Cukrářka Mirka van Gils Slavíková se pomalu připravuje na pečení vánočního cukroví. Ale ještě předtím, než vypukne vánoční shon, prozradila magazínu Lifee.cz recept na svatomartinské rohlíčky, které u ní na svatého Martina nesmí chybět, stejně jako dvanáct hodin pečená husa. Připravte si je podle jejího receptu.
Ještě než Vánoce zaklepou na dveře, můžete se inspirovat radami zkušené cukrářky Mirky van Gils Slavíkové, která letos nebude chybět na zimním Apetit pikniku 9. listopadu v prostorách Národního zemědělského muzea. Vstup je zdarma. "Těšit se můžete na talkshow. Jsem velký klábosil a ráda vyprávím," láká návštěvníky Mirka, kterou si diváci mohou pamatovat jako porotkyni z pořadu Peče celá země.
"Tematicky to bude směrované k Vánocům, ale zároveň si budeme povídat o mé nové knize, která se jmenuje Lahůdková. Ostatně, to k Vánocům také patří, protože všichni děláme na oslavy nejrůznější slané laskominy," říká v našem rozhovoru Mirka van Gils Slavíková. "Myslím, že lidem náš rozhovor pootevře vrátka do mých Vánoc a zároveň k receptům, které by se jim mohly hodit."
Na svatého Martina u jednoho stolu
Na svatého Martina, který se kvapem blíží, připravuje Mirka van Gils Slavíková tradičně posvícenské koláče, ale také svatomartinské rohlíčky. "Musím je péct minimálně na 3 pekáče, protože mizí jako pára nad hrncem," směje se Mirka a recept na její lahodné rohlíčky najdete v závěru našeho článku.
Mirka si kromě sladkého dopřává také tradiční svatomartinskou husu. "Bez husy, zelí, lokší a plzeňského pivíčka si to neumím představit. Nevím, jak se to mohlo stát, ale moji přátelé se nejraději scházejí u mého velkého stolu," popisuje, jak slavnostní oběd většinou probíhá. "V troubě si musí husička pobýt alespoň dvanáct hodin, na 70 stupňů, aby masíčko bylo jemné jako mandlička. Navíc - dům je potom nádherně provoněný."
Svatomartinské rohlíčky podle Mirky
Na těsto budeme potřebovat: 500 g hladké mouky, 60 g cukru krupice, 300 g měkkého másla, 50 g žloutků, 125 ml mléka, 9 g soli, 20 g čerstvého droždí, vanilku, nastrouhanou kůru z citronu, 2 g muškátového květu
Na náplň budeme potřebovat: 200 g cukru krupice, 300 g mletého máku, 200 ml mléka, vanilku, 1 g soli, 3 g skořice, nastrouhanou kůru z citronu, 20 ml rumu (nemusí být)
Příprava: V mléce rozpustíme čerstvé droždí. Do mísy prosejeme mouku, do které uděláme důlek. Do důlku vlijeme část mléka s droždím. Přidáme žloutek, část cukru, máslo měkké, sůl, citronovou kůru, muškátový květ, vanilku a zaděláme těsto, které necháme odpočinout asi dvacet minut pod potravinářskou folií. Mléko, cukr a mák svaříme. Přidáme skořici, citronovou kůru, sůl, vanilku a provaříme, za neustálého míchání, náplň.
Poté necháme vychladnout a vychladlou dáme do stříkacího sáčku s hladkou trubičkou. Odpočaté těsto nakrájíme na čtyřicet kousků, uděláme kuličky. Každou kuličku rozválíme, na okraj nastříkáme makovou náplň a zatočíme, uzavřeme konce, aby náplň nevytékala. Na plech z válečků tvarujeme rohlíčky. Pomažeme žloutkem a necháme zaschnout. Nátěr zopakujeme a necháme opět uschnout v chladu. Po zaschnutí rohlíčky namačkáme, aby žloutek popraskal. Pečeme ve rozpálené troubě na 180 °C asi 20–25 minut.
Na fotografie vyhlášené cukrářky Mirky van Gils Slavíkové, která nedávno pokřtila další kuchařku, se můžete podívat v naší fotogalerii.