135 let od položení základního kamene sochy Svobody: Co má společného s Eiffelovou věží a jaké tajemství skrývá její podstavec?

Nakonec se rozhodl inspirovat římskou bohyní svobody Libertas, která byla zobrazována s pochodní a "tabulí" reprezentující zákon.
Zdroj: Instagram
Projekt stavby sochy byl veřejně představen v roce 1875 a během toho, jak se sbíraly peníze na její výstavbu, Bartholdi už dlouho pracoval na ideálním designu. Nakonec se rozhodl inspirovat římskou bohyní svobody Libertas, která byla zobrazována s pochodní a "tabulí" reprezentující zákon. V následujících měsících se Bartholdimu podařilo postavit nejen hlavu sochy, ale i její ruku s pochodní a jednotlivé části představil veřejnosti v Paříži, ale i americké Filadelfii.Na pomoc při stavbě konstrukce si zavolal i slavného Gustava Eiffela, díky němuž byla pro sochu vytvořena železná kostra s flexibilními vlastnostmi, což znamenalo, že jí nevadil ani silnější vítr a socha se nerozlomila na několik částí. + 6 fotek+ 7 fotek

Socha Svobody připomíná přátelství a pomoc, kterou Francie poskytla americkým osadníkům v jejich boji za nezávislost započatém v roce 1776. Stojí na Ostrově svobody v USA, který je součástí New Yorku.

Petra Járková
Petra Járková 05. 08. 2019 08:00

Vizuální podoba

Socha Svobody je vysoká 46 metrů, spolu s 47metrovým podstavcem je tedy vrchol pochodně ve výšce 93 metrů nad zemí. Socha váží 205 tun, v obvodu má 10,6 metru, ústa mají šířku 91 centimetrů. Pravá paže držící pochodeň je dlouhá 12,8 metru; jen ukazováček je dlouhý 2,4 metru. U nohou sochy Svobody leží rozťatá pouta tyranie. V levé ruce drží socha desky představující vyhlášení nezávislosti, je na nich nápis JULY IV MDCCLXXVI (4. července 1776, den vyhlášení Deklarace nezávislosti). I její koruna se sedmi paprsky je symbolem svobody, kterou má vyzařovat přes sedm moří do sedmi kontinentů.

Pocta uvnitř podstavce

Uvnitř podstavce je vyryto poselství sochy samé jako úcta k novinářce Emmě Lazarusové, která díky tomuto textu pomohla naplnit sbírku pro vybudování podstavce sochy.

Dej mi své ubohé, unavené,

své schoulené masy toužící volně dýchat,

ten žalostný nadbytek tvých přeplněných břehů.

Pošli je sem, zmítané bouří a bez domova,

pro ně já pozvedám pochodeň u zlatých dveří!

Důvod vzniku

Socha Svobody připomíná přátelství a pomoc, kterou Francie poskytla americkým osadníkům v jejich boji za nezávislost na Velké Británii započatém v roce 1776. Pouze Francie totiž poslala do Ameriky své vojáky. Francouzi chtěli také sochou Svobody vyjádřit sympatie nové republice vzniklé za Atlantským oceánem.

Konstrukci navrhoval stavitel Eiffelovy věže 

Nosnou konstrukci sochy Svobody navrhl a zkonstruoval známý francouzský stavitel mimo jiné také pařížské Eiffelovy věže Gustave Eiffel. Sochař Frédéric Auguste Bartholdi nejprve navrhl malý hliněný model, který měl výšku dospělého člověka. Druhý model byl vysoký tři metry. Třetí model udělali tak, aby byl čtyřikrát menší než socha ve skutečnosti. Čtvrtý a poslední model začali vyrábět ve skutečné velikosti. Podle modelu byla pak vytvořena socha z měděného plechu upevněného na ocelové nosné konstrukci. Hlava byla dokončena až nakonec.

Slavnostní předání

Socha byla hotová 4. července 1886 a v Paříži byla slavnostně předána americkému velvyslanci, poté byla rozložena na části, které se do New Yorku dopravily na francouzské lodi. V newyorském přístavu se poté dva roky sestavovala; měděné kusy byly obepnuty kovovými pásy, které bránily poškození. Sestavená socha pak byla umístěna na podstavec, který navrhl americký architekt Richard Morris Hunt.

Srovnání ve světě

Pokud jde o sochy, není socha Svobody ani zdaleka nejvyšší volně stojící postavou světa. Kupříkladu památník Matka vlast volá na Mamajově mohyle ve Volgogradu měří od paty k hlavě bez podstavce 52 m a po špičku meče 85 m. Největší socha na světě je Socha jednoty v indickém státě Gudžarát, zobrazující indického politika Sardára Patéla, která včetně podstavce měří 240 m.

JAK ŠEL ČAS S TÍMTO SYMBOLEM, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články