Emilia Clarke ze Hry o trůny: Nechtěla jsem, aby mě považovali za nemocnou

Kit Harington a Emilia Clarke, Hra o trůny
Zdroj: HBO

Seriál Hra o Trůny, ve kterém si jednu z hlavních rolí zahrála Emilia Clarke, dobyl svět. Třiatřicetiletá britská herečka ztvárnila postavu Daenerys Targaryen a nesmazatelně se díky ní zapsala do srdcí všech fanoušků. Jenže světoznámý seriál si u ní vybral svou daň - herečka totiž během dlouhého natáčení prodělala krvácení do mozku. A dokonce dvakrát…

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 02. 12. 2019 12:53

V roce 2010 byla v té době třiadvacetiletá Emilia obsazena do fantasy seriálu, který byl natočen podle fantasy ságy Píseň ledu a ohně spisovatele George R. R. Martina. Na televizních obrazovkách mohli diváci Hru o trůny sledovat poprvé v dubnu roku 2011, ovšem krátce poté, co rodačka z Londýna dotočila první řadu, skončila v nemocnici.

Diagnóza: aneurysma - výduť mozkové tepny

Její den tehdy začal úplně klasicky jako každý jiný, jenže když během cvičení s osobním trenérem náhle pocítila ostrou bolest v hlavě, vše bylo jinak. „Bolest přišla při jednom z cviků. Snažila jsem se ji ignorovat a pak jsem požádala trenéra o krátkou přestávku. Stěží jsem došla na toaletu a padla na kolena,“ popisovala herečka těžké chvíle. „Bolest se stále zhoršovala. V tu chvíli jsem už tušila, že to má něco společného s mozkem,“ dodala.

Co bylo dál? „Na chvíli jsem se snažila zbavit bolesti i nevolnosti a zkoušela jsem hýbat prsty. Mimo jiné jsem se snažila vybavit si i některé věty ze scénáře Hry o trůny,“ dodala Clarke, která mimo jiné ztvárnila i hlavní postavu ve filmu Než jsem tě poznala.

Na základě magnetické rezonance se dozvěděla, že má aneurysma – výduť mozkové tepny. Tato diagnóza vyžadovala okamžitou operaci a Emilia musela strávit několik dní v nemocnici. „Po zákroku bohužel nešlo vše úplně hladce. V jednu chvíli jsem po dotazu sestřičky dokonce zjistila, že si nedokážu vybavit, jak se jmenuji,“ svěřila se jedna z nejvlivnějších hereček světa.

Psychický nátlak na sexuální scény

Ani tehdy ale nebyla z nejhoršího venku. Na mozku totiž stále měla jedno další malé aunerysma, které sice bylo neškodné, ale během dalšího natáčení se zdvojnásobilo, a ona tak musela opět pod kudlu. Operace to byla zase velmi náročná, Emilia má na hlavě dokonce jizvu, vše ale opět zvládla a vrátila se ještě silnější. Zřejmě i díky tomu rozjela celosvětovou charitativní organizaci (sameyou.org), která pomáhá lidem při zotavování po mozkových poraněních.

Emilia má za sebou i další těžké chvíle, které musela překonat, aby ji pak posunuly zase kupředu. Jednu z nich prožívala před třemi lety, kdy jí zemřel milovaný otec. A náročné momenty zažívala i během samotného natáčení seriálu Hra o trůny. „Na place proběhlo pár hádek, když jsem například řekla: Ne, přikrývka zůstane nahoře. A oni na to: Nechceš přece zklamat fandy Hry o trůny. Na což jsem reagovala slovy: Jděte do prd*le,“ přiznala vášnivé diskuze se štábem ohledně své vlastní nahoty v seriálu.

Ostatně, dlouho se nevědělo ani o jejich zdravotních problémech. „Nechtěla jsem, aby mě lidé považovali za nemocného člověka,“ řekla  Emilia, která nyní hraje hlavní roli ve snímku Last Christmas.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články