Vyšívaný trend jara 2023: Stehy zdobí šaty, obuv i doplňky. Hitem je kontrastní lemování

Výšivky jako módní trend na jaro 2023: Stehy zdobí šaty, obuv i doplňky. Hitem je kontrastní lemování
Zdroj: Oficiální materiály prodejce/koláž Lifee
Šaty s vázačkou zdobí kontrastní výšivka s folklorními prvky. F&F, 699 KčOblíbená madeira vyšívaná v odlišném tónu mentolové barvy, to jsou midi šaty Marks&Spencer za 2 199 Kč.Folklorní či etno prvky inspirované přírodou nejen svou barevností, to je vyšívaná tunika Zara, 1 399 Kč.Oblíbené černobílé kombinace sluší například splývavým nohavicím kalhot typu palazzo. H&M, 1 299 Kč+ 12 fotek+ 13 fotek

Je jaro a všechno kvete. Stejně barevně může vmžiku rozkvést i váš šatník, oblečete-li se podle nejnovějších trendů do modelů posetých ozdobnými stehy. A zdaleka nemusí reprezentovat jen motivy přírodnin, i když nutno přiznat, že květinové motivy a inspirace přírodou letošním vyšívaným trendům rozhodně kralují.

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 11. 05. 2023 08:00

V jednoduchostí je krása. S tím naprosto souzníme. Proč ale občas nepovolit stavidla kreativity a běžné bílé košili, bavlněné sukni či jednoduchým kalhotám nebo plášťům nedodat nový impuls neokoukaným prvkem? Zdobnost a oblibu krajkových detailů už jsme si před nedávnem ozřejmili, nyní je tak řada na dalším ryze romantickém prvku, který si právě podmanil módní svět.

Výšivky obsazují všechny možné i nemožné pozice v našem šatníku a nezbývá, než jim s povděkem podlehnout. Jsou totiž tak okouzlující, že by byla škoda se jim bránit. A květinami výčet inspirativních přírodních námětů letos rozhodně nekončí...

Vrchol obliby zažívá kontrastní olemování ažurové krajky

Hlavní roli v romantické zdobnosti jednoznačně zastává krajkový vzhled vyšívaného ažurového materiálu zvaného madeira. Přestože jeho tradiční zpracování velí zachovat dle striktních pravidel odstín obšití v barvě textilie, momentálně svět zaplavují modely s jasně kontrastními výšivkami v provedení červené, modré či černé a výsledek, ať už na klasickém bílém podkladě, či jiných výrazných barvách, stojí za pozornost.

Prvek prosekávaných otvorů touto cestou nápadně vynikne a vzory jindy skryté tón v tónu tak mohou konečně patřičně zazářit. Výrazné barvy výšivek obvykle najdete na šatech a sukních, nezřídka ale rozšiřují svou působnost i na další líbivé módní kousky. 

Trend velí nosit květinové motivy i prvky mořských hlubin

Stranou pozornosti nesmí zůstat ani všemožné plastické i subtilní výšivky na lněných či bavlněných materiálech, které jsou jako stvořené pro letní dny a s nánosy vyšívaných vzorů jednoznačně pozvednou svou atraktivitu o mnoho procent. Florální, folklorní či  jinak přírodou inspirované motivy hrají mezi zobrazovanými vzory prim.

Decentní pojetí představují halenky s bordurou kolem výstřihu vyšívanou v jednoduchých geometrických obrazcích, samostatnou a nepřehlédnutelnou kapitolu ale letos píší maxi vzory v kontrastním provedení. Oblíbená je kombinace bílé a černé, stranou ale nestojí v podstatě žádná barevná výzva. A odpírat si nemusíme ani realistické výšivky napodobující přírodniny – květy či listy rostlin, mořské živočichy ani různé etnické vzory.

Nebojte se kombinovat vzory či skládat různé druhy materiálů

Vyšívané prvky najdeme vedle běžných kousků ošacení také mezi doplňky. Nosí se bohatě vyšívané kabelky, výšivky zdobí obuv i drobné ozdoby do vlasů a najdete je i na pokrývkách hlavy. Ochuzovat se o modely poseté drobnými stehy by letos byla škoda, z palety námětů i zpracování je radost vybírat. Nebojte se je ani kombinovat s dalšími vzory. Nabízí se tandem s puntíky či proužky, jednodušší look ale vytvoříte, pokud výšivkami zdobené oděvy sladíte s jednobarevnými a pohrajete si například s inovativními kombinacemi materiálů.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články