Dnes je Světový den spánku. Pro naše tělo je důležitější, než si myslíte

Spánek je jedna ze základních potřeb člověka.
Zdroj: Pixabay.com
Nevhodná postel a matrace. Postel by měla být dostatečně dlouhá, počítá se výška postavy plus dvacet centimetrů. Matrace by neměla být starší šesti let. Při její výměně sáhněte raději po takzvané zdravotní variantě.Pravidelnost jde ruku v ruce s kvalitou spánku. Nastavte si tedy pevný režim usínání, který budete dodržovat. Sem patří například uléhání v pravidelnou hodinu. Jídlo a pití konzumujte nejpozději dvě hodiny před tím, než si jdete lehnout. Večeře by měla být lehká, vyhýbejte se kávě a alkoholu. Do postele nepatří notebook, a tedy ani vyřizování mailů a jiných restů. V ideálním případě do ložnice nepatří žádná elektronika, "povolena" je pouze klasická kniha. 
+ 2 fotky+ 3 fotky

Dnešek je celosvětovým dnem spánku. Co víc si přát? Veškeré chmury z pátku třináctého a obavy okolo koronaviru hoďte za hlavu a raději si pořádně odpočiňte. Schrupnout si můžete klidně i přes den, a to bez jakýchkoliv výčitek. Své drahé polovičce to pak můžete vysvětlit třeba tím, že oslavujete důležitý mezinárodní den. Ale žerty stranou. Víte jak důležitý je spánek pro naše tělo a celkový organismus?

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 13. 03. 2020 14:09

Světový den spánku se každoročně připomíná právě 13. března. Hlavním účelem tohoto dne je zvýšení povědomí o zdravém spánku a uvědomění si toho, jak moc je pro nás všechny důležitý. Jedním z jeho zásadních bodů je také prevence a léčba spánkových poruch.

Světový den spánku vytvořila a v současné době i stále organizuje společnost World Sleep Society. Tento den je uznávaný na mezinárodní úrovni a dává dohromady zdravotníky, pacienty i vědce, kteří spánek společně zkoumají a snaží se také zjistit, jaký dopad má na naše celkové zdraví.

„Spánek je všechno. Je přirozený pro naše buňky a život. Žádné množství drog, kofeinu nebo technologií nikdy nemůže nahradit to, co přirozený spánek a odpočinek mohou udělat pro naše tělo a mysl. Musíme spát, abychom uzdravili mysl a tělo,“ říká trenér životního stylu Luke Continho.

Pojďte se tedy podívat na důvody, proč je spánek tak důležitý, a proč bychom ho neměli zanedbávat.

Spánkový dluh

Pokud se během několika dní nevyspíte kvalitně, tak se vaše tělo dostane do takzvaného spánkového dluhu a vy se budete cítit unavenější a unavenější. Když ale omezíte spánek přes den, tak si buďte jistí, že v noci už budete spát jako v bavlnce, a k tomu i kvalitně.

Kvalitní spánek = kvalitní fungování během celého dne

Jestliže se v noci převalujete a zkoušíte všechny osvědčené triky, které vaše tělo přinutí usnout, tak se to na vás ráno všechno odrazí. Bude vám totiž chybět energie a ranní svěžest. To se samozřejmě promítne i na vašich pracovních výkonech, které vás během dne čekají.

Spánek pro zdraví a omlazení

Podle Luka Continho během spánku dochází k uzdravení a hojení. Samotný spánek dává našemu mozku určitou dobu odpočinku a regenerace tak, aby byl schopen dobře fungovat i během následujícího dne. Podobně spánek účinkuje i na paměť, omlazování buněk a na přípravu duševní a fyzické práce našeho těla na celý další den. Proto své tělo nepřetěžujte tím, že byste se nevyspali, to by se totiž mohlo odrazit na vašem zdraví.

Nekvalitní spánek může vést ke kilům navíc

Vždy, když váš spánek v noci nebude kvalitní, bude si vaše tělo hledat náhradní zdroje energie. Automaticky se vám totiž zvednou vaše chuťové buňky a vy budete mít chuť na vše nezdravé a sladké. A to je taky důvod, proč vám potom začnou přibývat kila navíc. Člověk zkrátka nikdy nesmí zapomínat na to, že v našem těle je vše propojené se vším.

Poruchy spánku a stres

Špatné zdravotní výsledky mohou být klidně i důsledkem nedostatečného spánku. To vše tedy může vést k přibírání na váze či duševním problémům, jako je například stres, úzkost nebo deprese. Závažné poruchy spánku bývají spojeny s vysokým tlakem, nepravidelným srdečním rytmem, slabou imunitou nebo třeba zvýšenou hladinou hormonů, které ovlivňují stres.

Zkuste si tedy v ložnici vytvořit podmínky, jež vám pomohou ke snadnějšímu usínání. V místnosti, kde spíte, by měla panovat příjemná a útulná atmosféra. Postel by měla být určena pouze na spaní a ne k vyřizování pracovních záležitostí či surfování po sociálních sítích. Hodinu před spánkem by už vaše oči neměly být přilepeny k žádné obrazovce, omezit byste měli i těžká jídla a večeřet minimálně dvě hodiny před spánkem.

Během dne ani zbytečně nekonzumujte moc kofeinu a vyhněte se dennímu spánku. Ideální je, pokud vstáváte a chodíte spát ve stejnou dobu a pravidelně cvičíte. Pravidel a doporučení je zkrátka dost, ne vždy se ale dá všechno naplánovat, zkuste si však vzít alespoň pár rad k srdci a třeba si konečně užijete kvalitní spánek, který vás správně nakopne do následujícího dne.

NA CO DALŠÍHO SI DÁT POZOR PŘI USÍNÁNÍ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články