Herečka a zpěvačka Míša Tomešová v potravinové bance: Když můžu, snažím se pomáhat

Herečka a zpěvačka Míša Tomešová v potravinové bance: Když můžu, snažím se pomáhat
Zdroj: Archiv Míši Tomešové

Do projektu obchodů Albert se zapojila oblíbená muzikálová zpěvačka Míša Tomešová (30). Cílem je pomoci zvýšit povědomí o tom, jak je důležité pomáhat lidem v nouzi. Rozhovor vznikl během předávání nových chladících dodávek České federaci potravinových bank. Z obchodů Albert jich do regionů zamířilo hned sedm. Díky tomu budou navýšeny dodávky čerstvých potravin, zejména ovoce a zeleniny lidem, kteří potřebují pomoci.

Speciální projekt
Speciální projekt 28. 03. 2022 07:30

Míšo, jak se vám daří a co aktuálně chystáte nového?

Můj život je teď celkově hodně dynamický a dobrodružný. Od nového roku jsme si prošli několika trošku krizovými situacemi s domečkem a covidem. Ale víc mě trápí aktuální situace v Evropě. V tomto kontextu se nám daří velice dobře, jsme zdraví, máme zázemí a snažíme se konat dobro a pomáhat těm, kteří to potřebují. Naštěstí mám teď hodně pracovních aktivit. Natáčíme pro Primu nový seriál Zoo, který se zatím zdá být docela úspěšný. A v létě mě pak čeká nové zkoušení v mém domovském divadle Kalich.

Potkáváme se při příležitosti předání dodávek potravinové bance. Proč a v čem je podle vás tato pomoc důležitá?

Téma udržitelnosti a ekologie se mnou rezonuje. A samozřejmě zbytečné plýtvání potravinami a jejich vyhazování s tím souvisí. Přijde mi důležité, že se o tom mluví. Je skvělé, že Albert spolupracuje s potravinovými bankami a daruje jim potraviny, které dál putují potřebným. Tentokrát například jídlo putovalo do dětského domova a na berounskou charitu. Jsem ráda, že jsem mohla vidět na vlastní oči celý ten proces darování potravin až do rukou těch, kteří je smysluplně využijí.

Šetrné zacházení s potravinami

Jak tedy ve zkratce celý ten proces darování probíhá?

Využili jsme novou dodávku vybavenou chladícím zařízením, které umožňuje přepravu čerstvých potravin. Objeli jsme několik prodejen Albert a dodávku postupně naplnili neprodanými čerstvými potravinami. Následně jsme s nimi zajeli do potravinové banky v Dubči a tam si je vyzvedly konkrétní organizace, které je budou dále distribuovat do dětského domova a mezi lidi, kteří se ocitli v sociální nouzi.

Je pro vás pomoc druhým důležitá?

Určitě. Když mám možnost a prostředky, ráda potřebným pomůžu. Ať už finančně, nebo využitím toho, že jsem vidět a mohu tak rozšířit povědomí o věcech, které mají smysl. Jsem ráda, že se zapojují nejen lidé, ale i firmy. Již několikátým rokem například spolupracuji s Nadačním fondem Albert na akci Finále Zdravé 5, která se zaměřuje na osvětu v oblasti zdravé výživy a šetrného zacházení s potravinami ve školách a školkách. Mám také svůj vlastní projekt každoročních předvánočních koncertů, jejichž výtěžek jde dětem na invalidním vozíku. Já sama mám bratra na invalidním vozíku, takže toto téma se mnou hodně rezonuje.

Umím s potavinami zacházet

Zažila jste někdy nedostatek jídla vy osobně?

Naštěstí ne, ale je ale pravda, že jsme hodně šetřili, protože rodiče nikdy neměli peníze nazbyt. Takže mě učili, jak s potravinami zacházet. Zbytky jsme využívali na jídla typu „co dům dal“, které i přesto byly vždy chutné, protože je maminka připravovala s velkou láskou. Jídlo se tedy u nás nikdy nevyhazovalo.

Dala byste čtenářům nějaké osobní tipy, jak omezit plýtvání jídlem?

Myslím si, že to hlavní je dobře nákupy plánovat a psát si seznam toho, co potřebujete. Ideální je dopředu vědět, co chci vařit a co potřebuji koupit. To se snažím dodržovat. Mám ráda čerstvé jídlo, nevařím na čtyři dny dopředu, jako to obvykle dělaly naše maminky. Opravdu každý den uvařím čtyři porce a vše sníme. Ráda také využívám zbytky, které by se jinak vyhodily. Například zeleninové natě se dají úplně skvěle použít do vývaru, salátů, nebo se mohou usušit a přidat do směsi koření. Mám krásnou letní bylinkovou zahrádku, takže dělám bylinkové směsi a do těch zbytky natí přidávám.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články