Film Smradi: Pražský manželský pár s adoptovanými romskými dětmi se stěhuje na vesnici, rasismus je však i tam

Film režiséra Zdeňka Tyce a scenáristky Terezy Boučkové Smradi je adopce, nazíraná prostřednictvím každodenního života jedné české rodiny.
Zdroj: Česká televize
Film režiséra Zdeňka Tyce a scenáristky Terezy Boučkové Smradi je adopce, nazíraná prostřednictvím každodenního života jedné české rodiny. Manželé Marek a Monika Šírovi se přestěhovali z Prahy na vesnici.Hodlali tady najít nejen lepší vzduch pro vlastního synka trpícího těžkým astmatem, ale i vstřícnější klima pro dva starší adoptované syny, kteří nezapřou svůj romský původ.Sen o svobodném "přírodním" prostoru však bere rychle za své, když postarší soused jejich syna Františka obviní z toho, že mu kamenem rozbil čelní sklo u auta.+ 5 fotek+ 6 fotek

Originální film režiséra Zdeňka Tyce vypráví o manželském páru, který kromě svého dítěte vychovává i dva adoptované romské chlapce. Vzhledem k tomu, že se jim zdá, že ve městě panuje nepřátelství, chaos a zloba lidí, rozhodnou se přestěhovat na venkov. Bohužel se však nenávist nachází i tam.

Petra Járková
Petra Járková 07. 04. 2020 13:15

Autorka scénáře dramatického snímku Smradi Tereza Boučková se při psaní inspirovala výchovou svých adoptivních romských dětí. Zkušenosti přenesla do rodiny Šírových, kteří se ocitají v té samé situaci jako ona. Musí najít cestu, jak se smířit s nenávistí lidí vůči jiné rase.

Stěhování na vesnici

Šírovi se na vesnici stěhují také z dalšího důvodu. Marek s Monikou mají syna, který trpí astmatem. Domnívají se tedy, že mu tím prospějí. Bohužel se to však nestane. I vesnice má svá negativa a příchod rodiny se dvěma romskými dětmi rozhýbe tamější klidnou atmosféru.

Soužití s vesničany

První konflikt na sebe nenechá dlouho čekat. Jejich syn František je obviněn, že rozbil kamenem sklo u auta. Vesničani zuří a k rodině se chovají přezíravě, arogantně a zlomyslně. Ani Šírovi nevolí často adekvátní řešení problému.

Lepší život

Marek s Monikou, kteří si přáli pro svou rodinu jen to nejlepší, ztrácejí naději. Rozčilují je sousedé i vlastní děti a občas jim pěkně ujedou nervy. Nakonec se však zapřou a vytrvají.

Ocenění

Film získal na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech diváckou cenu a na Filmovém festivalu v Istanbulu byl pak oceněn za nejlepší režii. Petra Špalková bezesporu také předvedla skvělý výkon a Ivan Trojan dokonce za svůj herecký výkon získal Českého lva.

Zajímavost

Bylo nutné, aby se na návsi nacházela autobusová zastávka. Bohužel, ta však ve vesnici Vráž, kde se film natáčel, stojí na hlavní ulici a ne na návsi. Bylo tedy nutné, vybudovat tam provizorní. Proto zastávka, kterou můžete vidět ve filmu, je falešná.

NA SNÍMKY Z FILMU SMRADI SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

NA FILM SMRADI SE PODÍVEJTE DNES VEČER OD 20 HODIN NA ČT2

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články