Jak ve svém životě něčeho dosáhnout? Přestat věřit na zázraky, studovat nejlépe na mezinárodní úrovni a pořádně na sobě pracovat. A to každý den!

Jak ve svém životě něčeho dosáhnout? Přestat věřit na zázraky, studovat nejlépe na mezinárodní úrovni a pořádně na sobě pracovat. A to každý den!
Zdroj: Barbora Nováková

To jsou základní tipy mladé dívky se zajímavým příběhem, Barbory Novákové, které dalo studium na Anglo-American University solidní průpravu, ze které dodnes těží. Kariéru už si ale musí vybudovat a vybojovat sama. Když totiž cokoliv ve vašem životě moc chcete, musíte tomu také hodně dát. Žádné jiné zaručené triky neexistují, úspěch tkví v jediném. Dřina, vytrvalost a dobré vzdělání, nejlépe to mezinárodní a se zahraničními zkušenostmi. Naštěstí podle výsledků České statistického úřadu počet vysokoškoláků v Česku stoupá.

Redaktor
Redaktor 08. 03. 2023 14:02

Barbora si pro své studium vybrala Anglo-American University v Praze. Menší univerzitu s nádherným zázemím a mezinárodním prostředím se spoustou zahraničních studentů i přednášejících, kteří jsou ve svých oborech více než kompetentní. Viděla ji jako bránu do světa. Proč tomu tak bylo? Jak sama říká: „Už odmala jsem chtěla být tzv. global citizen, poznávat lidi z různých koutů Země, cestovat a profesně něco dokázat.“ Líbilo se jí, kolik nových tváří z různých koutů světa během studia potkala. Dodnes jí tato kosmopolitní komunita pomáhá rozhlížet se po nových pracovních příležitostech po celém světě a díky těmto známostem i snáz navazuje kontakty.

„Univerzita si opravdu dala práci uzavírat partnerství s vysokými školami z celého světa,“ vzpomíná Babora na svůj výměnný pobyt v Koreji, kde také poznala svého přítele, se kterým nyní žije v Londýně. Tuto zahraniční zkušenost považuje za velkou výzvu a je přesvědčená o tom, že jí pomohla rozvinout její osobnost. „Není totiž jednoduché začlenit se tam, kde nikoho neznáte, a budovat svůj život od nuly,“ dodává. Zároveň v těchto chvílích pozná člověk sám sebe a naučí se mnoha novým dovednostem. Je to ideální příležitost rozvíjet své jazykové dovednosti i kontakty a tím se zviditelnit také na pracovním trhu. Právě proto si Bára přeje spoustu motivovaných studentů, kteří se na půdě Anglo-American University objeví a jejichž úspěšná kariéra zde začne.

Barbora Nováková

Benefity práce v nadnárodní společnosti

Profesní příběh Barbory se začal psát v nadnárodním koncernu Colgate-Palmolive, konkrétně v jeho divizi Hill’s Pet Nutrition, která je průkopníkem v oblasti krmiva pro domácí mazlíčky. A proč zvolila právě zahraniční nadnárodní společnost? Chtěla pracovat pro takovou firmu, která má jasné poselství a vyznává podobné hodnoty, které jsou blízké i jí. Navíc, prostředí v mezinárodních podnicích má v oblibě, protože lidé jsou zde velmi přátelští, a jako velkou výhodu také vidí, že zde má možnost pracovat s lidmi z různých kultur: „Ta diverzita je opravdu znát a často mi neskutečně rozšířila obzory.“ 

V Hill’s Pet Nutrition Barbora pracovala na pozici Marketing Trainee a byla tak součástí digitálního marketingu, kde působila jako projektový koordinátor pro dvacet zemí. Do její kompetence spadala například koordinace různých kampaní, monitoring marketingových cílů nebo vedení projektu optimalizace pro vyhledávače. Na to, jak mladá je, už má za sebou i mnoho úspěchů. Organizovala i moderovala například eventy a část konference pro rozsáhlý region, a to už je velká zodpovědnost. 

Oblast marketingu ji nakonec zaujala natolik, že se v oboru stále zdokonaluje a posouvá dál „Marketing se, jako spousta jiných oborů, rapidně rozvíjí každým dnem. Proto je důležité držet krok s trendy a neustále se vzdělávat,“ říká Bára. Je potřeba reagovat na vývoj a používat nesčetné motivační techniky a způsoby. Musíte mít nápady, odvahu, ale také neskutečnou vůli. Správná motivace v pravý čas totiž umožňuje snáze překonat mnohé překážky. Bez ní se člověk většinou nikam dál neposune.

Barbora Nováková

Nečekejte, že vám život půjde naproti, musíte tomu pomoct

Svou kariéru Barbora buduje dál v souladu se svým vnitřním nastavením, že nelze chodit do práce, která vás nebaví. Obecně za své krédo považuje motto: „Přestav si tu nejlepší verzi sama sebe a dej ji světu.“ Tuto myšlenku se snaží aplikovat nejen ve svém profesním životě, ale i v tom osobním. „Je to fajn pomůcka, obzvlášť pokud před vámi stojí nějaké větší dilema. Dá vám to pak určitý nadhled pro snazší rozhodování,“ dodává.

Každý ambiciózní člověk by měl umět říci, kde se vidí ve svém životě za rok a kde ve vzdálenější budoucnosti. Měl by jít za svým cílem, nebát se překážek, zlepšovat se a pracovat na sobě. Musí umět dobře naslouchat i komunikovat s druhými. A kam se chce Barbora dál ve svém životě posunout? „Mým plánem je nyní nabrat co nejvíce zkušeností a uplatnit je jako freelancer. Využívám teď čas, abych si zkusila co nejvíce oblastí marketingu a abych věděla, čemu se věnovat do budoucna.“ Čeká ji dlouhá cesta, ale ona ví, že úspěch nepřijde za vámi, ale musíte mu jít naproti. Jen vy rozhodujete, co se stane s vaším životem. Musíte dělat vše na 100 %. Nic pak není nemožné nebo nedosažitelné. 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články