Dubnové knižní novinky pro náročné čtenáře, děti i milovníky sportu

Jarní počasí úplně svádí k tomu přečíst si venku dobrou knihu
Zdroj: Pxhere
Zvířecí hrdinovéJarní počasí úplně svádí k tomu přečíst si venku dobrou knihuSvatba ve městě ChambéryNaše planeta+ 3 fotky+ 4 fotky

Jarní počasí úplně vybízí k tomu vyrazit někam do parku, sednout si na lavičku nebo na kávu na příjemnou zahrádku a otevřít dobrou knihu. Proto vám představujeme dubnové knižní novinky, které stojí za přečtení.

Petra Járková
Petra Járková 03. 04. 2019 14:00

Andrew Mayne: Hračkář (vyjde 1. 4. 2019)

Zoufalý otec pohřešovaného dítěte, jehož úřady odmítají vyslechnout a odnikud se mu nedostává podpory, se obrátí s prosbou o pomoc na profesora Thea. Jediné stopy představují dětské kresby a městská legenda z chudinské čtvrti o bytosti přezdívané Hračkář. Aby Theo odhalil, kdo nebo co se za Hračkářem skrývá, musí odsunout stranou všechno, co mu říká věda, a vydat se do světa, v němž mají sny a noční můry stejnou váhu jako skutečnost. A čím hlouběji se do případu noří, tím zjevnější je, že za vším může být dalekosáhlé spiknutí – a nejspíš má i další oběti…

Od autora bestselleru Šelma.

Ben Holt: Zvířecí hrdinové (vyjde 3. 4. 2019)

Zvířata jsou nejen naši věrní průvodci, ale nezřídka se projeví i jako ochránci a pomocníci, kteří dokážou zachraňovat lidské životy. Právě o těchto výjimečných případech pojednávají příběhy psích i jiných zvířecích hrdinů. Autor popisuje, jak pes pomohl hasičům při požáru, papoušek zahnal útočníka, prasátko ochránilo svého sedmiletého kamaráda před pitbulteriérem, kočka varovala majitele domu před požárem, klokan přivolal pomoc pro svého pána, který se zranil při bouři – kniha je plná často neuvěřitelných příběhů, které mají jedno společné: statečnost a obětavost našich zvířecích společníků.

Alastair Fothergill & Keith Scholey: Naše planeta (vyjde 5. 4. 2019)

Výpravná publikace je plná úchvatných fotografií zvířat a přírodních scenérií a tvoří pozoruhodný doprovod stejnojmenného původního dokumentárního seriálu společnosti Netflix, jehož první díl bude mít premiéru právě v den vydání knihy.

Tento mimořádný projekt pomocí strhujících dokumentárních snímků a také nejnovějších vědeckých poznatků podává zprávu o aktuálním stavu naší planety a naléhavě přispívá k celosvětové diskusi o tom, že máme opravdu nejvyšší čas pokusit se o její záchranu.

Klára Notaro: Svatba ve městě Chambéry (vyjde 5. 4. 2019)

Soubor Kláry Notaro je suverénním a originálním příspěvkem k dobré tradici české povídky. Příběhy lidí z různých koutů Francie – příslušníků odlišných generací, národností, pohlaví, světonázorů a sociálních vrstev – jsou nahlíženy zevnitř: očima toho, kdo v cizině zdomácněl, a současně zvnějšku: pohledem toho, kdo tu nikdy nebude úplně doma. Lahodné sýry, obtěžkané vinice, noblesní jezdecké kluby či svatby v zahradách tvoří lákavě exotické i erotické prostředí, v němž se ale pohybují charaktery univerzálně lidské.

Fiona Mozley: Království Elmet (vyjde 10. 4. 2019)

Daniel žije se sestrou a otcem na samotě, ve srubu v lese, v izolaci od společnosti. Kdysi chodili do školy, ale stejně byli odjakživa jiní. Matka se občas objevovala a zase mizela. Až se jednou už nevrátila… Pro jejich otce platí totéž, taky se čas od času vytratí. Je to mohutný muž, pověstný svou fyzickou silou, který si vydělával rvačkami. A v podobném duchu vychovává i děti: aby se dokázaly ubránit a prosadit svou pravdu. Fiona Mozley vykreslila portrét lidí z okraje společnosti a jejich život spojuje s keltským Královstvím Elmet, které existovalo v Yorkshiru. Přesně do takového království chce otec s dětmi vstoupit…

Pavel Kosatík: Emil Běžec (vyjde 26. 4. 2019)

Chcete vědět, jak žil člověk, který objevil to, pro co byl stvořen a dělal to…? Pokud ano, pak je pro vás odpovědí první ucelený životopis legendárního běžce Emila Zátopka. Kniha je připomenutím osudu člověka, kterému se jako jedinému atletovi v historii světového běžeckého sportu podařil zlatý hattrick na olympijských hrách v roce 1952. Je potvrzením toho, že pokud děláte cokoliv na sto procent, není možné, abyste neuspěli, i když zrovna nezískáte olympijské zlato. A pod zátopkovským heslem „Nemůžeš? Přidej!“ je také inspirací k amatérskému běhání nás všech.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články