Trendy šaty pro jaro 2023: Dominovat budou 3D květiny, ale i kožené materiály a potisk inspirovaný ohněm

Jarní šaty inspirované světovými kolekcemi.
Zdroj: Oficiální materiály prodejců/koláž Lifee
Kolekci značky Loewe na letošní jaro dominují 3D květiny, konkrétně květ toulitky.Motiv květin se objevuje i na obuviViskózové šaty s květinami, Reserved, 999 KčŠaty se stojáčkem a růžemi. Mohito, 399 Kč+ 12 fotek+ 13 fotek

Veselé vystouplé květiny, ale i temnota či potisky odrážející neblahou situaci ve světě. Tyto motivy budou podle módních návrhářů dominovat jarním šatům pro rok 2023. Pokud byste svůj šatník ráda rozšířila o nový kousek, poradíme vám, které vybrat, abyste se neztratila v davu.

Kristýna Nováčková
Kristýna Nováčková 23. 02. 2023 08:00

Nepochybně vás bude zajímat, čím se inspirovali světoví módní návrháři při vytváření jarních kolekcí, protože právě oni udávají trend, který se prolne i do běžné módy. Přestože na molech často vídáme bláznivé kreace, které si dokážeme jen stěží představit sami na sobě, i z takových modelů se dá leccos vydedukovat. Co to bude toto jaro? Pojďme se na to podívat!

I letos pofrčí květiny, hitem budou ale ty vystouplé

Pokud se na jaro a jarní šaty těšíte kvůli kvítkům, které jsou pro toto období typické, nebudete zklamaní ani letos. Co se ovšem do módy prolíná nově, jsou například vystouplé 3D květiny na topech. Značka Loewe na módní přehlídce pro jaro/léto 2023 předvedla kolekci inspirovanou toulitkou (Anthurium). Motiv této pokojové rostliny se objevoval na botách, kabelkách, jako součást topů, ale i šatů, kdy například zakrýval ňadro modelky.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený LOEWE (@loewe)

Kreativní ředitel značky Jonathan Anderson popsal pro magazín Vogue květ toulitky jako "produkt přírody, který vypadá jako designový předmět". Do našich skříní se takovýto model dostane jen stěží, ale nepochybně se můžeme těšit na různé vystouplé prvky, netradiční střihy, průstřihy a volánky.

Současná situace ve světě se promítne i do šatů

Tolik optimistický už nebyl Demna Gvasalia, kreativní ředitel značky Balenciaga, která na mole pro jaro/léto 2023 předvedla především těžkopádnost a temnotu. "Samozřejmě jsem optimista, ale v této době příliš optimistický být nemohu," nechal se slyšet pro Vogue. "Myslím, že tato show toho ve skutečnosti vyjadřuje hodně - hudba i scéna vypovídají o okamžiku, ve kterém žijeme."

Můžeme tedy očekávat, že hned vedle optimistických květinových šatů pojede druhá vlna, která bude jejich pravým opakem. Černá, těžkopádné kožené materiály, tmavé sluneční brýle a určitá tendence se skrývat před světem. Kolekci Balenciagy totiž zároveň dominují různé mikiny s kapucí.

Strukturované materiály a jarní šaty s potiskem

Příliš optimistický podtext nenajdeme ani v jarní kolekci značky Balmain. „Všichni jsme v létě pozorovali důsledky změny klimatu. Všichni jsme viděli požáry po celém světě. A přemýšlet o tom, jestli mají mít kalhoty vysoký nebo nízký pas, se mi v této souvislosti zdá nepatřičné,“ prohlásil kreativní ředitel značky Olivier Rousteing pro magazín Vogue.

Balmain se proto ve své tvorbě inspirovala ohněm. Tento motiv se v kolekci objevil v podobě potištěných materiálů. I když Rousteing nemůže prohlásit, že tato kolekce je stoprocentně udržitelná, použil látky vyrobené z papíru, banánů a proutí. Co si z jeho tvorby můžeme odnést my, je, že se budou stále více nosit potištěné látky, hnědá barva a strukturované materiály.

Na jarní šaty inspirované světovými módními přehlídkami se můžete podívat v naší fotogalerii.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články