Zahřívaný tabák na pracovišti: Konec prokouřenému času!

Nyní záleží na konkrétním šéfovi, zda si v práci můžete zapálit moderní bezdýmové alternativy cigaret.
Zdroj: Profimedia
Moderní alternativa  klasického kouření - přístroj glo - má velkou výhodu v tom, že nezapáchá, nedýmí a nepadá z něj popel, můžete si ho tedy dopřát i v autě, kanceláři nebo restauraci.Každý šestý dospělí považuje partnera, který užívá bezdýmné produkty, za přijatelnějšího než kuřáka cigaret.Věděli jste, že spojením kouření a alkoholu se zvyšuje riziko rakoviny úst až 38násobně?Kouření je nezdravé, ale můžeme na chvíli zavzpomínat na to, jaké cigarety se za socialismu kouřily.+ 1 fotka+ 2 fotky

Taky to znáte? Přijdete ráno do práce, dáte si snídani, cigaretku, kávičku, cigaretku a než se dostanete k pracovní náplni, je téměř poledne. Tak s tím teď může být díky moderním bezdýmovým alternativám kouření konec. Mnoho zaměstnavatelů totiž dovoluje kouřit přístroje zahřívající tabák na pracovišti.

Petra Járková
Petra Járková 14. 08. 2019 14:00

Ztráta času

Všichni kuřáci znají ty vyčítavé pohledy svých kolegů nebo nadřízených, když se už po několikáté za den zvedají a odchází na svou pravidelnou dávku nikotinu. Nejen, že to nekuřáci nepovažují za spravedlivé, protože mají pocit, že pracují více, bez tolika pauz, ale navíc za stejné peníze. O tom, že pokud pracujete ve velkém korporátu, kde vám cesta na cigaretu může zabrat i čtvrt hodiny, snad není třeba ani mluvit.

Kuřácká místa

Kuřákům se tedy samozřejmě nelíbí, že místa určená ke kouření se nacházejí příliš daleko, nebo že jsou ve venkovních prostorách, takže v zimě je jim zima nebo na ně často prší. Občas si stěžují i na to, že čas strávený kouřením se jim nezapočítává do pracovní doby.

Protesty nekuřáků

Naopak nekuřáci protestují proti tomu, aby byla místa ke kouření uvnitř budovy, případně se jim zase nelíbí, že kuřáci chodí častěji na přestávku, aniž by ji měli odečtenou od pracovní doby, neboť ne v každé firmě platí pravidlo, že čas strávený kouřením je potřeba si nahradit.

Moderní alternativy

Bohužel dobře víme, spousta kuřáků zákaz kouření vědomě porušuje a nedbá na to, že svým jednáním může způsobit jiné osobě nebo zaměstnavateli škodu. Naštěstí na český trh přišla další novinka v bezdýmovém kouření. Jde o přístroj glo, který na rozdíl od klasických cigaret však při užívání nehoří, pouze se zahřívá na 240 až 300 stupňů. Vzniká tak aerosol, který člověk vdechuje. Zkušenost je velmi podobná kouření, ovšem s potenciálně nižšími zdravotními riziky a navíc bez obtěžujícího kouře, popela a zápachu.

Kouření v zaměstnání

Vzhledem k tomu, že záleží na vedení každé společnosti, jestli kouření přístroje jako je glo, bude ve své firmě tolerovat, je lepší si vše raději ověřit. Možná by se nikdo nic nedozvěděl, přístroj je totiž velmi diskrétní, tichý a stylový, není ale nutné nic riskovat. Potěšujícím faktem je, že většina velkých firem a samotní majitelé se staví ke kouření moderních alternativ klasických cigaret v práci vesměs pozitivně a většinou je sami využívají.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články