Knižní květnové trendy: Mrazivý thriller Stephana Ahnhema nebo originální pohádka Srabáček

Zpříjemněte si slunečné dny četbou v přírodě
Zdroj: Pixabay
Srabáček je knihou pro děti i dospělé.Srdce ztraceného navazuje na knihu Věž zeleného anděla.V jeden severský den, kdy je chladno tak akorát na vraždu.Co se děje v našem telefonu, kdy voláme nebo píšeme SMS, se dozvíte v knize Volané číslo existuje.+ 1 fotka+ 2 fotky

Není nad to roztáhnout deku na louku, nalít si něco dobrého k pití, lehnout si, nechat sluníčko opírat se do zad a začíst se do nějaké pěkné knížky. Tak pojďme na to!

Petra Járková
Petra Járková 13. 05. 2019 12:00

Stephan Ahnhem: Osmnáct pod nulou

Třetí temný případ Fabiana Riska. Třetí mrazivý thriller z pera švédského bestselleristy Stephana Ahnhema. Automobilová honička u helsingborského přístavu skončí pro jeden vůz tragicky – pádem do ledových vod. Na předním sedadle je nalezen jeden z nejvlivnějších švédských podnikatelů v oblasti IT. Vše nasvědčuje tomu, že šlo o nehodu, ale důkladnější ohledání těla odhalí, že bylo zmrazeno. Ještě podivnější je doba úmrtí: dva měsíce před událostí v docích. Navíc někdo tvrdí, že oběť viděl ještě před týdnem živou a zdravou. Zdá se, že vrah převzal její totožnost. Fabian Risk brzy zjistí, že to pachatel neudělal poprvé. A ani naposled…

Milan Tesař: Volané číslo existuje

Co se asi děje ve vašem mobilním telefonu, když někomu voláte? Když ze seznamu mažete nějaké číslo nebo zrovna datlujete esemesku? Právě na tyto záludné otázky odpovídají povídky Milana Tesaře, který vás v nich nechává nahlédnout do světa za displejem, jenž okupují vaše uložená telefonní čísla. Srdcem každého mobilu je kavárna Kontakty, do níž telefonní čísla přicházejí ze stejných pohnutek jako děti na tento svět – buďto z nějaké potřeby, anebo z lásky. Ale jakmile si je jednou uložíme, začnou popíjet drinky barmana Červeného, tančit na písničky od kapely Zvonění, obdivovat tajemnou krásku z hlasové schránky a sledovat mazače, kterak každou vaši SMS poctivě vylepí na obrazovku mobilu. Čísla mají podobně jako lidé své poslání ve vymezeném čase. I ona prožívají hvězdné hodiny, zprostředkují-li dobrou zprávu, i na ně padá chandra, pokud je nikdo dlouho nevytáčí. To si pak přijdou neužitečná a dostanou strach, že je vymažeme. Jednou k tomu možná dojde, ale do té doby s námi budou ze své kavárny sdílet osud, všechna ta porozumění i nedorozumění, všechny ty smutné, šťastné i značně bizarní okamžiky našich životů.

Tad Williams: Srdce ztraceného

Děj příběhu se odehrává necelého půl roku po událostech popsaných v knize Věž zeleného anděla. Ineluki, Král bouří, je poražen a jeho spojenci Nornové prchají na daleký sever do své legendární ledové pevnosti. V patách jim je vévoda Isgrimmur a hrstka rimmersgardských vojáků. Jejich cílem je zničit nornskou moc a definitivně odstranit jejich hrozbu. Ovšem jakkoliv Nornové ztratili na své dávné moci a slávě, zahnaní do kouta se nehodlají vzdát bez boje. Návrat do světa legendární trilogie Vzpomínka, Trn a Žal je příběhem o hrdinství a konci věcí, které se zdály být věčné.

Marek Epstein: Srabáček

Říkají mu sice Srabáček, ale když zmizí plyšovému prasátku jeho milovaná kamarádka kačenka Kčenka a s ní i miminko a celá rodina, stane se z něj najednou neohrožený hrdina. Srabáček se vydává na dobrodružnou cestu za záchranou Kčenky a své rodiny. Parťákem mu je vypelichaný, ale zkušený papoušek Žako. Po cestě plné napínavých a humorných příhod se dostávají konečně na místo činu – do chalupy pod věží, co vypadá jako raketa, aby na poslední chvíli zasáhli a zabránili neštěstí… Nebo je to nakonec všechno jinak? Originální příběh pro děti od 7 let a jejich velké dospělé.

Cara Delevingne: Zrcadlo, zrcadlo 

Debutový román supermodelky a herečky Cary Delevingne. Šestnáctiletí kamarádi Zrzi, Leo, Rose a Naomi tak docela mezi své vrstevníky nezapadají. Stále ještě nepřišli na to, kým chtějí být. Jejich život není dokonalý, ale spojuje je muzika a jejich kapela Zrcadlo, zrcadlo… Až do chvíle, kdy Naomi zmizí a po pár týdnech pátrání je vytažena z řeky v bezvědomí. Naomi v kómatu bojuje o život. Policie tvrdí, že to byl pokus o sebevraždu, její přátelé o tom však silně pochybují. Probere se Naomi někdy? Co její stav zavinilo? A jak je možné, že si Zrzi, samozvaná ochránkyně skupiny, nevšimla varovných signálů? Každý se se složitou situací vyrovnává po svém. Zatímco Rose se opíjí na večírcích a Lea obestírají temné nálady, Zrzi se rozhodne zjistit pravdu. Svět se jim rozpadá a odhaluje jejich nejtemnější tajemství. Nic už nikdy nebude jako dřív, protože když se zrcadlo rozbije, nejde ho nikdy úplně spravit.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články