Kouření v proměnách času: Zapomeňte na muže s klasickými cigaretami i ženy s elegantní špičkou

Kouření v proměnách času: Zapomeňte na muže s klasickými cigaretami i ženy s elegantní špičkou
Zdroj: archiv

Začali s ním indiáni, pro Evropu ho objevil díky svým plavbám Kryštof Kolumbus. Prošlo si vlnami, kdy bylo in, trestné, všudypřítomné, omezované i zatracované. Každopádně zůstává fenoménem, který zaplavil celý svět a dodnes budí bouřlivé spory mezi svými zastánci a odpůrci. Tato neřest však dostává na počátku 21. století, tedy stovky let po svém „objevení“, novou podobu. Co jí předcházelo a jaká je budoucnost kouření pohledem moderní doby?

Petra Járková
Petra Járková 15. 11. 2019 12:00

Masová výroba cigaret

I když bychom stopy počátků inhalování tabákového kouře mohli hledat již před mnoha staletími (lidé odedávna tabák kouřili, žvýkali, šňupali, pojídali, od 16. století se kouření tabáku v Evropě stalo společenským rituálem), významným mezníkem je v historii užívání tabáku zřejmě konec 19. století, kdy se začalo s masovou výrobou cigaret.

Legendární Marlboro Man

V průběhu následujících desetiletí se nový trend začal šířit nevídaným způsobem a díky rozmachu reklamy jste mohli na krabičku cigaret ve spojení se silnými hrdiny, jakým byl legendární Marlboro Man, nebo půvabnými modelkami, narazit zvláště v Americe všude. Kouření vládlo i Hollywoodu, což se na jeho „slávě“ podepsalo také. Kdo by nechtěl být i díky cigaretě svůdný jako Marlene Dietrich se svojí špičkou nebo neodolatelný jako tvrďák Cary Grant?

[caption id="attachment_85524" align="alignnone" width="680"]archiv Ashtray[/caption]

Upozornění na škodlivé účinky cigaret

Právě v USA nastal jistý zvrat teprve v šedesátých letech, kdy vyšla odborná studie, upozorňující na škodlivost kouření. Čtyřsetstránkový dokument vyvolal v roce 1964 senzaci a odstartoval kampaň, která Spojené státy jako tabákovou velmoc změnila k nepoznání. Jakkoli trvalo ještě dlouhá léta, než začalo být kouření striktně potlačováno, faktem zůstává, že zatímco před 50 lety v USA kouřilo 42 % obyvatel, dnes je to jen 18 % a čísla stále klesají.

Filmy pro pamětníky

Českému prostředí se tato změna ještě dlouho vyhýbala. Stačí se podívat na filmy pro pamětníky, kde se kouřilo bez výjimky všude a stejná byla i realita. Je jedno, zda to byla nemocniční chodba, kino, školní lavice, vlak, letadlo nebo pracovní schůze či kancelář úřadu. Cigareta se přijala jako norma, něco běžného a samozřejmého. Kritici kouření byli ve výrazné menšině a kouření se v našich podmínkách běžně tolerovalo až do začátku nového milénia. Souviselo to i se vstupem Česka do Evropské unie, která potírání kouření řešila hojně a díky tomu se v členských zemích postupně začalo kouření omezovat zákonem. A tak i u nás se od roku 2017 nesmí kouřit na veřejných místech, zastávkách, divadlech, kavárnách a restauracích.

archiv

Jak je to dnes?

Bylo jen otázkou času, než se řešení problematiky kouření dotknou moderní technologie. Dnes už totiž nikdo nepochybuje o škodlivosti tabáku v tradiční formě a společenské restrikce kuřáků otevřely obrovský prostor výrobcům, aby přišli s alternativou, která dopady na zdraví i společenský status kuřáka zmírní. A tak se objevily první elektronické cigarety, které pracovaly s tzv. metodou vapování – inhalování tabákového extraktu uvolňujícího nikotin. Kuřákovu tělu tuto látku dodávají, aniž by do sebe dostával dehet a nejrůznější toxické chemické látky jako u běžných cigaret. Novinkou posledních dvou let je rozmach zařízení typu glo od British American Tabacco, které tabákovou náplň zahřívají, nikoli spalují, čímž dochází k potenciálně nižší inhalaci škodlivých látek, odpadá také problém s nepříjemným zápachem či popelem, a tak bývají tato zařízení tolerována v řadě restaurací a gastro provozech a minimálně tak obtěžují i nekuřáky.

Další možnosti

Na český trh přišla letos v červenci i absolutní novinka - inovativní nikotinové sáčky LYFT, které si uživatel vloží pod horní ret. Může tak pohodlně a diskrétně užívat nikotin na cestách či v práci, aniž by obtěžoval okolí. LYFT neobsahuje tabák. Sáčky jsou vyrobeny z vysoce kvalitních surovin, kromě nikotinu obsahují vodu, eukalyptus, celulózová vlákna z borovice a aromatické látky či sladidla. Pro ty, co holdují nikotinu, je to další cesta k budoucnosti bez kouře.

Zdali všechny tyto kroky povedou někdy v daleké budoucnosti k úplnému vymýcení kouření, ukáže teprve čas.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články