Dívka na koštěti Petra Černocká slaví neuvěřitelné 70. narozeniny: Dítě jí zemřelo krátce po narození, Saxana ji provází dodnes

Petra Černocká byla neuvěřitelná kočka
Zdroj: Facebook.com
Barrandov se tehdy činil. O natáčení se rozhodlo pouhý jeden den od odevzdání scénáře.Kašna, ze které Saxana vylézala, byla vyrobena na Barrandově, poté umístěna na náměstí v Pardubicích, a po natáčení zničená.Petra Černocká odmítala vyskočit z okna. Zastoupila ji dívka, kterou režisér objevil náhodou na ulici.Saxanu si měla původně zahrát Věra Špinarová. Odmítla. Později toho velmi litovala.+ 6 fotek+ 7 fotek

Půvabná a nestárnoucí zpěvačka Petra Černocká se do diváckých srdcí zapsala jako nezapomenutelná Saxana v pohádce Dívka na koštěti. Jaký však byl její osobní život, láska a jakou roli si užívá dnes?

Petra Járková
Petra Járková 24. 11. 2019 08:00

Česká zpěvačka a herečka Petra Černocká se narodila v Praze. Její  otec byl právník a matka úřednice. Má staršího bratra Pavla, který byl zpěvákem bigbeatové skupiny Donald a poté uznávaným DJ. Když jí bylo 9 let, zemřela jí matka.

Kapela se spolužáky

Vystudovala  Pražskou konzervatoř, obor operní zpěv a klavír. Už při studiu hrála Petra Černocká s kapelou Pastýři, která se skládala hlavně z jejích spolužáků z konzervatoře, kapelu  vedl Petr Hannig. V té době natočila svou první píseň Ovečka, která se stala populární a později vyšla i na desce.

Semafor

Klasickou hudbu opustila svým absolventským koncertem. V té době už měla práci v divadle Semafor. Její první hrou byla Besídka v rašeliništi v souboru Grosmanna  a Šimka. Zde vydržela rok a poté přešla k Suchému a Šlitrovi.  V roce 1968 dostala Černocká nabídku na spolupráci ve skupině The Cardinals.

První manželství a smrt dítěte

V té době se Petra Černocká poprvé vdala. Jejím manželem se stal zpěvák a manažer Kardinálů Jan Vaculík. Když se vdávala, byla už ve čtvrtém měsíci těhotenství,  její syn však zemřel krátce po narození. Manželství jim přesto vydrželo celých 12 let. Rok před rozvodem se jim narodila dcera Bára. Ta vystudovala novinařinu a zpívá ve skupině Yellow Sisters.

Dívka na koštěti

V 70. letech zpívala Petra Černocká především písně Zdenka Merty, písně převzaté z anglických originálů a některé své vlastní. V roce 1971 si zahrála hlavní roli ve filmu Dívka na koštěti. Za roli Saxany získala ve stejném roce ocenění herečka roku. K tomuto filmu nazpívala i titulní píseň. V roce 1999 jí dokonce za tuto píseň byla udělena Supraphonem zlatá deska, a také vzniklo CD, na kterém je celý filmový příběh vyprávěn. Role Saxany byla jejím největším filmovým  úspěchem. Až v roce 2011 si zahrála v pokračování tohoto filmu Saxána a Lexikon kouzel.

Role babičky

Jejím druhým manželem se stal taktéž muzikant, kytarista Jiří Pracný, se kterým je dodnes. V roce 2011 se stala babičkou, když se její dceři Báře narodil první potomek dcerka Olivie Coco.

NA SNÍMKY Z FILMU DÍVKA NA KOŠTĚTI SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články