Jak získat peníze na založení firmy?

Jak získat peníze na založení firmy?
Zdroj: 4 PM production / Shutterstock.com

Podle zákona vám k založení společnosti s ručením omezeným stačí základní kapitál ve výši 1 Kč. V praxi vás ale start podnikání vyjde výrazně dráž. Poradíme vám, jak získat peníze na vlastní byznys.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 17. 10. 2022 11:33

Mít dostatek finančních prostředků z vlastních zdrojů znamená být svým vlastním pánem. Ale ne každý má na účtu takový obnos peněz. Nepatříte-li mezi šťastlivce, sen o vlastní firmě vám pomůže zrealizovat investor, dotace nebo půjčka pro začínající podnikatele. 

1. Investor

Investor je hned po vlastních zdrojích druhým nejvhodnějším způsobem, jak financovat vlastní podnikání. Jeho získání ale nemusí být snadné. Každý investor hodnotí potenciál projektu, rizika a především návratnost své investice. Proto je důležité mít připravený nejen dobrý nápad, ale i neprůstřelný podnikatelský plán. 

2. Crowdfunding

Zdá-li se vám hledání jednoho investora příliš náročné nebo až nereálné, můžete vyzkoušet alternativu v podobě crowdfundingu. Jednoduše řečeno jde o financování davem, kdy vám na podnikání přispěje široká veřejnost výměnou za určitou protislužbu (dárek, produkt zdarma apod.). Na crowdfundingových platformách představíte svůj nápad a obyčejní lidé, kteří v něm uvidí smysl, se po malých částkách složí na jeho realizaci. 

3. Dotace

Evropská unie se dlouhodobě snaží podpořit konkurenceschopnost malých a začínajících podniků. Využívá k tomu dotační programy, díky kterým mohou podnikatelé získat další finance. Vyhledejte si, jaké dotace EU aktuálně nabízí. Pokud budete splňovat stanovené podmínky, stačí vyplnit žádost a počkat, zda se dostanete mezi vyvolené. 

4. Startupové soutěže

Se startupovými soutěžemi se v posledních letech roztrhl pytel. Jde o speciální akce, na kterých se představují začínající podniky. Vybraná porota jednotlivé projekty hodnotí a následně vybere výherce, který mimo jiné obdrží finanční prostředky

Výhodou takových soutěží je, že kromě peněz získáte užitečné kontakty, zpětnou vazbu na svůj podnikatelský plán od odborníků a rozšíříte povědomí o své značce

5. Bankovní půjčka pro podnikatele

Klasickým poskytovatelem finančních prostředků jsou banky. V dnešní době nabízejí svým klientům řadu produktů, mezi které patří i speciální půjčky pro začínající podnikatele nebo startupy. Oproti klasickým podnikatelským úvěrům mají podmínky nastavené tak, aby na ně dosáhl i člověk bez podnikatelské historie. I při žádosti o takovýto typ půjčky se ale neobejdete bez kvalitního podnikatelského plánu. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články