×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

hustá polévka

Hrášek vám pomůže předcházet zažívacím potížím a ulevit od stresu a napětí.

Dietní polévky, které zahřejí: Nebojte se luštěnin ani máslové dýně

Tradiční česká kulajda

Suroviny:

2 vejce
3 menší brambory
1 větší cibule
hrst sušených hub (mohou být i čerstvé)
2 lžíce čerstvého kopru
1 lžíce octu
200 ml smetany na vaření
1,5 l kuřecího nebo houbového vývaru
lžička kmínu
olej
sůl
pepř

Na jíšku
30 g mouky
1 lžíce másla

Postup:

Sušené houby zalijeme trochou vody a necháme je asi 30 minut máčet.

Nachystáme si zeleninu. Brambory a cibuli oloupeme, cibuli nakrájíme na drobno, brambory na kostičky.

Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli, přidáme kmín a nakonec houby s vodou. Do polévky vhodíme brambory a vše zalijeme vývarem. Vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké.

Zatímco se polévka vaří, připravíme vajíčka na tvrdo.

Připravíme si jíšku. Máslo necháme rozpustit, zasypeme ho moukou a mícháme dohladka. Jíšku musíme důkladně promíchat, aby nám nevznikly hrudky.

Jakmile jsou brambory uvařené, polévku za stálého míchání zahustíme. Ochutíme ji solí, pepřem a koprem.

V závěru přidáme smetanu, promícháme a přilijeme ocet. Podle chuti polévku ještě dochutíme solí, pepřem a octem.

Hotovou polévku podáváme s vajíčkem a ozdobíme čerstvým koprem.

Pravá česká kulajda: Nesmí chybět čerstvé houby, kopr a zakysaná smetana

Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceApetit piknik 2025Trendy kozačky podzim 2025Přechodové bundy podzim 2025
Vaření a recepty:
Sýrová omáčkaKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévkyLinecké cukrovíVosí hnízda
Články Lifee.cz
První módní kreace z Českých slavíků: Krajčo s Babinskou v barvách Vánoc a okouzlující dcera Dary RolinsDalší Slavík bez Mistra: Karel Gott miloval lesk i vzorované kravaty a nikdy nezklamal svým humorem25 let od smrti Emila Zátopka: Život legendárního atleta měl kvůli složité době i své temné kapitolyMódní policie z otvíračky výstavy Titanic: Lucie Borhyová v opulentní flitrové róbě, Lucie Benešová si narazila bekovkuHyperaktivní Vlasta Burian: Relaxoval sportem a miloval dostihy, ale zažíval i propady do depreseOslnivé rudé róby na Českých slavících: Bára Basiková ukázala v rozparku hromnice, Ewa Farna sevřela vnady korzetem
Doporučené články
Glam bob, i copánky lemující tvář: Pět účesů, které jsou hitem podzimuUšanka, kočičí ouška i bekovky. 5 trendy čepicí, které ovládnou zimuNež zareagujete: metoda 10–10–10 vám pomůže jednat s klidemLucie Bílá v pánském stylu, Bagárová v nebesky modré, extravagantní Bezděková nezklamala. Móda z Českých slavíků 2025Jak a v čem obalit vanilkové rohlíčky. Jejich vůně se postará o vánoční atmosféruJan Punčochář zbořil mýty o řízku: Jak správně dělat šnycl na kosti a Tafelspitz. Zítra ho uvidíte na Apetit pikniku!

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra