×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

hustá polévka

Hrášek vám pomůže předcházet zažívacím potížím a ulevit od stresu a napětí.

Dietní polévky, které zahřejí: Nebojte se luštěnin ani máslové dýně

Tradiční česká kulajda

Suroviny:

2 vejce
3 menší brambory
1 větší cibule
hrst sušených hub (mohou být i čerstvé)
2 lžíce čerstvého kopru
1 lžíce octu
200 ml smetany na vaření
1,5 l kuřecího nebo houbového vývaru
lžička kmínu
olej
sůl
pepř

Na jíšku
30 g mouky
1 lžíce másla

Postup:

Sušené houby zalijeme trochou vody a necháme je asi 30 minut máčet.

Nachystáme si zeleninu. Brambory a cibuli oloupeme, cibuli nakrájíme na drobno, brambory na kostičky.

Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli, přidáme kmín a nakonec houby s vodou. Do polévky vhodíme brambory a vše zalijeme vývarem. Vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké.

Zatímco se polévka vaří, připravíme vajíčka na tvrdo.

Připravíme si jíšku. Máslo necháme rozpustit, zasypeme ho moukou a mícháme dohladka. Jíšku musíme důkladně promíchat, aby nám nevznikly hrudky.

Jakmile jsou brambory uvařené, polévku za stálého míchání zahustíme. Ochutíme ji solí, pepřem a koprem.

V závěru přidáme smetanu, promícháme a přilijeme ocet. Podle chuti polévku ještě dochutíme solí, pepřem a octem.

Hotovou polévku podáváme s vajíčkem a ozdobíme čerstvým koprem.

Pravá česká kulajda: Nesmí chybět čerstvé houby, kopr a zakysaná smetana

Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceBoty s kožešinou zima 2025Kožešinové kabáty zima 2025Vánoční recepty
Vaření a recepty:
Sýrová omáčkaKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévkyLinecké cukrovíVosí hnízdaNejlepší pracnyPlněné ořechyIšlské cukrovíVajíčková pomazánkaBílková polevaMedovníkové kuličky
Články Lifee.cz
Do nového roku štíhlé jako proutek: Daně Morávkové pomohl přerušovaný půst, Ilona Csáková upřednostňuje bílkovinyJosef Zíma vzpomínal pro Lifee na Princeznu se zlatou hvězdou: Proč jeho žena nehrála s ním a co mu usekl Martin RůžekNejvtipnější fotky britské královské rodiny: Harry poplival soupeře, Alžbětu II. znechutil kůňVeselé vánoční historky Iva Šmoldase: V dětství ho poznamenal smrdutý Děda Mráz, v dospělosti vyplašil vlastní potomkyNejvětší módní hrůzy roku 2025: Když objem, extravagance a chaos přebijí vkusProkleté Hrátky s čertem: Herci účinkovali v jedovatých kulisách, několik z nich stihl nepěkný osud
Doporučené články
V roce 2026 budeme nosit cool tričko z nultých let pořád dokolaModerní muž nemusí mít odpovědi na všechno, říká podcaster Čestmír StrakatýInteriér domku z filmu Prázdniny: Návrat na místo filmové romantiky a jedno nepříjemné překvapeníKvíz: Milujete Vánoce, nebo jste spíš Grinch? Pokud vám něco říká kuba, purpura či calta, jste znalecJak udělat pomazánku z červené řepy? Křen dodá říz a do 10 minut máme hotovoZ vánočky žemlovka, z kapra karbanátky a z cukroví dezert: 5 tipů, jak zužitkovat zbytky ze svátků

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra