad každé ženy. Mastné vlasy a mastná pokožka navíc často vedou k nepříjemnému svědění, dermatitidě nebo tvorbě lupů. To však neznamená, že je žádoucí se všeho mazu zbavit. Níže naleznete tipy, jak udržet mastnotu vlasů na uzdě, a přitom si neškodit.

Petra Čermáková
Petra Čermáková 04. 02. 2021 09:00

Rychle se mastící vlasy jsou poměrně nepříjemnou záležitostí, jelikož pokožce neprospívá ani příliš časté mytí. Někdy se za tímto nepříjemným jevem nemusí skrývat špatně zvolený šampon, ale například nevhodné postupy při jejich mytí.

Šamponujte pečlivě

Zní to banálně, ale i špatná technika při mytí může vést ke zvýšenému maštění. Pro správné a důkladné umytí si jemně vmasírujte malé množství šamponu od kořínků ke konečkům. Nikdy nepoužívejte nehty a nečistěte agresivně, poškozovali byste si zbytečně pokožku. Podrážděná pokožka totiž produkuje více mastnoty.

Při mytí se spíše zaměřte na pokožku hlavy, kde je častěji maz, než na délku vlasů. Neaplikujte šampon přímo na konečky vlasů a ani je nedrhněte. Místo toho nechejte šampon při opláchnutí protékat konečky. Pokud budete důkladní, netřeba mýt vlasy dvakrát.

Častým důvodem je také špatné nanášení kondicionéru. Vždy jej aplikujte pouze na konečky a pečlivě opláchněte.

Omezte žehlení a fénování

Žehličky a fény sice zaručí hladký výsledek, ale také kvůli nim vypadají vlasy dříve mastnější. Pokud vám to čas dovolí, nechte vlasy uschnout bez fénu a dopřejte si vaši přirozenou strukturu vlasů.

Používejte přípravky vhodné pro mastné vlasy

Správně zvolené produkty jsou základ. Šampony pro mastné vlasy dokonale ošetřují pokožku hlavy a regulují produkci mazových žláz. Vyhněte se ale produktům se silikony, které jsou do vlasových produktů přidávány, protože vlasům dodávají lesk. Na druhou stranu ale vlasy zatěžují a zvyšují tvorbu mazu. Na vlasech navíc vytváří vrstvu, která zabraňuje jejich správné výživě.

Vyzkoušejte suchý šampon

Suchý šampon může být ranním spasitelem. V žádném případě nenahrazuje řádné mytí, ale napomáhá pohlcovat mastnotu, a poskytne tak vlasům čistší a svěžejší vzhled. Mnoho suchých šamponů navíc dodává vlasům příjemnou vůni. Jejich nevýhodou je, že na pokožce zanechávají malé částečky a mohou vlasy vysušovat. Pokud tedy suchý šampon použijete, následující den byste si měla vlasy umýt.

Nenoste příliš stažené vlasy

Časté střídání rozpuštěných vlasů a copů je také důvodem pro silnější tvorbu mazu. Pokud nosíte culík, paradoxně se šíří mastnota vlasů ještě rychleji. Spíše volte rozpuštěné vlasy, do kterých si přehnaně nesahejte. Culík noste až den před umytím.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články