Barbora Korandová: Češi přicházejí telemedicíně na chuť

Barbora Korandová: Češi přicházejí telemedicíně na chuť
Zdroj: Archiv Barbory Korandové

Práce pro neziskovou organizaci Asthma Society of Ireland, která pomáhá pacientům a jejich rodinám dostat astma pod kontrolu, formovala život Barbory Korandové. Zatímco někteří se ve dvaceti letech ještě rozkoukávají a netuší, jakou životní cestou se vydat, Bára v tomto věku riskla všechno. Koupila si jednosměrnou letenku, vzala naspořená eura a vyrazila do Irska. 

Speciální projekt
Speciální projekt 22. 10. 2022 08:30

Bára je účastnice projektu Women in Tech. Za tím stojí společnost Huawei, která dlouhodobě podporuje ženy v ICT, a Hospodářská komora prostřednictvím svého think-tanku, Výzkumného ústavu pro podnikání a inovace (VÚPI). Cílem projektu je podpora talentovaných a cílevědomých žen ve start-upovém prostředí.

V Irsku strávila Barbora řadu let, potom ji však rodinné důvody přiměly vrátit se zpět do Česka. Chopila se příležitosti a začala působit v největší české online poradně uLékaře.cz. Jaký byl návrat domů?Mile mě překvapilo, jak se v Česku změnil pracovní trh. Pestrá nabídka pracovních příležitostí, příjemné prostředí a přátelská atmosféra při pohovorech. Nemilým překvapením bylo to, jak jsou v Česku platově podhodnocené pracovní pozice v neziskovém sektoru,“ vypráví Barbora.

Ženy mají z technických oborů respekt

Ve srovnání s Irskem si troufá tvrdit, že zatímco tam se nikdy nesetkala s tím, že by žena byla považovaná za méně vhodného kandidáta než muž jen proto, že se jedná o technický obor. V Česku potkává ženy, které mají z technických oborů respekt a pokud jim chybí podpora, tak je samotné ani nenapadne se v nich realizovat.

„Přitom mají vlastnosti a dovednosti, které jsou pro technické obory zásadní, například analytické myšlení. Ale nikdo je ve výběru technického oboru pro vzdělání nebo zaměstnání dosud nepodpořil. Pevně věřím, že se situace i u nás postupně zlepší.“

V poradně uLékaře.cz pracuje Bára po boku mnoha skvělých žen a těší ji, že firma podporuje rozvoj talentů ve všech směrech. Služba uLékaře.cz za svých patnáct let existence pomohla ve více než 500 tisících případech, tedy nejčastěji dotazech či požadavcích na vyhledání lékaře. 

Telemedicína a digitalizace zdravotnictví je podle názoru Báry v mnohých zemích už realitou, které i Češi postupně přicházejí na chuť. Hodně tomu pomohly dva uplynulé roky, protože právě pandemie covidu ukázala, jaké jsou její hlavní výhody.

„Je ovšem nutné zdůraznit, že na dálku se nedají řešit všechny zdravotní problémy,“ apeluje Barbora Korandová s tím, že doufá, že časem nebude třeba nosit lékařské zprávy od lékaře k lékaři, že systém bude plně elektronizovaný a propojený, že praktický lékař bude na dálku pacienta „pozorovat“ a pokud dojde ke změně, tak na ni nemocného upozorní a případně zajistí doručení léků.

Česko má obrovský potenciál

Pravdou je, že zatímco Češi si na telemedicínu zvykají, v Irsku jsou o dost napřed. V Asthma Society of Ireland, kde Bára působila, tradičně jako podporu nabízí i telefonní službu, která propojuje uživatele se specializovanou sestrou. 

„Podařilo se nám vytvořit telefonní službu, která v krátkých interakcích s uživatelem rozložených v čase doručovala edukační program na míru, na což nikdy v ordinacích nebyl čas. Společně se sestrou si pacient nebo rodič poskládal akční plán pro kontrolu astmatu nebo plán pro případ nouze,“ popisuje Bára, která se zapojila do projektu Women in Tech.

„Jsem přesvědčená o tom, že projekt Women in Tech je jednou z možných cest, jak podpořit odvahu žen v Česku ke studiu nebo kariéře v technických oborech. To mě baví a chci být u toho. Navíc podpora startupů a rozvoj talentů je nesmírně důležitý pro inovaci. Česko má podle mě obrovský potenciál, který ještě není zdaleka využitý,“ uzavírá.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články