Miminko obklopené jehlami. Netradiční fotka symbolizuje strastiplný boj lesbického páru o děťátko

Miminko obklopené jehlami. Netradiční fotka symbolizuje strastiplný boj lesbického páru o děťátko
Zdroj: Pixabay.com

Počít dítě, to je zázrak. A jak je známo, zázraky se nedějí na počkání. Někdy to zkrátka nejde tak, jak bychom si přáli, a tak je třeba vyzkoušet nejrůznější metody. O tom by moc dobře mohly vyprávět Patricia a Kimberly O´Neills, jejichž příběh dlouhé cesty za miminkem pomocí IVF oplodnění inspiroval mnoho ostatních párů. Velký ohlas vyvolala především zveřejněná fotografie jejich novorozené dcery, která má okolo sebe přes 1600 jehel.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 16. 01. 2020 11:02

Malý uzlíček štěstí bývá tou největší radostí v životě. Člověk kvůli němu dokáže překonat nespočet překážek, bojovat za něj a naplno si s ním užívat každý společný den. Pokud však páru není dopřáno mít potomka přirozenou cestou, tak už zbývají jen dvě varianty - buď situaci přijmout takovou, jaká je, nebo vyhledat medicínské alternativy, například umělé oplodnění (IVF).

Dlouhý boj

Patricia a Kimberly O´Neills, které tvoří lesbický pár, po společném dítěti toužily několik let. O dítě se pokoušely od roku 2014 pomocí inseminace, ta ale byla dvakrát neúspěšná. Proto se následně rozhodly pro IVF metodu.

Po třech potratech, které byly pro obě ženy těžkou zkouškou, přišla další rána v podobě diagnózy s názvem Leidenská mutace, která je vrozenou dědičnou poruchou srážlivosti krve. Statečné ženy v té době uvažovaly, zda svůj boj vzdají, nebo o dítě budou usilovat dál. Nakonec se po dlouhé úvaze rozhodly pokračovat a začaly spolupracovat s odborníkem na tuto diagnózu.

Fotka s jehlami

V roce 2017 se obě ženy vzaly a rok později, na začátku srpna, se jim narodila zdravá holčička. Poté si najaly fotografku a svou dvoutýdenní lásku nechaly nafotit. A jedna z fotek vyvolala velké diskuze. Jejich dcera je na snímku respektované fotografky Samanthy Drake Packer, jejíž práci můžete vidět například zde, obklopena stovkami jehel z IVF, které byly použity k oplodnění. Dívka od nich byla v dostatečné vzdálenosti a všechny jehly byly bezpečně zakryté.

„Kimberly se rozhodla, že zachrání všechny potřeby k IVF oplodnění, a že na konci naší cesty pořídíme fotografii. Nikdy jsem nečekala, že to bude tolik jehel,“ uvedla Patricia. „Čtyři roky, sedm pokusů, tři potraty a 1616 jehel,“ stálo pod zveřejněnou fotografií.

„Chceme touto fotografií přinést naději pro ženy, které jsou na své cestě beznadějné. Chceme podpořit ženy, které se o tomto tématu bojí mluvit,“ shodly se obě manželky, které si teď užívají společný rodinný život a malou dceru seznamují s jejími sourozenci, protože každá z žen už má jedno dítě z předchozího vztahu.

V České republice použití metody umělého oplodnění každým rokem roste. Nejedná se sice o levnou záležitost, ženám od 22 do 39 let však na IVF přispívá zdravotní pojišťovna, která hradí tři a ve výjimečném případě i čtyři cykly. Důležité je připočíst také další investice v podobě stimulačních léků, injekce spermií či její upravené metody. Klidně se tak můžete dostat i na desetitisíce. Za ten výsledek to ale stojí.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články