Alain Delon slaví neuvěřitelných 84 let: Rebela, který hrál role osudových krasavců, dostala na vrchol pěkná tvář

Alain Fabien Maurice Marcel Delon je francouzský divadelní a filmový herec, oceněný Césarem. Již ve věku 23 let se stal filmovou hvězdou velikosti Gérarda Philipa nebo Jeana Maraise. Byl dokonce nazýván Brigitte Bardotovou v mužském provedení.
Zdroj: Profimedia.cz
Alain Fabien Maurice Marcel Delon je francouzský divadelní a filmový herec, oceněný Césarem. Již ve věku 23 let se stal filmovou hvězdou velikosti Gérarda Philipa nebo Jeana Maraise. Byl dokonce nazýván Brigitte Bardot v mužském provedení. Během své zářivé kariéry spolupracoval s nejznámějšími filmovými režiséry, jakými byli nebo jsou Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni nebo Louis Malle.Jeho syn Anthony Delon je také herec.Delon získal v roce 1999 švýcarské státní občanství a obchodní společnost, spravující produkty a díla prodávaná pod jeho jménem, sídlí v Ženevě.+ 6 fotek+ 7 fotek

Životní příběh jednoho z nejslavnějších francouzských herců fascinuje dodnes. Rebel s dokonalou tvářičkou, kterého milovaly davy žen po celém světě.

Petra Járková
Petra Járková 08. 11. 2019 08:00

Zlobivý student

Alain Delon se narodil ve Sceaux nad Seinou, na jednom z pařížských předměstí. Jeho rodiče se brzy rozvedli a on jako malý pendloval mezi matkou a otcem. Rodiče ho nakonec dali do římskokatolické internátní školy, odkud byl krátce po nástupu vyloučen. Ostatně jako z mnoha dalších škol, do kterých později chodil.

Armáda a živoření

A jeho rebelskou duši nenapravila ani armáda. Delon byl odvelen k francouzskému námořnictvu a v letech 1953–1954 sloužil u fusilier marin v první indočínské válce. V armádě strávil nakonec 4 roky, z toho 11 měsíců byl ve vězení za porušování disciplíny. Nakonec byl propuštěn a vrátil se zpátky do Paříže. Bez podpory a peněz si vydělával, kde se dalo. Živil se jako řezník, číšník, vrátný nebo sekretář.

Lovec talentů

Nakonec se seznámil s herečkou Brigitte Auber, kterou doprovázel na Filmový festival v Cannes, kde si ho všiml lovec talentů a on poprvé přičuchl k filmu. A to mu zůstalo. Díky krásné a charismatické tváři si ho režiséři všimli a fanynky ho milovaly. Hrál role osudových krasavců, rebelů a milenců. Často byl srovnáván s americkým Jamesem Deanem, ze kterého šly divačky také do kolen.

Herecká kariéra

Brzy ale ukázal, že není jenom hezkou tvářičkou, ale i talentovaným hercem. Jeho kariéra začala v roce 1957 filmem Když se do něčeho plete žena. Slavným se stal až díky spolupráci s Romy Schneider na filmu Kristýna. S herečkou se dokonce zasnoubil, ale vztah kvůli jeho nevěře krachnul.

Propadák s Belmondem

Jeho další film Slabé ženy se promítal v USA a Alain Delon zaznamenal fenomenální úspěch i tam. V šedesátých letech byl na vrcholu a zahrál si s největšími hereckými ikonami té doby. Dařilo se mu i v další dekádě, ale pak přišlo několik propadáků. Největším kasovním neúspěchem byl film Poloviční šance s Jeanem-Paulem Belmondem. Ten šel do kin v roce 1997 a zaznamenal téměř nulový zájem diváků. Ještě v témže roce Delon oficiálně ukončil kariéru a herectví se věnuje jenom příležitostně.

Herec byl dvakrát ženatý, ani jednou mu manželství nevyšlo. Dohromady má 3 potomky – 2 dcery a 1 syna.

NA FOTKY IDOLA NAŠICH MAMINEK ALAINA DELONA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články