Hvězda 80.let Toto Cutugno se vrací do Prahy: Rozvlňte boky s legendou italského disca

Toto Cutugno byl disco král 80. let
Zdroj: Facebook
Toto Cutugno je legenda 80. letToto Cutugno stále vypadá dobřeToto Cutugno přijede do PrahyToto Cutugno inspiroval mnohé další hudebníky+ 6 fotek+ 7 fotek

Hvězda osmdesátých a devadesátých let přijede do České republiky v rámci svého světového turné. Cutugno se proslavil hity jako L'Italiano, Solo Noi nebo Serenata. Na území České republiky koncertoval naposledy v roce 1982. Během své kariéry stihl prodat miliony alb i koncertovat po celém světě.

Petra Járková
Petra Járková 29. 04. 2019 18:00

„Nechte mě zpívat s kytarou v ruce. Nechte mě zpívat, jsem Ital,“ tak zní doslovný překlad části slavné písně L'Italiano, kterou Toto Cutugno v roce 1983 naplno odstartoval svou hvězdnou kariéru.

Píseň, která představuje ryzí oslavu Itálie, jejího temperamentu, bezstarostného žití i stylu zábavy tehdejší doby doslova obletěla svět. Zejména v evropských zemích se stala hymnou všech diskoték i playlistů rozhlasových stanic. Cotugnovy koncerty představují ryzí zábavu. Nejde o nic jiného, než si užít rozjetou party v italském stylu.

Toto Cutugno se narodil v přímořském městečku zvaném Fosdinovo v italském Toskánsku. Svou hudební kariéru započal hraním na bicí nástroje a účinkováním v lokální hudební skupině. Jeho hudební kariéra začala zaznamenávat velké úspěchy po nazpívání vlastních písní jako Solo Noi, Serenata, Soli nebo již zmiňovaná L'Italiana. Největší slávu Cutugno prožil v osmdesátých a devadesátých letech, kdy nazpíval zmiňované slavné hity, na které si fanoušci pamatují dodnes. Celkem má na svém kontě devatenáct studiových alb.

Svou tvorbou inspiroval Cutugno také české interprety. Mezi ně patří například Karel Gott, který si vypůjčil Italův velky hit s názvem Muzika. Další byl Karel Šíp, Jaroslav Uhlíř a Petra Janů, kteří vytvořili cover verzi písně L'Italiano.

Kromě svých písní Cutugno skládal hudbu pro ostatní hudebníky, jako je například francouzská šansonierka Mireille Mathieu nebo rokenrolový zpěvák Jonny Halliday.

V současné době se Toto Cutugno věnuje hlavně koncertování. Kromě rodné Itálie vystupuje především v Německu, Belgii, Francii, Španělsku i Rusku. U nás si tuto disco legendu můžete poslechnout 14. května, kdy vystoupí v pražském Kongresovém centru.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články