Talentovaná herečka bez půvabu: Světla Svozilová nesnášela Mandlovou, smrt jí předpověděla kolegyně

Světla Svozilová, herečka
Zdroj: Wikimedia Commons, Národní filmový archiv
Světla Svozilová vždy byla až ta druhá. Světla Svozilová na sklonku života propadla alkoholu. Zleva Adina Mandlová, Věra Ferbasová, Světla Svozilová Světla Svozilová, skvělá herečka. + 1 fotka

Světla Svozilová byla skutečná paní herečka, komička a žena s obrovským nadáním od boha. Bohužel v době, kdy začala hrát ve filmech a její hvězdná herecká kariéra pomyslně stoupala, měla Světla konkurenci, vedle které neměla šanci obstát. Svozilová totiž na rozdíl od ostatních zvučných jmen jako Adina Mandlová, Věra Ferbasová nebo Nataša Gollová nebyla půvabná...

Markéta Kuča
Markéta Kuča 20. 06. 2020 09:00

Světla Svozilová se narodila v Brně roku 1906 do rodiny vlivného a bohatého politika Josefa Svozila. Měla velmi dobré rodinné zázemí a odmaturovala úspěšně na gymnáziu. V roce 1923 nastoupila na pražskou konzervatoř a v roce 1927 složila závěrečné zkoušky. Svozilová byla od malička ráda středem pozornosti a bavila lidi okolo sebe. Její herecký talent byl již v útlém mládí doslova nepřehlédnutelný. Téhož roku dostala nabídku působit v Osvobozeneckém divadle a následně přešla do Divadla Vlasty Buriana.

Mladá a talentovaná Světla měla perfektně nastartovanou kariéru divadelní herečky. Z Divadla Vlasty Buriana přešla do Nového divadla a následně do Městských divadel pražských. Ale Světla chtěla víc. Do světa filmů ji přivedl její tehdejší zaměstnavatel Vlasta Burian. Světla si dala na čtyři roky pauzu od divadelních prken, aby se mohla věnovat natáčení filmů.

Byla ošklivá, proto hrála druhé housle

Svozilová měla velké ambice, sny a nevídaný talent. K bezchybné kariéře herečky jí ovšem chyběla krása a pomyslný šmrnc. Navíc v tehdejší konkurenci neměla absolutně šanci obstát. Jejím hereckými konkurentkami byly takové krásky jako Věra Ferbasová, Adina Mandlová nebo Lída Baarová.

Hrála v úspěšných a známých filmech šestkrát až osmkrát do roka, ale vždy ve stínu svých možná méně talentovaných, zato půvabnějších kolegyň. Traduje se, že Svozilová doslova nenáviděla Mandlovou. Měla mnohem větší pozornost, ale to hlavně kvůli kráse a ne prvotřídnímu talentu. Světla ale měla na rozdíl od ostatních kolegyň děti.

Světla se provdala hned dvakrát. Nejdříve za novináře Bedřicha Rádla, který se ovšem zamiloval do okouzlující herečky Hany Vítové a Svozilové utekl. Druhé manželství s lékařem sice nebylo šťastné, ale Svozilová přivedla na svět dva potomky. Její druhý manžel tragicky zahynul a Svozilová v roce 1948 vstupuje do KSČ a poté údajně podepisuje dopis, ve kterém se žádal trest smrti pro herečku Antonii Hegerlíkovou, protože chtěla emigrovat. Žádný dopis se ale nikdy nenašel, protože stranický i odborářský archiv divadla se po listopadu 1989 záhadně ztratil.

Alkohol a smrt předpovězená v kartách

V roce 1966 sice obdržela Světla titul zasloužilé umělkyně, ale herecké ani divadelní role nepřicházely tak, jak byla zvyklá. Ve stáří měla Svozilová propadnout alkoholu a sílu něco změnit jí nedodala ani autohavárie, kvůli které měla zkrácenou nohu a kulhala. K utichající herecké kariéře se přidala smrt manžela a Svozilová přestala zvládat svůj alkoholismus. Jednou se vracela z práce domů, špatně našlápla a spadla ze schodů dolů.  Na následky pádu zemřela. Říká se, že smrt jí předpověděla herecká kolegyně Antonie Hegerlíková...

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články