×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

hustá polévka

Hrášek vám pomůže předcházet zažívacím potížím a ulevit od stresu a napětí.

Dietní polévky, které zahřejí: Nebojte se luštěnin ani máslové dýně

Tradiční česká kulajda

Suroviny:

2 vejce
3 menší brambory
1 větší cibule
hrst sušených hub (mohou být i čerstvé)
2 lžíce čerstvého kopru
1 lžíce octu
200 ml smetany na vaření
1,5 l kuřecího nebo houbového vývaru
lžička kmínu
olej
sůl
pepř

Na jíšku
30 g mouky
1 lžíce másla

Postup:

Sušené houby zalijeme trochou vody a necháme je asi 30 minut máčet.

Nachystáme si zeleninu. Brambory a cibuli oloupeme, cibuli nakrájíme na drobno, brambory na kostičky.

Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli, přidáme kmín a nakonec houby s vodou. Do polévky vhodíme brambory a vše zalijeme vývarem. Vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké.

Zatímco se polévka vaří, připravíme vajíčka na tvrdo.

Připravíme si jíšku. Máslo necháme rozpustit, zasypeme ho moukou a mícháme dohladka. Jíšku musíme důkladně promíchat, aby nám nevznikly hrudky.

Jakmile jsou brambory uvařené, polévku za stálého míchání zahustíme. Ochutíme ji solí, pepřem a koprem.

V závěru přidáme smetanu, promícháme a přilijeme ocet. Podle chuti polévku ještě dochutíme solí, pepřem a octem.

Hotovou polévku podáváme s vajíčkem a ozdobíme čerstvým koprem.

Pravá česká kulajda: Nesmí chybět čerstvé houby, kopr a zakysaná smetana

Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceBoty s kožešinou zima 2025Kožešinové kabáty zima 2025
Vaření a recepty:
Sýrová omáčkaKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévkyLinecké cukrovíVosí hnízda
Články Lifee.cz
Jak z 15 kousků vytvořit více než deset zimních outfitů? Klíčem je správně zvolený šatník, radí stylistkaIvanka Devátá slaví 90: Od Milušky Bittnerové dostala speciální dárek, který ji dojalTermo oblečení je skvělý základ zimního vrstvení: Funkční v mrazu a slušivé i ve městěDcera sériového vraha Kerri Rawson: Do 26 let neměla tušení o tom, že její otec obávaný zabijákPísničkář Pokáč zhodnotil krásu své manželky Elišky: Dávám jí jedenáct bodů z desetiRázná režisérka Věra Chytilová: Začínala jako modelka a bydlet chtěla s Milošem Kopeckým
Doporučené články
Offline je nový luxus. Co jsme se naučili za jeden den odpojení seKam pro buklé vlněné kalhoty? Trend, který bude vládnout ziměGlosa: Na dovolené v Thajsku mohou i lidi s běžným příjmem rozhazovat jako boháčiSyn dlouhána Romana Zacha: Upřímný Prokop kráčí v tátových stopách. Na začátku s tím ale herec nesouhlasilBožské stříkané linecké podle Petry z MasterChefa: Voní vanilkou a citronem, je křehké a jeho příprava zabere pár minutRecept na paštiku z kuřecích jater, která se rozplývá na jazyku. Smetana, víno a máslo se šalvějí udělají divy

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra